Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών οι Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ιρλανδία... για την ευνοϊκή φορολογία επιχειρήσεων

tags :
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών οι Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ιρλανδία... για την ευνοϊκή φορολογία επιχειρήσεων
Το άρθρο 116 της συνθήκης ΕΕ παρέχει στις Βρυξέλλες τις εξουσίες για τη διόρθωση των «στρεβλώσεων» στην ενιαία αγορά, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ
Ένα νέο κεφάλαιο ρυθμίσεων, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει νέες αντιπαραθέσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, αναμένεται να ανοίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν εναρμόνισητων φορολογικών καθεστώτων.
Σύμφωνα με τους FT, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να ρυθμίσουν τα κράτη μέλη που έχουν χαμηλή φορολογία εταιρειών τους, αυξάνοντας την πίεση σε αυτά.
Αυτό θα ισοδυναμούσε σε μια άνευ προηγουμένου νομική επίθεση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνά τρόπους να πυροδοτήσει ένα αχρησιμοποίητο μέσο συνθήκης για τη μείωση της ικανότητας των πολυεθνικών να εκμεταλλεύονται εξαιρετικά πλεονεκτικά συστήματα φορολογίας εταιρειών.
Βασικά, σε αντίθεση με τη συνήθη φορολογική νομοθεσία στην ΕΕ, η πρωτοβουλία θα απαιτούσε μόνο την υποστήριξη της ειδικής πλειοψηφίας των 27 κρατών μελών της ΕΕ και όχι ομόφωνη υποστήριξη όλων των χωρών, περιορίζοντας την ικανότητα μιας κυβέρνησης να ασκήσει βέτο.
Το μέτρο θα χρειαστεί επίσης έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η φοροαποφυγή πολυεθνικών έχει πυροδοτήσει την πολιτική ατζέντα μετά την πανδημία καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους.
Η Επιτροπή έχει επίσης υποσχεθεί να αναβιώσει τα σχέδιά της για έναν φόρο ψηφιακών υπηρεσιών της ΕΕ σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις τον περασμένο μήνα.
Αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι τα σχέδια, σύμφωνα με το άρθρο 116 της Συνθήκης της ΕΕ, βρίσκονταν σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά θα είχαν ως στόχο να χαρακτηρίσουν ορισμένα ανταγωνιστικά εθνικά φορολογικά συστήματα ως στρεβλώσεις της ενιαίας αγοράς.
Είναι πιθανό να προκαλέσουν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών μελών, οι οποίες προστατεύουν έντονα τις φορολογικές τους εξουσίες.
Οι Βρυξέλλες έχουν καταβάλει στο παρελθόν πολλές προσπάθειες για την καταπολέμηση των επιθετικών συστημάτων φορολογικού σχεδιασμού, αλλά οι κινήσεις έχουν σταματήσει λόγω των βέτο από χώρες με ευνοϊκότερους φορολογικούς κανόνες.
Πάντως, το άρθρο 116 της συνθήκης ΕΕ παρέχει στις Βρυξέλλες τις εξουσίες για τη διόρθωση των «στρεβλώσεων» στην ενιαία αγορά, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.
Το μέσο επιτρέπει στην επιτροπή να προτείνει μια οδηγία που αποσκοπεί στη διόρθωση των στρεβλωτικών φορολογικών συστημάτων και να μηνύσει τις κυβερνήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν δεν συμμορφώνονται.
Το μέτρο είναι πιθανό να στοχεύει σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης