Αναδρομικά 11 μηνών σε 11.500 συνταξιούχους από την απόφαση του ΣτΕ - Ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω προσφυγές - Επιβεβαίωση ΒΝ

Αναδρομικά 11 μηνών σε 11.500 συνταξιούχους από την απόφαση του ΣτΕ - Ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω προσφυγές - Επιβεβαίωση ΒΝ
Η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια
Ηχηρό χαστούκι στους συνταξιούχους και στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για «μοιρασιά» αναδρομικών 5,5 δισ από τις περικοπές των συντάξεων και των δώρων από το 2013, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας ωστόσο μόνο τους 11.500 που προσέφυγαν, οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά 11 μηνών.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου οι 11.500 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει για τις περικοπές που αφορούν στο διάστημα 2013 -2015, θα λάβουν αναδρομικά που αφορά το χρονικό διάστημα των έντεκα μηνών ( Ιούνιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016), ήτοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών
στο χώρο της ασφάλισης από 2.200-16.500 ευρώ.
Ωστόσο οι συντακξιούχοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις από το νόμο Κατρούγκαλου, οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν ότι κανένας συνταξιούχος δεν μπορεί να διεκδικήσει αναδρομικά.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Υπουργείο Εργασίας για ΣτΕ: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε.
«Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής» επισημαίνει.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.comΌπως είχε μεταδώσει το bankingnews.gr

Αποκλειστικό: Αυτή είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά – Όλο το παρασκήνιο για τις κινήσεις Σκέρτσου - Μαξίμου

Αύριο, Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 το πρωί τελικά ανακοινώνεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βankingnews, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που είχαν συμβεί στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από το διάστημα  του Ιουνίου του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η απόφαση για το λεγόμενο ενδεκάμηνο είναι να δοθούν αναδρομικά και για τις κύριες συντάξεις και τις επικουρικές αλλά και τα δώρα των κύριων και επικουρικών.
Ουσιαστικά, κρίνει αντισυνταγματικές όλες τις παρακρατήσεις που έγιναν αυτό το ενδεκάμηνο και ζητά να γίνουν επανορθώσεις στους συνταξιούχους.
Αλλά σε ποιους;
Σύμφωνα, λοιπόν με την απόφαση του ΣτΕ επιδικάζει αναδρομικά μόνο σε όσους είχαν κάνει προσφυγή, δηλαδή σε μερικές χιλιάδες συνταξιούχων.
Οι δικές μας πληροφορίες- που δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης- μάς λένε ότι το περιεχόμενο της απόφασης είχε γίνει γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση.
Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες είδαν την προηγούμενη εβδομάδα ανώτατο δικαστικό παράγοντα να περνά την πύλη του κτηρίου της Βασιλίσσης Σοφίας 15, όπου βρίσκεται το γραφείο του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Ακή Σκέρτσου.
Σε αυτή τη συνάντηση, στην οποία βρέθηκαν και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, έγινε γνωστό ποια θα είναι η απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου.
Η απόφαση αυτή έφερε σε μεγάλη αναστάτωση το Μέγαρο Μαξίμου καθώς από την μία επιδικάζει ένα μικρό σχετικά ποσό σε όσους έχουν κάνει προσφυγή για τις περικοπές αυτές αλλά από την άλλη αφήνει περιθώριο μέχρι το 2021 σε όσους δεν έχουν κάνει, να στραφούν στην Δικαιοσύνη και να δικαιωθούν και αυτοί.  
Υπό το κίνδυνο, όμως, το επόμενο διάστημα να δούμε ουρές στα δικηγορικά γραφεία και ειδικά σε γνωστούς τηλεοπτικούς μαϊντανούς – εργατολόγους, η κυβέρνηση μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις εχθές Κυριακή πήρε μία δύσκολη πολιτική απόφαση: Να δώσει σε όλους τους δικαιούχους τα αναδρομικά (περίπου 2.5 εκατ. συνταξιούχους) και να κλείσει κάθε ενδεχόμενο νέων προσφυγών με κίνδυνο να υποστεί ένα αμέτρητο πολιτικό κόστος.
Θα υπάρξει, όμως, οικονομικό κόστος περίπου 4 δις ευρώ τα οποία θα πρέπει να εγγραφούν στο χρέος της χώρας, κίνηση που δεν θα αρέσει στους θεσμούς.
Ειδικά αν πληρωθούν χωρίς μέτρα...
Έτσι, η κυβέρνηση αύριο θα προβεί σε ανακοινώσεις που θα κλείνει το κεφάλαιο αυτό και το μόνο που μένει είναι το Υπουργείο Οικονομικών να υποδείξει το δημοσιονομικό χώρο στον οποίον μπορούν να κινηθούν αυτές οι επανορθώσεις.
Oι πληροφορίες μας, λένε ότι στην οδό Νίκης κινούνται ανάμεσα στις πολλές μηνιαίες δόσεις (που θα «φάει» ο τιμάριθμος;) και στις 5 ετήσιες δόσεις.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS