Πέτσας: Ιστορικό λάθος η απόφαση Erdogan για την Αγία Σοφία – Ζητάμε από την ΕΕ ισχυρότατα μέτρα κατά της Τουρκίας

Πέτσας: Ιστορικό λάθος η απόφαση Erdogan για την Αγία Σοφία – Ζητάμε από την ΕΕ ισχυρότατα μέτρα κατά της Τουρκίας
Εξετάζεται η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και εκδηλώσεων έως το τέλος Ιουλίου τονίζει ο κ.Πέτσας
Ιστορικό λάθος χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Ιστορικό λάθος η απόφαση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά.
Είναι διεθνές ζήτημα, αυτή τη διάσταση αναδεικνύουμε συστηματικά
Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί σαφές μήνυμα στη γείτονα χώρα.
Ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρών μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας.
«Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα. Το θέμα θα τεθεί σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ιστορικό λάθος.
«Και απέναντι σε αυτό, οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα.
Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο.
Και αυτήν τη διάσταση αναδεικνύουμε σταθερά, τόσο πριν, όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε ο κ. Πέτσας, καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του.
Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να  παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα.
«Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες» τόνισε ο κ.Πέτσας.
«Ο κατάλογος των πιθανών κυρώσεων και μέτρων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα μπορεί να περιλαμβάνει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα εργαλεία που υπάρχουν για τον τρόπο αντίδρασής της ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κυρώσεις να συμπεριλαμβάνουν και τα κονδύλια για το μεταναστευτικό.
Σε ερώτηση για την πρόταση του κ. Βορίδη σχετικά με τη μετατροπή του μουσείου του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο μνήμης, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό, είναι θέμα παγκόσμιο. Και εμείς εργαζόμαστε αυτήν τη στιγμή όχι σε επίπεδο αντιποίνων αλλά σε επίπεδο οικουμενικής καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας».
Επίσης, επισήμανε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν πάντα, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, ιδίως όταν η κρίση κινδυνεύει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
«Είναι άλλο πράγμα να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και άλλο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή να καταδικάζουμε προκλητικές ενέργειες, όπως αυτή με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», είπε ο κ.Πέτσας.
Αναφερόμενος στην επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ.Πέτσας είπε ότι τα αυξανόμενα κρούσματα ανησυχούν την κυβέρνηση.
«Η αύξηση τόσο των εισαγόμενων κρουσμάτων όσο και των ντόπιων μας ανησυχεί.
Θα ήταν άδικο να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας.
Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι με έμφαση στον Προμαχώνα.
Τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια από ότι στο αεροδρόμιο.
Σε περίπτωση επίδειξης πλαστού εγγράφου θα υπάρχουν κυρώσεις.
Ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία.
Ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 15 Ιουλίου, τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου.
Εξετάζεται το άνοιγμα με τις ΗΠΑ από το τέλος Ιουλίου με υποχρεωτικό τεστ 72 ώρες πριν από την άφιξη.
Εξετάζεται η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και εκδηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου» είπε ο κ.Πέτσας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS