Λινού (καθηγήτρια Επιδημιολογίας): Υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση έως τα μέσα Αυγούστου

Λινού (καθηγήτρια Επιδημιολογίας): Υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση έως τα μέσα Αυγούστου
Πάνω από το 55% των κρουσμάτων οφείλεται στην έλλειψη μάσκας είπε η κα.Λινού
Την εκτίμηση πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση με την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έως τα μέσα Αυγούστου διατύπωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία υποστήριξε πως πάνω από το 55% των κρουσμάτων οφείλεται στην έλλειψη χρήσης μάσκας.
«Βλέπουμε και εισαγόμενα κρούσματα, βλέπουμε τεράστια κρίση σε χώρες που είναι κοντά μας όπως τα Βαλκάνια και το Ισραήλ, βλέπουμε πολλά διάσπαρτα μη ελεγχόμενα ή ορφανά κρούσματα.
Αυτό που συνέβη ήταν ότι πάψαμε να παίρνουμε μέτρα προστασίας.
Όλοι ξεχύθηκαν στις παραλίες, δεν ενημερώθηκε προφανώς επαρκώς ο κόσμος ότι ανοίγουμε τα σύνορα επειδή είναι απαραίτητο αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα» υποστήριξε μιλώντας στο Θέμα Fm η κα.Λινού, η οποία χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος την άρση του μέτρου για την υποχρεώτικοτητα της μάσκας.
«Η μάσκα είναι η τελευταία αναγκαία προστασία που έχουμε από τον κορωνοϊό.
Παραπάνω από 55% των κρουσμάτων οφείλεται στην έλλειψη μάσκας και κυρίως στην έλλειψή της σε χώρους με κλιματισμό.
Αυτό που είναι το κύριο πρόβλημα είναι ότι όλοι επαναπαυτήκαμε» τόνισε η κα.Λινού, επισημαίνοντας όσον αφορά τα πανηγύρια ότι «πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον τα μέτρα που εφαρμόζονται στα εστιατόρια».
«Ζητάω να μιλήσουμε για συλλογική κοινωνική ευθύνη.
Εγώ θα έκανα απολύτως υποχρεωτική τη μάσκα σε κάθε ευκαιρία κοινωνικής επαφής ακόμα και με πρόστιμο για να γίνει κατανοητό ότι έχουμε ένα κίνδυνο που κυκλοφορεί.
Θα συμβούλευα, επίσης, όλους όσοι πάνε διακοπές να καθορίσουν μια παρέα συγκεκριμένη και θα συναναστρέφεται μόνο με αυτή την ομάδα αλλιώς δεν θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε» υπογράμμισε η κα.Λινού, αναφέροντας πως «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση, μπορεί να έχουμε μεγάλη εξέλιξη μέχρι τα μέσα Αυγούστου».
«Είναι μέγιστη ανάγκη να εφαρμοστεί η τηλεργασία και να προετοιμαζόμαστε για τα σχολεία» υποστήριξε η κα.Λινού, η οποία ερωτηθείσα πότε θα σταματήσει να μας απασχολεί ο κορωνοϊός απάντησε ότι «αυτό θα συμβεί μέχρι την ημέρα που θα εμβολιστεί το 60% του πληθυσμού».


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS