Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συζήτησαν Σταικούρας - Τραπεζίτες για την χρηματοδότηση των εταιριών - Έρχεται νέο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων

tags :
Τι συζήτησαν Σταικούρας - Τραπεζίτες για την χρηματοδότηση των εταιριών - Έρχεται νέο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων
Καθυστερεί η εκταμίευση των εγκεκριμένων δανείων λόγω δικαιολογητικών.
Πάνω από τις μισές εγκεκριμένες αιτήσεις δανειοδότησης στο πλαίσιο των εγγυήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν εκταμιευθεί ενώ πολύ λίγες είναι οι εκταμιεύσεις του εγγυοδοτικού της Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης, όχι ωστόσο λόγω υπαιτιότητας των τραπεζών που εκτιμούν πως στο τέλος του μήνα θα έχουν εγκρίνει άνω του 50%-60% δεύτερου αυτού εγγυοδοτικού.
Σύσκεψη τηλεδιάσκεψη υπό τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνη Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό, με τη συμμετοχή του κ. Δημήτρη Τσάκωνα γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ και την παρουσία των πιστωτικών ιδρυμάτων σε επίπεδο CEOs  έλαβε χώρα χθες με θέμα τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Στην ίδια σύσκεψη μετείχε και η κα Αθηνά Χατζηπέτρου πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Οι επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέλυσαν την πορεία των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις  και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα από τα προγράμματα εγγυοδοσίας.
Τα στοιχεία των τραπεζών λένε πως σε ότι αφορά το ΤΕΠΙΧ ΙΙ  τα πιστωτικά ιδρύματα ενέκριναν 13.000 αιτήσεις ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί τα κονδύλια των 6.450 αιτήσεων. Σε ότι αφορά την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα οι εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 5420 ενώ οι συμβασιοποιημένες αιτήσεις και οι  εκταμιεύσεις είναι  ακόμη περιορισμένες.  Η αργοπορία θα πρέπει  να αποδοθεί  σε λόγους ανεξάρτητους με τις υποδομές των τραπεζών ή συχνά και των επιχειρήσεων αφού ζητούνται πιστοποιητικά  τα οποία πρέπει να ληφθούν από δικαστήρια και για τα οποία τελικώς απαιτείται χρόνος.
Οι τράπεζες εξέφρασαν την εκτίμηση πως  πως σε επίπεδο εγγυοδοσίας ως το τέλος του μήνα θα έχουν εγκριθεί αιτήσεις που θα αντιπροσωπεύουν το 50% έως 60% του προγράμματος.
Επιπλέον ζήτησαν από την κυβέρνηση εάν μπορούν να μεταφερθούν περισσότερες εγγυήσεις για να καλύψουν δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έναντι μεγαλύτερων διότι η ζήτηση στις πρώτες περιπτώσεις υπερτερεί αισθητά των δεύτερων.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό καθώς η κατανομή των πόρων πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και αλλαζει μόνον κατόπιν ειδικού αιτήματος το οποίο απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξεταστεί. Σημειώνεται  πως για κάθε ένα δάνειο οι εγγυήσεις διαμορφώνονται μέχρι το 80% αλλά επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου για μεν τις μικρότερες επιχειρήσεις και μέχρι ένα ποσό φθάνουν στο 40% για δε τις μεγαλύτερες στο 30%.
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται εξάλλου η επέκταση των εγγυήσεων.
Το νέο πρόγραμμα θα αριθμεί εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα αυτό θα είναι έτοιμο το επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης