Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές, στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα - Στο +0,9% ο DAX - Τα futures της Wall έως +0,8%

Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές, στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα - Στο +0,9% ο DAX - Τα futures της Wall έως +0,8%
Οι προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη επισκιάζουν την ανησυχία για το νέο ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως
(upd) Θετικό είναι το κλίμα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην έναρξη της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/7.
Οι προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη επισκιάζουν την ανησυχία για το νέο ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως.
Σε κάθε περίπτωση οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο για την Covid - 19.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν άνοδο έως +0,8%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί στις 28,5 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει άνοδο 0,9% στις 12.740 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 1,3% στις 6.177 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει άνοδο 1,5% στις 5.045 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 19.930 μονάδες με κέρδη 0,8%.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.422 μονάδες με κέρδη 1,4%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx σημείωνε άνοδο 0,8%, με τις μετοχές των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών πετρελαίου και αερίου να καταγράφουν κέρδη από 1,2% έως 2%.
Οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών σημείωναν άνοδο 2% εν μέσω αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και την αύξηση των τιμών των μετάλλων.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών παγκοσμίως βελτιώθηκε επίσης την αρχή της εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις των τριμηνιαίων κερδών και θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της PepsiCo Inc. για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (13/7) η εταιρεία τροφίμων σνακ και ποτών, με τα αποτελέσματα ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής εταιρείας υποχώρησαν κατά -18% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στα 1,65 δισ. δολ. (1,18 δολ. ανά μετοχή) έναντι 2,04 δισ. δολ. (1,44 δολ. ανά μετοχή) το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Εξαιρουμένων των εκτάκτων στοιχείων, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,32 δολ. ανά μετοχή, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 1,25 δολ.
Παράλληλα, τα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας από πωλήσεις υποχώρησαν κατά -3% στα 15,9 δισ. δολ. έναντι 16,4 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2019, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 15,3 δισ. δολ.
Σημειώνεται ότι παρά την πτώση των εσόδων, η εταιρεία ανακοίνωσε βελτίωση στις πωλήσεις ορισμένων τροφίμων σνακ για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η παραμονή στο σπίτι εν μέσω του lockdown αύξησε των κατανάλωση των σχετικών προϊόντων.
Στο μέτωπο της πανδημίας, ακάθεκτος συνεχίζει την επέλαση του ανά τον πλανήτη ο κορωνοϊός, ο οποίος εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την αμερικανική ήπειρο, τη νοτιοανατολική Ασία αλλά και άλλες πολυπληθείς χώρες, όπως η Ρωσία και η Ινδία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή 12 Ιουλίου ότι καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στη διάρκεια μιας ημέρας, καθώς αναφέρθηκαν 230.370 νέες μολύνσεις, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε αναφερθεί στις 10 Ιουλίου, όταν και είχαν καταγραφεί 228.102 νέα κρούσματα.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει εφιαλτική καθώς αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται πλέον σε τουλάχιστον 40 Πολιτείες, με τη Φλόριντα να ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ανακοινώνοντας τις τελευταίες 24 ώρες περισσότερα από 15.000 κρούσματα, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο για οποιαδήποτε Πολιτεία των ΗΠΑ.
Αλλά και στη Λατινική Αμερική η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς το Μεξικό ξεπέρασε σε θανάτους ακόμα και την Ιταλία ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τις 10 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, οι 4 είναι από τη Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Μεξικό, Περού και Χιλή).
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται επίσης στην Ινδία, η οποία πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως πίσω από ΗΠΑ, Βραζιλία, αλλά και στη Ρωσία ενώ έξαρση καταγράφεται και στη Νότια Αφρική, η οποία και αυτή συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα με τα περισσότερα κρούσματα.
Απέναντι σε αυτήν την απαισιοδοξία, ανάσα ελπίδας ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση της κινεζικής εταιρίας ανάπτυξης εμβολίων CanSino Biologics, σύμφωνα με την οποία έγινε γνωστό πως βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Χιλή και τη Σαουδική Αραβία για την έναρξη της Φάσης ΙΙΙ των δοκιμών για το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 569 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 13 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε 7,12 εκατομμύρια.

Credit Suisse: Προς περικοπή εκατοντάδεων θέσεων εργασίας και συγχώνευση μονάδων

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας, στο κλείσιμο καταστημάτων και στη συγχώνευση μονάδων εξετάζει η Credit Suisse, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας SonntagsZeitung.
Επίσης, στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης, η ελβετική τράπεζα εξετάζει τη συγχώνεση μονάδων, όπως η μονάδα ρίσκου και συμμόρφωσης, αλλά και να «σπάσει» στα δύο η επενδυτική τραπεζική, προκειμένου να επιτευχθούν ο στόχοι για την κερδοφορία, υπό την πίεση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία και τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Από τις αρχές του 2020, η μετοχή της Credit Suisse έχει υποχωρήσει 25%, την ώρα που η ανταγωνίστρια UBS έχει σημειώσει πτώση 8,9%.

Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές λόγω προσδοκιών για ταχύτερη ανάκαμψη - Στο +2,2% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,7%

Νέα κέρδη κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (13/7) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών για ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αντισταθμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +2,2% στις 22.784,7 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,9% και τις 5.977,5 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε κέρδη της τάξεως του +1,6% στις 2.186 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο +0,4% και τις 5.055 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,6% στις 25.885 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +1,1% στις 12.211,5 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο +1,7% στις 3.443,2 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +3,3% στις 14.124,7 μονάδες.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της εβδομάδας τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την πορεία ανάκαμψης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Στη Wall Street, οι αγορές έκλεισαν επίσης με θετικό πρόσημα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500 να ενισχύεται κατά +1% στις 3.185 μονάδες, ολοκληρώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1,4% στις 26.075,3 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διαμορφώθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο +0,6% και τις 10.617,4 μονάδες.
Ωστόσο, η μεταβλητότητα στις αγορές των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα υψηλή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα εξακολουθεί να προβληματίζει τους αναλυτές αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας.
«Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να ωραιοποιήσουμε το ένα καταστροφικό δεύτερο τρίμηνο», ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, διευκρινίζοντας ότι «εξακολουθώ να μην είμαι σίγουρος πόσο σημαντικοί θα είναι αυτοί οι αριθμοί, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδυτές υπερτιμούν τις τεχνολογικές μετοχές με βάση την ανάκαμψη στα κέρδη το 2021».
Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν εντός της εβδομάδας τόσο τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, όσο και τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Όπως αναφέρει η αναλύτρια αγορών της IG, Jingyi Pan, «οι αναλυτές της FactSet εκτιμούν ότι η πτώση των κερδών για τον δείκτη S&P 500 ανέρχεται στο -44,6%, γεγονός που αντιπροσωπεύει έναν τελείως διαφορετικό κόσμο σε σχέση με τον δείκτη S&P 500, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν 6% μακρία από τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS