Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο κατηγορίες πτωχών θα ορίζει ο νέος πτωχευτικός κώδικας - Οι όροι, τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες με χρέη

tags :
Δύο κατηγορίες πτωχών θα ορίζει ο νέος πτωχευτικός κώδικας - Οι όροι, τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες με χρέη
Στο τέλος του Ιουλίου με την περίμετρο που ορίζουν οι τράπεζες ή πολύ κοντά σε αυτήν θα ψηφιστεί το πρόγραμμα γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Σε δύο κατηγορίες πτωχών καταλήγει ο νέος πτωχευτικός κώδικας:
Σε αυτούς που θα απωλέσουν ακίνητα και θα καταλήξουν να έχουν εντός έτους τη δεύτερη ευκαιρία τους και σε εκείνους που δεν έχουν και δεν θα χάσουν περιουσία και θα έχουν τη δεύτερη ευκαιρία τους σε τρία χρόνια αφού μάλιστα μέσα σε αυτήν την τριετία θα πληρώνουν με βάση το εισόδημά τους για το χρέος τους.

Αυτά είναι τα νεότερα σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό δίκαιο το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο προς ψήφιση στο τέλος Αυγούστου.
Στο τέλος του Ιουλίου με την περίμετρο που ορίζουν οι τράπεζες ή πολύ κοντά σε αυτήν θα ψηφιστεί το πρόγραμμα γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αμβλύνει την περίμετρο σε όλους του κορωνόπληχτους δανειολήπτες όπως ήταν ο αρχικός της σχεδιασμός. Ετσι λήγοντας η προστασία του νόμου 4605 θα διαμορφώνεται το νέο πλαίσιο προστασίας το οποίο θα ισχύει μόνον για 9 μήνες και δεν θα ξεπεράσει η ισχύς του νομοσχεδίου το Σεπτέμβριο του 2021.
Τα κριτήρια θα σχετίζονται με το εισόδημα τις καταθέσεις, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας το ύψος των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία και την αξία αυτής.
Επειδή το σχέδιο αφορά και τους ενήμερους αλλά και τους μη ενήμερους και τους καταγγελμένους δανειολήπτες τα κριτήρια εξετάζονται αυστηρά.
Αναμένεται πάντως η αξία της πρώτης κατοικίας και το δάνειο να ανέρχεται σε μέχρι 300.000 ευρώ για τους ενήμερους δανειολήπτες.
Για την ίδια κατηγορία το εισόδημα σε 57.000 ευρώ και οι καταθέσεις σε 40.000 ευρώ σε οικογενειακή βάση.
Η επιδότηση για τους ενήμερους δανειολήπτες προτείνεται για το α τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 90% της δόσης, στο β τρίμηνο στο 80% της δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 70% της δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος της επιδότησης δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ.
Για τις άλλες δύο κατηγορίες δανειοληπτών βαίνει μειούμενο και η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί.
Οι θεσμοί αποδέχθηκαν τη θέση της κυβέρνησης απέναντι σε εκείνη των τραπεζών να υφίσταται εξωδικαστικός συμβιβασμός και για τους ιδιώτες καθώς το προβλέπει η Κοινοτική Οδηγία της δεύτερης ευκαιρίας αλλά και το 90% των ιδιωτών δεν έχει χρέος μόνον στις τράπεζες.
Τέλος σε ότι αφορά το φορέα οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν αισθητά και ο φορέας αποφασίστηκε σε αντίθεση με τα όσα ήθελε η κυβέρνηση να αποχτήσει χαρακτήρα ιδιωτικό.
Ο φορέας αυτός θα αγοράζει τα σπίτια από τους ατελέσφορους πλειστηριασμούς και
Α) θα τα εκμεταλλεύεται
Β) θα μπορεί να τα παραχωρεί με τη διαδικασία του sale and lease back προς όσους έχουν ανάγκη.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης