Συναγερμός για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και τις εστίες στη βόρεια Ελλάδα – Νέα μέτρα στα σύνορα, φόβοι για πρόωρο δεύτερο κύμα

Συναγερμός για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και τις εστίες στη βόρεια Ελλάδα – Νέα μέτρα στα σύνορα, φόβοι για πρόωρο δεύτερο κύμα
Ανοίγουν από τα μέσα Ιουλίου και υπό προϋποθέσεις τα σύνορα για Άγγλους, Σουηδούς και Αμερικάνους
(upd5) Έντονος προβληματισμός επικρατεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εν μέσω της τουριστικής περιόδου καθώς παραμένουν τα αυξανόμενα κρούσματα και οι διάσπαρτες ενεργές εστίες.
Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων λόγω της εισροής τουριστών από τα Βαλκάνια και το εξωτερικό, για τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα κάτι που δείχνει πως υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα αλλά και για τη γενικότερη χαλάρωση των πολιτών απέναντι στον κορωνοϊό.
Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αναζωπύρωση της επιδημίας και ότι είμαστε ενόψει ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, το οποίο τελικά έρχεται νωρίτερα από ότι αναμενόταν.
Σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί αυτή η διαφαινόμενη εικόνα και να μη χαθεί η προσπάθεια και η θετική πορεία που έχει καταγραφεί έως σήμερα στη χώρα, η κυβέρνηση κατόπιν συστάσεων των ειδικών ανακοίνωσε πως σταματούν έως τα τέλη Ιουλίου τα πανηγύρια, τα οποία θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης της νόσου ενώ αποφασίστηκαν ακόμα πιο εντατικοί έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Μαγιορκίνης (καθηγητής Ιατρικής): Νωρίς να πούμε ότι ξέφυγε η κατάσταση στην Ελλάδα – Προοίμιο β’ κύματος τα αυξημένα κρούσματα

Τη θέση ότι νωρίς να πει κανείς ότι ξέφυγε η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος πάντως υποστήριξε ότι τα αυξημένα κρούσματα μπορεί να είναι το προοίμιο ενός δεύτερου κύματος.
«Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ξέφυγε η κατάσταση.
Έχει μια κινητικότητα στην κοινότητα, το μελετάμε, είναι η στιγμή που μας δίνει ένα καμπανάκι μικρό, για να μην χαλαρώσουμε κι άλλο.
Θα μπορούσε να είναι προοίμιο του δεύτερου κύματος.
Είναι νωρίς ακόμη να το πούμε.
Είμαστε σε μια ήπια κινητικότητα.
Προς το παρόν δεν νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Μαγιορκίνης, ο οποίος σχετικά με την απαγόρευση των πανηγυριών, τόνισε ότι αν και είναι αρνητικός σε τέτοια μέτρα, ο κόσμος δεν μπορεί να πειθαρχήσει.
«Θα μπορούσε για παράδειγμα να πραγματοποιηθούν τα πανηγύρια σαν μια μεγάλη συνεστίαση.
Σε αυτή τη φάση έχουμε πολλές διαγνώσεις ασυμπτωματικών, που σημαίνει ότι ναι μεν βλέπουμε κρούσματα, αλλά το Μάρτιο δεν είχαμε μεγάλο screening στην κοινότητα.
Αντίθετα, τώρα κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ και πιάνουμε πιο πολλούς» υποστήριξε ο κ.Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι υπήρξε μια ήπια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει κινητικότητα στα νοσοκομεία.

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Βρισκόμαστε σε φάση έξαρσης – Δεν περιμέναμε την επιδημία στα βόρεια σύνορα

Τη θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση έξαρσης όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα εφόσον απαιτηθεί για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος υπογράμμισε ότι αν και ο δείκτης διασποράς, ο λεγόμενος R0 είναι ακόμα χαμηλός, στο 0,30-0,40, τα κρούσματα είναι αυξανόμενα και αποτελούν «καμπανάκι» για τη μετέπειτα πορεία.    
«Βρισκόμαστε σε μια φάση που υπάρχει έξαρση.
Έχουμε κάθε μέρα δεκάδες κρούσματα, τα οποία δεν είχαμε πριν λίγο καιρό.
Μακάρι αυτό να είναι μια παροδική καμπύλη που θα ξαναπέσει.
Εξάλλου, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχέση με αυτή την έξαρση.
Είναι μια κατάσταση δυναμική που παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις που μπορεί αύριο να τις αλλάξουμε, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν» τόνισε ο κ.Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι μπορεί να επανέλθει το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, αλλά και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους σημειώνοντας ότι είναι μια από τις αντιφάσεις που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.
«Ίσως δεν έπρεπε να γίνει αυτό (σ.σ να καταργηθεί το όριο), ίσως πρέπει να γυρίσουμε προς τα πίσω.
Οι μάσκες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό όπλο για την επιδημία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε» είπε ο κ.Γώγος.
Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό.
Ποιο είναι το απρόβλεπτο;
Ότι έγινε αυτή η επιδημία στα βόρεια σύνορα, στις βαλκανικές χώρες.
Δεν το περιμέναμε αυτό.
Επομένως στοχεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Κόψαμε την είσοδο από τη Σερβία που είχαμε πολλά κρούσματα.
Πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο βλέποντας δυναμικά την επιδημία και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία» είπε ο κ.Γώγος, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή αυξήσαμε τα τεστ και κυρίως ζητάμε το pre-testing, δηλαδή να έχει κανείς τεστ πριν μπει στη χώρα μας, για όλους όσοι έρχονται από αυτές τις περιοχές».
«Κι επειδή συζητείται ότι σε αυτές τις χώρες μπορούν να έχουν «μαϊμού» ή πλαστογραφημένα τεστ, γι’αυτό το λόγο χθες που το συζητήσαμε, είπαμε ότι θα γίνονται παράλληλα κι ένας σημαντικός αριθμός τεστ κατά την είσοδο στη χώρα μας ούτως ώστε να διπλοτσεκάρεται αυτό» υποστήριξε ο καθηγητής, ο οποίος σχετικά με τα εγχώρια κρούσματα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους συνωστισμούς που παρατηρούνται στα πανηγύρια προειδοποιώντας ότι αν αντίστοιχες εικόνες συνεχίσουν να παρατηρούνται και σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε beach bar θα ληφθούν και για αυτά περιοριστικά μέτρα.
«Υπάρχουν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα πια, λίγα μεν, αλλά υπάρχουν παντού.
Είναι μια μικρή διασπορά στην Αθήνα, είναι στη Θεσσαλονίκη αρκετά και σχεδόν καθημερινά, στην Πάτρα νοσηλεύονται 5 ασθενείς και μάλιστα οι δύο είναι και σοβαρά και βρίσκονται στη ΜΕΘ, ενώ εκεί είχαμε κλείσει σχεδόν το τμήμα.
Επομένως υπάρχει διασπορά στη χώρα μας και υπάρχουν και σοβαρά περιστατικά.
Πρέπει να σπάσουμε τη μετάδοση εδώ.
Ποιο είναι το πιο προφανές που συζητάμε τόσο καιρό;
Είναι αυτοί οι φοβεροί συνωστισμοί - είδατε μια γυναίκα ότι μέσα σε ένα ασανσέρ μετέδωσε σε 70-80 άτομα - έστω και σε ανοιχτούς χώρους.
Αυτό είναι επικίνδυνο.
Ποιο είναι το χειρότερο που γίνεται αυτή τη στιγμή;
Οι μεγαλύτερες συναθροίσεις, οι μεγαλύτεροι συνωστισμοί, όπως στα πανηγύρια.
Θα τα σταματήσουμε για ένα διάστημα να δούμε την επιδημιολογία πως πάει και αν χρειαστεί θα σταματήσουμε και τα υπόλοιπα.
Αν το φαινόμενο αυτό το δούμε και σε μπαρ και σε νυχτερινές συναθροίσεις ή beach bar πιθανότατα θα πάρουμε κι άλλα σχετικά μέτρα» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα καταστήματα εστίασης τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δε φοράνε τις μάσκες.
Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που υπάρχουν δεκάδες κρούσματα σε ένα νησί, δήλωσε ότι «αν είναι σε μια περιοχή, θα γίνει τοπικό lockdown».
«Αν είναι σε όλο το νησί, μπορεί να χρειαστεί να κλείσει η επικοινωνία με το νησί αυτό.
Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά το θέμα είναι να μη φτάσουμε σε αυτό» υποστήριξε ο κ.Γώγος.
 
Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα

Την ανησυχία της κυβέρνησης για την αύξηση των κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Η αύξηση τόσο των εισαγόμενων κρουσμάτων όσο και των ντόπιων μας ανησυχεί.
Θα ήταν άδικο να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας»  υπογράμμισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ανακοίνωσε νέα μέτρα μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε νωρίτερα στο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα, είπε ότι στη σύσκεψη αποφασίστηκε:
1ον. Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.
Από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά.
Ποσοστό μόλις 0,35%.
Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα.
Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
2ον. Ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία.
Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.
3ον. Όπως είχαμε προαναγγείλει, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου.
Επιπλέον, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020.
Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.
4ον. Επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί στη σημερινή της συνεδρίαση η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.
Επιπλέον, ο κ.Πέτσας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, συνομιλεί με τους ειδικούς και θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται.

Παπαθανάσης (υφ.Ανάπτυξης): Πιθανή η παράταση της απαγόρευσης των πανηγυριών και τον Αύγουστο

Τη θέση ότι είναι πιθανή η παράταση της απαγόρευσης των πανηγυριών και τον Αύγουστο διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός είναι ένας ασύμμετρος εχθρός που δεν είναι προβλέψιμος.
Σε δηλώσεις του στον Alpha ο κ.Παπαθανάσης είπε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνεχιστεί το μέτρο και τον Αύγουστο».
«Άλλωστε πλησιάζουμε στο τέλος Ιουλίου, τα περισσότερα πανηγύρια είναι τον Αύγουστο, οπότε η πιθανή εκδοχή είναι να συνεχιστεί η απαγόρευση» είπε ο κ.Παπαθανάσης.
«Λυπάμαι που σήμερα είμαστε εδώ και συζητάμε για φρένο στον κλάδο των πανηγυριών.
Έχουμε να κάνουμε με έναν ασύμμετρο εχθρό, ο οποίος δεν είναι προβλέψιμος, επομένως πρέπει να προσαρμοστούμε.
Εκεί έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τα μαγαζιά και το έχουμε κάνει.
Έχουμε κλείσει μαγαζιά για 120 μέρες από τους 530 ελέγχους που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Πρέπει να λειτουργούν οι κανόνες που προβλέπονται, αν όχι εμείς είμαστε εκεί για να τα κλείνουμε.
Πρέπει να λειτουργήσουν οι κανόνες.
Η έννοια του πάρτι σημαίνει συνωστισμός και σαφώς δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό» είπε ο κ.Παπαθανάσης.

Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα στη χώρα - Τέσσερα στις πύλες εισόδου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 13/7 24 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας,
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 13 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 24, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3826 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 54,5% άνδρες.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (75% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 3.826 κρουσμάτων, 1.007 (26,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2.002 (52,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 382.452 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.993 (1,6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 41550 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου).
Εξ’αυτών τα 85 (0,2%) θετικά στον κορωνοϊό.

Image
Τα νέα μέτρα για την είσοδο τουριστών από τον Προμαχώνα – Τι προβλέπει  η ΚΥΑ

Τις προϋποθέσεις για την είσοδο των τουριστών στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα και τίθενται σε ισχύ από αύριο Τετάρτη 15/7 και ώρα 00:01, μέχρι και τις 29/7 και ώρα 00:01, περιλαμβάνει η ΚΥΑ που εκδόθηκε.
Ωστόσο, οι προυποθέσεις αυτές δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες.  
Ειδικότερα, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:
α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος  εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.  
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Οι κλειστές επιχειρήσεις από 13-26 Ιουλίου

Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές λόγω κορωνοϊού από τη Δευτέρα 13/7 έως τις 26 Ιουλίου, περιγράφονται σε κοινή υπουργική απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν οι:
– Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση:
α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10)
β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11),
γ) τις υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.13),
δ) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.14)
ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις ορφανοτροφείων [ΚΑΔ 8810].
– Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού (ΚΑΔ 92.00.11.00).
– Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης (ΚΑΔ 92.00.11.02).
– Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04).
Σημειώνεται ότι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS