Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αγώνας δρόμου στην κυβέρνηση για να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία

Αγώνας δρόμου στην κυβέρνηση για να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία
Κλιμακώνεται ο διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα για την τουρκική προκλητικότητα μετά από την απόφαση του Τούρκου προέδρου, Tayyip Erdogan, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί
Κλιμακώνεται ο διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα για την τουρκική προκλητικότητα μετά από την απόφαση του Τούρκου προέδρου, Tayyip Erdogan, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και τέθηκε το ζήτημα, επιχειρήθηκε να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στις χώρες, όπως η Γερμανία, οι οποίες θέλουν να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στο διάλογο και στη συνεννόηση με την Τουρκία αλλά και στις χώρες - μεταξύ των οποίων και η δική μας - που θεωρούν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να απαντηθεί με πιο αυστηρά μέτρα.
Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκαν, για δικούς τους λόγους αλλά και γιατί συνειδητοποιούν τη σημασία να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών - μελών, η Γαλλία, η Αυστρία καθώς και μικρότερες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, η Εσθονία και η Σλοβακία. Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Ιταλία, ήταν πιο κοντά στην γερμανική γραμμή, δηλαδή θεωρούν ότι πρέπει να γίνει άλλη μια προσπάθεια για διάλογο, ωστόσο, αν η Τουρκία επιμείνει στην παραβατική της στάση, είναι ανοιχτές κι αυτές, στην επιβολή ακόμα και σφοδρών κυρώσεων.
Πάντως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καταδίκασε την απόφαση της Άγκυρας και την κάλεσε να επανεξετάσει τη στάση της αφήνοντας ανοιχτό το θέμα των κυρώσεων αν συνεχιστεί η παραβατική συμπεριφορά.
Υπό το πρίσμα αυτό, στον κατάλογο κυρώσεων που προετοιμάζεται, όπως τουλάχιστον τον εισηγείται η ελληνική πλευρά, συζητείται να συμπεριληφθεί η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς ναι μεν έχουν παγώσει πολλά κεφάλαια αυτή τη στιγμή αλλά δεν έχει ακυρωθεί η εν λόγω πορεία.
Αυτό όμως, σημαίνει και διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης και είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερο για την τουρκική οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
Επίσης, συζητείται η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης που περιλαμβάνει και συμφωνίες για τους δασμούς καθώς και ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Άλλο ένα μέτρο το οποίο τίθεται στο τραπέζι, αφορά το θέμα της διακοπής πώλησης όπλων και ανταλλακτικών από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης προς την Τουρκία.
Πρόκειται βέβαια για ένα πολύ αυστηρό μέτρο που δεν είναι σίγουρο ότι θα συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο.
Σε κάθε περίπτωση μένει να δούμε τις τελικές αποφάσεις σε επίπεδο ηγετών.
Την ίδια ώρα, οι διπλωματικές ενέργειες από την Αθήνα είναι συνεχείς και τις επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναλάβει κι άλλες πρωτοβουλίες για συγκεκριμένες επαφές.
Την Δευτέρα το απόγευμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel με τον οποίο συζήτησε και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αλλά και για την προκλητική ενέργεια από την Τουρκία με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Στις προθέσεις του πρωθυπουργού, είναι, όπως λένε δημοσιογραφικές πηγές, να μιλήσει με όλους.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen και ενδεχομένως με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump αλλά και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο, στις Βρυξέλλες όπου θα μεταβεί για την Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Angela Merkel και τον Emmanuel Macron με τον οποίο άλλωστε, έχουν ταυτόσημες απόψεις, σε πολλά ζητήματα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης