Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Ερημίτης, τα εγκαίνια και οι πραγματικές επενδύσεις

tags :
Ο Ερημίτης, τα εγκαίνια και οι πραγματικές επενδύσεις
Αισθητές οι συνέπειες της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού για το τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας
Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της ιδιωτικοποίησης της περιοχής Ερημίτης στην Κέρκυρα, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της 11ης Ιουλίου 2020 τα εγκαίνια του Kassiopi Project της εταιρείας NCH Capital, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεία πληθώρας υπουργών της κυβέρνησης, δεν εγκαινίασε κάποιο μεγάλο έργο υποδομής, αλλά μία ιδιωτική επένδυση σε μία έκταση απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας.
H έκταση παραχωρήθηκε το 2012 προς εκμετάλλευση στο αμερικανικών συμφερόντων fund.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας επέλεξε να δώσει το παρών στην εκδήλωση, αναδεικνύει τη σημασία του project για την κυβέρνησή του - κυρίως σε επίπεδο συμβολισμού - και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον όρο «επενδύσεις».
Άλλωστε, το «ξεπάγωμα» της επένδυσης αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.
Κάτοικοι της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Κέρκυρας, φορείς του νησιού, περιβαλλοντικές και κομματικές οργανώσεις, διαδήλωσαν κατά της επένδυσης, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες είχαν αποκλείσει την πρόσβαση προς το σημείο που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.
Όσα ειπώθηκαν δια στόματος του πρωθυπουργού και του διευθύνοντος συμβούλου της NHC Capital κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ανέδειξαν την άγνοια σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό και την τεράστια περιβαλλοντική αξία του Ερημίτη.
Το ελληνικό δημόσιο από το 2012 μέχρι σήμερα, αντί να προστατεύσει το μοναδικό οικοσύστημα του Ερημίτη, επέλεξε να ξεπουλήσει την έκταση των 490 στρεμμάτων.
«Θύμα» των μνημονίων, η έκταση παραχωρήθηκε το 2012 για εκμετάλλευση 99 ετών στην NCH Capital, μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ έναντι 23 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 βγήκε σε πλειστηριασμό και η κυριότητα του οικοδομήσιμου τμήματος.
Φυσικά η κυριότητα κατέληξε στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία, η οποία ήταν και η μοναδική ενδιαφερόμενη, έναντι 2 εκατ. ευρώ, τίμημα πολύ χαμηλότερο από την εμπορική αξία της περιοχής.
Πέραν του χαμηλού τιμήματος και της οικολογικής σημασίας της περιοχής, ο τρόπος που επιλέχθηκε για την εμπορική εκμετάλλευση του Ερημίτη, αποδεικνύει στην πράξη τη διαχρονική έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για το τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας, η οποία αποβαίνει σε βάρος της τοπικής οικονομίας.
Ήδη οι συνέπειες της έλλειψης στρατηγικής είναι αισθητές, με αφορμή την κατάρρευση της τουριστικής σεζόν λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Είναι σαφές ότι η Κέρκυρα δεν χρειάζεται περαιτέρω τσιμεντοποίηση, ούτε πάσχει από έλλειψη ξενοδοχειακών μονάδων, ειδικά σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.
Αυτό που χρειάζεται το νησί προκειμένου να ανέβει επίπεδο και να προσελκύσει επισκέπτες, είναι η σημαντική βελτίωση βασικών υποδομών, όπως το οδικό δίκτυο και οι λιμενικές υποδομές, η ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, στα οποία προφανώς περιλαμβάνονται περιοχές όπως ο Ερημίτης και η αλλαγή του τουριστικού προτύπου.
Λόγω της άναρχης δόμησης του νησιού και της προσήλωσης στο πρότυπο του μαζικού τουρισμού, ο Ερημίτης είναι από τα ελάχιστα οικοσυστήματα που έχουν παραμείνει παρθένα.
Η μοναδικότητα της περιοχής θα μπορούσε να αναδειχθεί μέσω της δημιουργίας ενός δημόσιου οικολογικού πάρκου και παράλληλης ενίσχυσης των υποδομών φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την προσέλκυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Όσον αφορά το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που εφαρμόζει το νησί του Ιονίου, οι ριζικές αλλαγές και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελούν μονόδρομο.
Ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος του νησιού είναι αστείρευτος.
Εναλλακτικές μορφές, όπως ο αγροτουρισμός, ο εκκλησιαστικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, θα αναβαθμίσουν την Κέρκυρα και θα την μετεξελίξουν σε προορισμό δώδεκα μήνες τον χρόνο, μακριά από το παρωχημένο μοντέλο του μαζικού τουρισμού, αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού.
Πρόκειται για διαχρονικά αιτήματα επαγγελματιών του τουρισμού, κατοίκων και φορέων, τα οποία προσκρούουν στην αδιαφορία των πολιτικών ηγεσιών διαχρονικά, παρά τη σημαντική συνεισφορά της Κέρκυρας στον τουρισμό.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το αεροδρόμιο της Κέρκυρας βρέθηκε μεταξύ των πέντε κορυφαίων της Ελλάδας το 2019, όσον αφορά την άφιξη αλλοδαπών (1,463 εκατ.)
Στην περίπτωση που τα αιτήματα για μία πραγματικά βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική υλοποιηθούν, ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να εγκαινιάσει πραγματικές επενδύσεις οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά και θα ωφελήσουν πραγματικά την τοπική και εθνική οικονομία αλλά και την κοινωνία μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης