Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στήριξη από τον Assad της Συρίας βρίσκει ο Haftar της Λιβύης - Εντοπίστηκαν αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1

tags :
Στήριξη από τον Assad της Συρίας βρίσκει ο Haftar της Λιβύης - Εντοπίστηκαν αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1
Η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που χρησιμοποιεί συστήματα Pantsir-S1 με τέτοιες προδιαγραφές και υποστηρίζει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης είναι η Συρία
Στο πλευρό του Khalifa Haftar βρίσκεται η συριακή κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να αναπτύσσει συστήματα αεροπορικής άμυνας Pantsir-S1 στη Λιβύη για να βοηθήσει τις δυνάμεις του στρατού του Haftar στη μάχη τους ενάντια στην τουρκική ελεγχόμενη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας.
Ένα ασυνήθιστο σύστημα αεροπορικής άμυνας Pantisr-S1 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα, όταν τοπικοί ακτιβιστές κυκλοφόρησαν ένα βίντεο μιας συνοδείας εθνικού στρατού της Λιβύης που κινείται προς το λιμάνι της Sirte, που πολιορκείται από τις τουρκικές δυνάμεις.
Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων GNA στην περιοχή, Abdul Hadi Draa, είπε επίσης ότι τα συστήματα Pantsir-S1 και άλλα όπλα αναπτύχθηκαν στο αεροδρόμιο Sirte στις 11 Ιουλίου.
Μία από τις συνοδείες που κινούνταν προς το αεροδρόμιο περιελάμβανε το σύστημα Pantsir-S1 στο ασυνήθιστο πλαίσιο KAMAZ-6560 8 × 8. Προηγουμένως, όλα τα συστήματα Pantsir-S1 που λειτουργούσαν από το LNA βασίζονταν στο γερμανικό πλαίσιο MAN SX 45 8 × 8.
Αυτή η παραλλαγή παραδόθηκε από τη Ρωσία στα ΗΑΕ, η οποία αργότερα παρείχε συστήματα στο LNA.
Άλλα διακριτικά σημάδια του Pantsir-S1 ήταν ένα κίτρινο χρώμα της ερήμου, με τη μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που χρησιμοποιεί συστήματα Pantsir-S1 με τέτοιες προδιαγραφές και υποστηρίζει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης είναι η Συρία.
Νωρίτερα το 2020, η Συρία καθιέρωσε επίσημα διπλωματικούς δεσμούς με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα που υποστηρίζει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και διαχειρίζεται την καθημερινή κοινωνική και οικονομική ζωή στις περιοχές που ελέγχονται από αυτόν.
Η Δαμασκός βλέπει επίσης τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως φυσικό σύμμαχο, επειδή επίσης πολεμούν ενάντια στην κατοχή της χώρας τους από την Τουρκία.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα αεροπορικά αεροσκάφη Il-76 της Συρίας πραγματοποίησαν πολλές ασυνήθιστες πτήσεις μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου της Δαμασκού και της αεροπορικής βάσης al-Khadim στη βορειοανατολική Λιβύη.
Η βάση είναι γνωστό ότι φιλοξενεί μέλη της υπηρεσίας των ΗΑΕ που συμμετέχουν στην αποστολή βοήθειας και παροχής συμβουλών για την υποστήριξη των δυνάμεων του Haftar.
Το σύστημα Pantsir-S1 που εντοπίστηκε στο δρόμο προς το Sirte ενδέχεται να έχει αποσταλεί από τη Συρία στη Λιβύη κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις πτήσεις.
Ταυτόχρονα, η συριακή κυβέρνηση έχει επί του παρόντος καλές σχέσεις με την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ - τους κύριους υποστηρικτές του εθνικού στρατού της Λιβύης και προφανώς με τη Ρωσία - ο παραγωγός συστημάτων Pantsir-S1 και η χώρα που παρέχει διπλωματική υποστήριξη στα ΗΑΕ -Εμπλοκή της Αιγύπτου στη σύγκρουση.
Οι Συριακές Αεροπορικές Δυνάμεις λειτουργούν δεκάδες συστήματα Pantsir-S1.
Τα περισσότερα από τα συριακά συστήματα είναι εξοπλισμένα με το προηγμένο ενεργό ηλεκτρονικά σαρωμένο ραντάρ αναζήτησης συστοιχιών. Επομένως, η Δαμασκός μπορεί να επέλεξε να πουλήσει ένα μέρος των παλαιότερων συστημάτων της στον Haftar.
Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, αυτή η κίνηση θα επιτρέψει πιθανώς στη Συρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, να περιπλέξει τα τουρκικά σχέδια για κατάληψη του Sirte και, εν τέλει, να ενισχύσει τις συριακές περιφερειακές θέσεις, οι οποίες υπονομεύθηκαν σημαντικά από το συνεχιζόμενους πολέμους μέσα στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης