Γεννηματά σε Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: Προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Γεννηματά σε Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: Προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Η ΕΕ να υιοθετήσει ουσιαστικές και αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία λέει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής
Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Sergei Stanishev στην οποία καυτηριάζει την απόφαση Erdogan να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί έστειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία ζητά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να αναλάβουν εκστρατεία κατά της απόφασης του Τούρκου Προέδρου και να επιβληθούν κυρώσεις γι αυτή την ενέργεια.
«Η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, αποτελεί πρόκληση και προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τον χριστιανισμό.
Περιφρονεί τη σχετική απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, που την έχει ανακηρύξει ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς εδώ και 35 χρόνια.
Πρόκειται για βέβηλη πράξη της Τουρκίας, θα πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα από το σύνολο της ανθρωπότητας.
Ειδικά όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ένωση αξιών, δικαίου και ελευθερίας, οφείλει να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες για την αναίρεση αυτής της πρωτοφανούς απόφασης του προέδρου Ερντογάν» αναφέρει η κα.Γεννηματά.
«Η ΕΕ πρέπει εγκαίρως να υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ουσιαστικών και αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που παραβιαστούν είτε η κυριαρχία, είτε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» τονίζει η κα.Γεννηματά, η οποία επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει περάσει από τις προκλήσεις σε επιθετικές ενέργειες και σε παράνομες πράξεις και ξεδιπλώνει την αναθεωρητική της στρατηγική παραβιάζοντας θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου και αμφισβητώντας διεθνείς συνθήκες.
«Από την εισβολή της στη Συρία, την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ της Κύπρου, ως το παράνομο και προϊόν εξαναγκασμού μνημόνιο με την Λιβύη και τους σχεδιασμούς για έρευνες νότια της Κρήτης.
Επιδιώκει να παίξει ρόλο ηγεμονικής περιφερειακής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Εξελίσσεται πλέον σε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρέπει να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά» τονίζει η κα.Γεννηματά.
Στην ίδια επιστολή η κα. Γεννηματά ζητά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στο θέμα του ταμείου Ανασυγκρότησης, να συνεχίσουν να στηρίζουν την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η πρόταση (negotiating box) που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που θα αποδυναμώσουν την αναγκαία προσπάθεια ανασυγκρότησης.
Πιο συγκεκριμένα:
• Το ύψος τόσο του Ταμείου όσο και του ΠΔΠ να παραμείνουν στο επίπεδο που έχει προτείνει η Επιτροπή.
• Οι χρηματοδοτήσεις να έχουν τη μορφή μεταβιβάσεων και όχι δανείων.
• Οι μεταβιβάσεις δεν θα πρέπει να συνοδευτούν από όρους τύπου μνημονίων από τα οποία οι κοινωνίες μας ιδιαίτερα του Ευρωπαικού Νότου έχουν υποφέρει», τονίζει η Φώφη Γεννηματά.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS