Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ανάγκη για βιώσιμο σύστημα τροφίμων στη μετά-κορωνοϊού εποχή

ΔΝΤ: Ανάγκη για βιώσιμο σύστημα τροφίμων στη μετά-κορωνοϊού εποχή
Άρθρο οικονομολόγων του ΔΝΤ για τη μετά-κορωνοϊού εποχή και τα τρόφιμα 
Τη σημαντικότητα ενός βιώσιμου συστήματος φαγητού στη μετά-κορωνοϊού εποχή αναδεικνύουν σε άρθρο τους οικονομολόγοι (Nicoletta Batini, James Lomax, Divya Mehra) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας παράλληλα το πλήγμα που δέχεται ο αγροτικός τομέας από την πανδημία του κορωνοΪού.
Όπως σημειώνεται, η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι επιρρεπής σε χαλάρωση όταν αντιμετωπίζει σοκ.
Σε πολλές χώρες, για παράδειγμα, έγινε αδύνατο να συλλεχθούν ή να συσκευασθούν τρόφιμα, καθώς οι εργαζόμενοι έπεσαν θύματα του lockdown.
Σε άλλες περιοχές, τα αποθέματα τροφίμων συσσωρεύτηκαν και τεράστιες ποσότητες χάθηκαν επειδή τα εστιατόρια και τα μπαρ ήταν κλειστά.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αναμένει μια “πανδημία πείνας” και διπλασιασμό των ατόμων που λιμοκτονούν, εκτός εάν ληφθούν μέτρα.
Ήδη το 2018 περίπου 820 εκατομμύρια άνθρωποι κοιμούνταν πεινασμένοι και το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων δεν είχαν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Ταυτόχρονα, 600 εκατομμύρια άνθρωποι κατηγοριοποιήθηκαν ως παχύσαρκοι και 2 δισεκατομμύρια υπέρβαροι. (…)
Η ανοικοδόμηση των οικονομιών μετά την κρίση του COVID-19 προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να μεταμιρφωθεί το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων και να γίνει ανθεκτικό σε μελλοντικά σοκ, εξασφαλίζοντας περιβαλλοντικά βιώσιμη και υγιεινή διατροφή για όλους. Για να συμβεί αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες προτείνουν συλλογικά τέσσερις ευρείες αλλαγές στο σύστημα τροφίμων:

• Ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων

• Υγιεινές δίαιτες

• Στροφή προς τη βιώσιμη και αναγεννητική γεωργία

• Περισσότερη συντήρηση (αναπαραγωγή λιγότερων ζώων για τη διάσωση παρθένων οικοσυστημάτων)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης