Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στο πετρέλαιο – Στα 40,3 δολ. έκλεισε το WTI, στα 42,9 δολ. το Brent

Ήπια άνοδος στο πετρέλαιο – Στα 40,3 δολ. έκλεισε το WTI, στα 42,9 δολ. το Brent
Ήπια άνοδος στο πετρέλαιο 
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 14/7 οι τιμές πετρελαίου, αν και ο «μαύρος χρυσός» ξεκίνησε πτωτικά τη συνεδρίαση.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2020 για το Brent έκλεισε στο +0,4% και τα 42,9 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Αυγούστου 2020 έκλεισε στο +0,5% και τα 40,3 δολ. ανά βαρέλι.
Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό WTI έκλεισαν με πτώση άνω του -1% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι την Κυριακή 12 Ιουλίου καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς αναφέρθηκαν 230.370 νέες μολύνσεις, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε αναφερθεί στις 10 Ιουλίου, όταν και είχαν καταγραφεί 228.102 νέα κρούσματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προσεγγίζει πλέον τα 13 εκατομμύρια.
Η Πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή λειτουργίας των μπαρ, καθώς και απαγόρευση της εστίασης σε κλειστούς χώρους, ενώ οι κομητείες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία θα κλείσουν επίσης τις εκκλησίες, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια.
«Με το ήπιο lockdown στην Καλιφόρνια να διαμορφώνει την εικόνα, ο Ιούλιος θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο δύσκολος μήνας για το πετρέλαιο, απ΄ ό,τι αναμενόταν, με εκόμα περισσότερα προβλήματα για τη ζήτηση τα οποία θα συνδέονται με την αβεβαιότητα για τον κορωνοϊό», ανέφερε ο επικεαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Οι αναλυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας την έναρξη της διήμερης συνάντησης της Τεχνικής Επιτροπής του OPEC+ όπου θα συζητηθεί η μέχρι στιγμής πορεία της συμφωνίας για τις περικοπές στην παραγωγή και οι επόμενες κινήσεις μετά τον Ιούλιο.
Σημειώνεται ότι οι χώρες του OPEC+ έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, περιορίζοντας εν συνεχεία τις περικοπές στα 7,7 εκατ. βαρέλια μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μία αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο και έπειτα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αγορά ενέργειας, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί αυτή τη στιγμή γύρω από την παγκόσμια ζήτηση.
Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται και γύρω από τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τα οποία θα δημοσιευθούν αργότερα εντός της ημέρας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, τα αποθέματα αμερικανικού πετρελαίου αναμένεται να μειωθούν κατά 2,3 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τα αποθέματα βενζίνης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 χιλ. βαρέλια.

Morgan Stanley: Βουλιάζει το πετρέλαιο, δεν βρίσκει στήριγμα στον ισχυρό χρυσό

Δεν βρίσκει στήριγμα το πετρέλαιο στον ισχυρό χρυσό, επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, υποστηρίζοντας πως, για να επιστρέψει ο λόγος πετρελαίου-χρυσού στην ιστορική διάμεση τιμή του, οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να αυξηθούν κατά 160%.
Ο λόγος της τιμής του χρυσού προς την τιμή του πετρελαίου είναι στον χώρο των αναλυτών, αν μη τι άλλο, αξιομνημόνευτη.
Όπως αναφέρεται σχετικώς, αποτελεί βασικό αριθμοδείκτη για όσους αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με την κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου.
Ωστόσο, όπως η επισημαίνει η Morgan Stanley, «ο λόγος πετρελαίου προς τον χρυσό υπήρξε ιστορικά ένας κακός δείκτης για τις μελλοντικές τιμές του πετρελαίου».
Ωστόσο, το ενδιαφέρον σχετικά, επί του παρόντος, χτυπά κόκκινο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τείνουν να υποστηρίζονται σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, ενώ ο χρυσός παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.
Αυτή η θετική συσχέτιση σημαίνει ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου συμπίπτουν με τις υψηλότερες τιμές του χρυσού - αν και το ένα εμπόρευμα δεν επηρεάζει άμεσα το άλλο.
Η αναλογία μεταξύ πετρελαίου και χρυσού δείχνει πόσα βαρέλια πετρελαίου χρειάζονται για να αγοραστεί μια ουγγιά χρυσού.
Προς το παρόν, το διεθνές συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent σημειώνει πτώση -35% σε ετήσια βάση, στη χειρότερη χρονιά του από το 2015.
Σε αντίθεση, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό διαπραγματεύονται πάνω από 19% το 2020.
Ως αποτέλεσμα, η αμερικανική τράπεζα δήλωσε ότι ο δείκτης πετρελαίου-χρυσού διαπραγματεύεται επί του παρόντος στο 99ο εκατοστημόριο από το 1980, παρά την ανάκαμψη από χαμηλότερα από 40 χρόνια στα τέλη Απριλίου.
Όπως υποστηρίζει η Morgan Stanley, όταν εκφράζεται σε ουγγιές χρυσού, η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου είναι «ισοδύναμη» με την αναλογία του 1986 χαμηλή και περίπου 20% «φθηνότερη» από τις αρχές του 2016.
Επομένως, «για να επιστρέψει ο λόγος πετρελαίου-χρυσού στην ιστορική διάμεση τιμή του, οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να αυξηθούν κατά (περίπου) 160%, με την προϋπόθεση ότι η τιμή του χρυσού θα παραμείνει αμετάβλητη.
«Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης