Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέντε ερωτήματα για την ΕΚΤ - Στάση αναμονής μετά τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό

Πέντε ερωτήματα για την ΕΚΤ - Στάση αναμονής μετά τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό
Αβέβαιο το μέλλον, παρά τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομιοκής δραστηριότητας
Πέντε ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέτουν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, εν όψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου την Πέμπτη 16/7.
Για πρώτη φορά εδώ και μήνες, η ΕΚΤ έχει λόγο να εξέλθει από τη φάση της μάχης κατά της πρωτοφανούς κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει, οι αγορές σταθεροποιούνται και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είναι κοντά.
Ωστόσο, το μέλλον παραμένει αβέβαιο και η συνεδρίαση της Πέμπτης είναι πιθανό να περιστραφεί γύρω από το τι θα ακολουθήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο αύξησε η ΕΚΤ τον Ιούνιο.
«Εισερχόμαστε στην τρίτη φάση της απάντησης στην κρίση», σχολιάζει ο Christoph Rieger, επικεφαλής επιτοκίων και πιστωτικής έρευνας στην Commerzbank.
Όπως εξηγεί, στην πρώτη φάση η ΕΚΤ βρισκόταν σε άρνηση, στη δεύτερη εφάρμοσε το «whatever it takes», ενώ η τρίτη φάση αφορά τα αντανακλαστικά».

Τα πέντε ερωτήματα:

1. Τι θα συζητήσει η ΕΚΤ;

Από τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Philip Lane, προκύπτει ότι η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής, μετά τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία.
Η πίεση για περαιτέρω μέτρα έχει αποκλιμακωθεί, ως εκ τούτου η ΕΚΤ αναμένεται να τηρήσει ήπια στάση.

2. Θα εφαρμοστεί το σύνολο του PEPP;

Καθώς σταθεροποιείται η οικονομία, κάποια μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ εκτιμούν ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα πανδημίας (PEPP), ύψους 1,35 τρισ. ευρώ.
Η πρόκληση για την πρόεδρο Christine Lagarde, είναι να αναγνωρίσει ότι τα στοιχεία βελτιώνονται, αλλά και να επαναβεβαιώσει την ισχυρή δέσμευση της ΕΚΤ στα μέτρα στήριξης.

3. Πως επηρεάζουν οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό;

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με ρυθμό 8,7% το 2020 και θα ανακάμψει με ρυθμό 5,2% το 2021, με την Lagarde να δηλώνει ότι τα χειρότερα μάλλον πέρασαν.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει κοντά σε μηδενικά επίπεδα το 2020, ωστόσο η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη κάνει λόγο για αύξηση στο 1%.

4. Είναι δυνατόν να εξελιχθούν τα TLTROs σε μόνιμο εργαλείο;

Είναι πιθανό, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι τράπεζες δανείστηκαν 1,31 τρισ. ευρώ μέσω του εργαλείου φτηνού δανεισμού.
Πρόκειται για ρεκόρ, ενώ δεν λείπουν και οι αναλυτές που εκτιμούν ότι μελλοντικά θα ενταχθούν στα TLTROs και τα στεγαστικά δάνεια.

5. Μπορεί η ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά περισσότερου υπερεθνικού χρέους;

Είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι να ζητήσουν από την ΕΚΤ να αυξήσει το ποσοστό του υπερεθνικού χρέους που αγοράζει, το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 10%, εάν οι ηγέτες της ΕΕ καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, στη Σύνοδο Κορυφής 17-18 Ιουλίου.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αντιπροσωπεύει σήμερα το 43% του επιλέξιμου από την ΕΚΤ υπερεθνικού χρέους.
Ωστόσο, η ΕΕ θα μπορούσε να το ξεπεράσει, ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης