Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες; - Τι κρύβει και τι προεξοφλεί η πολύ αρνητική χρηματιστηριακή τους εικόνα; - Οι 5 αλήθειες

Τι συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες; - Τι κρύβει και τι προεξοφλεί η πολύ αρνητική χρηματιστηριακή τους εικόνα; - Οι 5 αλήθειες
Οι επενδυτές αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι για τις τράπεζες οι μεγάλες αποφάσεις είναι εμπρός όχι πίσω.
Τι συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες και τις μετοχές τους στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Γιατί εμφανίζουν τόσο αρνητική εικόνα;
Η αποτίμηση των 4 μεγάλων τραπεζών είναι στα 4 δισεκ. από 10 δισεκ. προ κορωνοιού και το ερώτημα είναι τι συμβαίνει και εσχάτως επιδεικνύουν ξανά αρνητική συμπεριφορά;
Τι συμβαίνει;
Ποιες είναι οι αλήθειες που πρέπει να γίνουν αντιληπτές από τους επενδυτές των τραπεζικών μετοχών;

Αλήθεια πρώτη

Οι τράπεζες όπως και το χρηματιστήριο συνολικά είναι προεξοφλητικός μηχανισμός.
Προεξοφλούν τις μελλοντικές εξελίξεις.
Στην Ελλάδα το ζήτημα δεν είναι οι συνέπειες της ύφεσης για το 2020, την συρρίκνωση του ΑΕΠ -8% και το δημοσιονομικό έλλειμμα -14 δισεκ.
Η χρηματιστηριακή αγορά ανησυχεί για το 2021 ότι η ανάκαμψη που αναμένεται ίσως να μην έρθει και οι επενδυτές αρχίζουν και προβληματίζονται.
Εάν καθυστερήσει π.χ. η εκταμίευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα μπορεί να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 2% με 3% αντί για 6% και χωρίς να αξιολογείται ακόμη ένα πιο δυσμενές σενάριο για το ΑΕΠ το 2021.

Αλήθεια δεύτερη

Οι τράπεζες αναμένεται να δουν επιδείνωση στους ισολογισμούς τους.
Μπορεί με λογιστικά τρικ να μην εμφανιστούν τα αυξημένα νέα NPEs που άλλοι εκτιμούν ότι θα ανέλθουν στα 8 δισεκ. και άλλοι στα 12 με 14 δισεκ. αλλά οι ορκωτοί ελεγκτές δεν θα δώσουν πιστοποιητικά χωρίς επιφύλαξη.
Οι εταιρίες ορκωτών θα υποχρεωθούν να αναφέρουν ότι τα NPEs άνω των 90 ημερών έχουν αυξηθεί και ας υπάρχει προσωρινά το νέο όριο των 180 ημερών.
Επίσης οι τράπεζες το 2020 θα καταγράψουν ζημίες λόγω εξυγίανσης καθώς και μεγάλη μείωση κεφαλαίων επίσης λόγω εξυγίανσης.

Αλήθεια τρίτη

Η εμμονή της ΤτΕ με την bad bank σίγουρα προβληματίζει.
Η πρόταση της ΤτΕ για μεταφορά DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης από τις τράπεζες σε μια εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων τύπου κακής τράπεζας ή bad bank έχει απορριφθεί από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το κράτος είτε θα βάλει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες – δηλαδή κρατικοποίηση μέσω αύξησης κεφαλαίου – είτε θα βάλει κεφάλαια στην bad bank π.χ. 7 – 8 δισεκ. γνωρίζοντας ότι θα τα χάσει.
Οι ανησυχίες της αγοράς δεν είναι τόσο για το ύψος των νέων προβληματικών δανείων που θα δημιουργηθούν αλλά των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στα κεφάλαια και στους ισολογισμούς.
Η ΤτΕ θα ήθελε μέσω της bad bank να δρομολογήσει συγχώνευση οι 4 να γίνουν 3 τράπεζες στην Ελλάδα, το σχέδιο αυτό είναι επικίνδυνη εξέλιξη.
Μια συγχώνευση μεταξύ ελληνικών τραπεζών μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο λάθος.
Πάντως τίποτε δεν μπορεί να γίνει εάν δεν μειωθούν τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα παλαιά προ κορωνοιού και νέα κατά την περίοδο της ύφεσης του κορωνοιού στο 5% ή κάτω από 5% του συνόλου των δανείων.
Ήδη οι τράπεζες στην Ελλάδα υλοποιούν σχέδια τιτλοποιήσεων με στόχο 33 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα NPEs.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος τιτλοποιήσεων στα πλαίσια του σχεδίου Ηρακλής τα NPEs από 71 δισεκ. θα έχουν μειωθεί στα 38 δισεκ. ευρώ.
Στα 71 δισεκ. NPEs περιλαμβάνονται και 2 δισεκ. νέα NPEs λόγω της ύφεσης.
Αναμένεται να προστεθούν 7 με 9 δισεκ. νέα προβληματικά ανοίγματα στην διάρκεια των επόμενων 12 μηνών δηλαδή δυνητικά θα φθάσουν στα 45 δισεκ. ευρώ.
Η Rothschild η σύμβουλος της ΤτΕ για την bad bank εκτιμάει ότι τα νέα προβληματικά δάνεια θα ανέλθουν στα 12 με 14 δισεκ. και η ΤτΕ έχει εκτιμήσει ότι σε ένα δυσμενές σενάριο θα μπορούσαν τα νέα NPEs να ανέλθουν στα 18 δισεκ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να διαμορφωθούν στα 7 με 9 δισεκ. ευρώ τα νέα NPEs.
Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα διαθέτουν 45 δισεκ. μετά την ολοκλήρωση του Ηρακλής συνολικά προβληματικά δάνεια θα αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου των δανείων.
Για να μπορέσει η μια από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να συγχωνευθεί με μια από τις υπόλοιπες θα πρέπει ο δείκτης NPEs ratio να μειωθεί στο 5% ή και χαμηλότερα να προσεγγίσει τα επίπεδα του μέσου όρου της ευρωζώνης που προ κορωνοιού ανερχόταν στο 3,5%.

Αλήθεια τέταρτη

Οι επενδυτές αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι για τις τράπεζες οι μεγάλες αποφάσεις είναι εμπρός όχι πίσω.
Ο συνδυασμός παλαιών προβληματικών δανείων 62 δισεκ. νέων προβληματικών ανοιγμάτων π.χ. 8 δισεκ. η ανεπάρκεια κεφαλαίων, η αβεβαιότητα για την οικονομία το 2021 δημιουργούν ένα σκηνικό μεγάλης αβεβαιότητας.

Αλήθεια πέμπτη

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου που θα έρθουν νομοτελειακά θα πραγματοποιηθούν σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Οπότε ότι και να συμβεί στις τράπεζες τους επόμενους μήνες η πραγματικότητα δεν θα αλλάξει.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν ισχυρή ρευστότητα αλλά τα κεφάλαια τους είναι πολύ αδύναμα και αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι οι επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης