Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προανακριτική Novartis - Παραπομπή Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο για 8 αδικήματα ζητά η ΝΔ - Η αντίδραση του πρώην υπουργού

Προανακριτική Novartis - Παραπομπή Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο για 8 αδικήματα ζητά η ΝΔ - Η αντίδραση του πρώην υπουργού
Απαλλακτικό το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ - Αίτημα Παπαγγελόπουλου να καταθέσει εκ νέου στην επιτροπή
(upd4) Την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στο Ειδικό Δικαστήριο για οκτώ αδικήματα μεταξύ των οποίων για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, για δωροληψία και απόπειρα εκβίασης προτείνει η Νέα Δημοκρατία στο πόρισμα των συμπερασμάτων της για την εμπλοκή του κ.Παπαγγελόπουολου στην υπόθεση της Novartis.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΝΔ, το οποίο παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία άρχισε τις εργασίες της στις 11:30 σήμερα Τετάρτη 15/7 το πρωί, προτείνεται η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου για:
   * Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)
   * Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)
   * Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ)
   * Παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ) σε: α. Τουλουπάκη, β. Ράικου, γ. Αθανασίου, δ. Τσατάνη.
   * Απόπειρα εκβίασης (385ΠΚ)
   * Δωροληψία κρατικού αξιωματούχου (159ΠΚ)
   * Δωροληψία υπαλλήλου (235)
   * Εγκληματική οργάνωση συμμορία (187ΠΚ)
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνά τις 400 σελίδες και χωρίζεται σε δύο κεφάλαια, εκ των οποίων το ένα αφορά την υπόθεση Novartis και το δεύτερο τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου και τις ενδείξεις για εμπλοκή του πρώην υπουργού και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις.
Μάλιστα η ΝΔ καταλογίζει πράξεις και παραλείψεις σε έξι μη πολιτική πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το πόρισμα της ΝΔ

Στο πόρισμα, η κυβερνητική πλειοψηφία αναφέρεται σε στοχοποίηση εισαγγελέων, όπως της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου και του πρώην επόπτη Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, επικαλούμενοι τα όσα οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ισχυριστεί στις μηνύσεις τους.
Ακόμα, περιγράφονται παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου προς τους εισαγγελείς Αθανασίου και Τσατάνη.
Επίσης, εκτός της υπόθεσης Novartis, στο κάδρο του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας μπαίνει η υπόθεση του επιχειρηματία και ελεγχόμενου για φορολογικά, Σαμπύ Μιωνή, κάνοντας ειδική αναφορά και πάλι στα όσα επικαλείται ο Ισραηλινός.
Αναλυτικά, το κείμενο του πορίσματος της Νέας Δημοκρατίας ζητά να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του ελεγχομένου αναπληρωτή υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς «υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής του, όπως αναλυτικά εκτίθενται στα οικεία κεφάλαια για τα ακόλουθα αδικήματα»:
1.    Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ και συγκεκριμένα με δόλο έπεισε την Εισαγγελέα Διαφθοράς και τους επίκουρους εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση Novartis με περισσότερες από μια πράξεις να τελέσουν περισσότερα εγκλήματα που τιμωρούνται με πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές και συγκεκριμένα ενώ ήταν υπάλληλοι που στα καθήκοντά τους ανάγονταν η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων, εν γνώσει τους εξέθεσαν σε δίωξη κάποιον αθώο και συγκεκριμένα τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διαβίβασαν το φάκελο της δικογραφίας στη Βουλή των Ελλήνων και εν συνεχεία συνέχισαν να τους ελέγχουν και συνεχίζουν μέρος αυτών να ελέγχουν έχοντας μάλιστα ασκήσει και δίωξη σε βάρος του κ. Λοβέρδου, χωρίς να έχουν αρμοδιότητα και παράλληλα παρέλειψαν να διώξουν κάποιον ύποπτο και δη τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εξέδωσαν δελτίο τιμών κατά το έτος 2015.
2.    Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ και συγκεκριμένα ότι με δόλο έπεισε την Εισαγγελέα Διαφθοράς και τους επίκουρους εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση Novartis με περισσότερες από μια πράξεις να τελέσουν περισσότερα εγκλήματα που τιμωρούνται με πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές και συγκεκριμένα ενώ ήταν υπάλληλοι που στα καθήκοντά τους ανάγονταν η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων, μεταχειρίστηκαν παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχουν οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα στις περιπτώσεις τουλάχιστον των κκ. Φρουζή, Μανία, Μανιαδάκη, Βουλκίδη, αλλά και των άλλων προστατευομένων μαρτύρων με την παράνομη υπαγωγή τους σε καθεστώς προστασίας, όπως αναλύεται εκτενώς ανωτέρω και τη χειραγώγηση των καταθέσεων τους.
3.    Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 )και συγκεκριμένα με δόλο έπεισε την Εισαγγελέα Διαφθοράς και τους επίκουρους εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση Novartis όντας υπάλληλοι με πρόθεση να παραβούν τα καθήκοντα τους με σκοπό να βλάψουν κάποιον άλλον αναφορικώς με τις πράξεις και παραλείψεις τους και συνοπτικά αφορά στην υπαγωγή των μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας, στον τρόπο εξέτασης αυτών, στις επιλεκτικές καταγραφές καταθέσεων τους, στη χρήση συσκευών USB με προδιατυπωμένες καταθέσεις, στη μη άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευομένων μαρτύρων, στη μη αποστολή του φακέλου στη Βουλή των Ελλήνων χωρίς χρονοτριβή, στην απόκρυψη από τη Βουλή των Ελλήνων κατά την αποστολή του φακέλου κρισίμων εγγράφων της δικογραφίας και δη των εγγράφων στις ΗΠΑ, την αλληλογραφία με το FBI ή της αρχειοθετημένης διάταξης για το H1N1 κλπ.
4.    Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς) συγκεκριμένα όντας υπάλληλος και δη Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα τη διαφθορά με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα του α) παρεμβαίνοντας στο έργο της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη, όπως επακριβώς αναλύεται ανωτέρω β) παρεμβαίνοντας στο έργο της Εισαγγελέως Διαφθοράς κας Ράικου, όπου με απειλές εναντίον της προσπάθησε να της ασκήσει πίεση προκειμένου χωρίς στοιχεία να στείλει το φάκελο στη Βουλή κατά πολιτικών προσώπων και να φτιάξει στοιχεία σε βάρος των πολιτικών προσώπων και όταν αυτή αρνήθηκε να υπακούσει ενορχήστρωσε τη στοχοποίησή της γ) παρεμβαίνοντας στο έργο του Οικονομικού Εισαγγελέα κ. Αθανασίου για να βλάψει τρίτους σε σειρά υποθέσεων, όπως αναλυτικά περιγράφεται ανωτέρω και δ) παρεμβαίνοντας στο έργο της Εισαγγελέως κ. Τσατάνη για να βλάψει τρίτο και μόλις αυτή αρνήθηκε να ενδώσει στις απειλές ενορχήστρωσε την στοχοποίησή της.
5.    Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019): συγκεκριμένα ότι κατ΄ επάγγελμα με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος και ο εκδότης κ. Ιωάννης Φιλιππάκης παράνομο περιουσιακό όφελος, που προσδιορίστηκε στα 350.000 ευρώ, με πρόθεση αποπειράθηκε να εξαναγκάσει με απειλές άλλον και δη τον επιχειρηματία κ. Σάμπυ Μιωνή σε πράξη και δη στην παροχή του ποσού των 350.000 ευρώ, που δεν όφειλε να καταβάλει, από την οποία θα επερχόταν ζημία στην περιουσία του. Οι απειλές συνίσταντο στο ότι θα συνεχίσει αυτός (ο κ. Σάμπυ Μιωνής) και οι συνεργάτες του να υφίστανται παράνομες διώξεις.
6.    Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) συγκεκριμένα ότι ως μέλος της Κυβέρνησης και δη Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα τα θέματα της διαφθοράς με πρόθεση ζήτησε για τον εαυτόν του και άλλον και δη τον εκδότη κ. Ιωάννη Φιλιππάκη το ποσό που προσδιορίστηκε στα 350.000 ευρώ ως αντάλλαγμα που δεν δικαιούνταν για πράξεις και παραλήψεις που ανάγεται στα καθήκοντα του ως Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και αντίκεινται σε αυτά, καθώς με αυτό το αντάλλαγμα θα διασφάλιζε να μη συνεχίσουν ο κ. Σάμπυ Μυωνής και οι συνεργάτες του να υφίστανται παράνομες διώξεις, που ο ίδιος είχε προκαλέσει.
7.    Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ): για τους ίδιους λόγους
8.    Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ) και συγκεκριμένα ότι στην Αθήνα και από την ανάληψη των καθηκόντων του έως και τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όντας Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης με πρόθεση οργανώθηκε με άλλους (Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου) προκειμένου να διαπράξουν κακουργήματα και πλημμελήματα, ενώ ζητείται να ελεγχθεί ο ρόλος και άλλων φυσικών προσώπων που ενδεχομένως να έχουν διαδραματίσει συγκεκριμένους ρόλους και ιδίως του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη».

Βαρύτατατες κατηγορίες και από το ΚΙΝΑΛ

Βαρύτατες κατηγορίες αποδίδει στο πόρισμα του και το ΚΙΝΑΛ τόσο στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όσο και στην Ελένη Τουλουπάκη ενώ σε αυτό περιγράφονται αναλυτικά τα αδικήματα για τα οποία πρέπει να διωχθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ενώ γίνεται αναφορά και στην εισαγγελέα διαφθοράς ως συμμετέχουσα, με εστίαση στα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητά με το πόρισμα του την απαλλαγή του πρώην υπουργού, αποδομώντας όλο το εις βάρος του κατηγορητήριο ενώ εκτιμάται πως θα τεθεί και θέμα ακυρότητας των ερευνών που προηγήθηκαν βασιζόμενοι στην απόρριψη πολλαπλών αιτημάτων από την πλευρά του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου αλλά και στο γεγονός ότι δεν κατατέθηκαν κρίσιμα έγγραφα στην προανακριτική επιτροπή όπως το πόρισμα των αντεισαγγελέων Ζάχαρη και Σοφουλάκη που αφορά την Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς.
Το ΚΚΕ εκτιμάται ότι θα καταλογίζει ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ για συσκότιση της υπόθεσης και των ερευνών για τις διαχρονικές παρεμβάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.
Σημειώνεται πως ο κ.Παπαγγελόπουλος έχει ζητήσει τα πορίσματα των αντεισαγγελέων κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη καθώς και να ξανακληθεί ο ίδιος για νέα συμπληρωματική κατάθεση με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουν προκύψει.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του η απόρριψη και αυτών των αιτημάτων του θα αποτελέσει άλλη μια κραυγαλέα παρανομία σε βάρος του αλλά και μια τρανταχτή απόδειξη της εκδικητικής πολιτικής δίωξης προς το πρόσωπό του.
Πάντως μετά την σημερινή τελευταία συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής το πόρισμα θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ώστε στη συνέχεια να οριστεί η ημερομηνία συζήτησης του στην Ολομέλεια της Βουλής και η κρίσιμη μυστική ψηφοφορία με την οποία οι βουλευτές θα αποφασίσουν την παραπομπή ή όχι του Δ. Παπαγγελοπούλου στο ειδικό δικαστήριο.

Η αντίδραση Παπαγγελόπουλου

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγγελόπουλος επιμένει στα περί πολιτικής δίωξης του και αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης και επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος, στη δήλωση του, κάνει λόγο για «πρωτοφανή, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου», ενώ αναφέρεται και στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία αλλά και στην οικονομική κρίση.
Η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής:
«Η πλειοψηφία της προκαταρκτικής επιτροπής ολοκλήρωσε τον ευτελισμό του Συντάγματος, κάθε έννοιας νομιμότητας και της αποστολής της ως κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Αγνόησε για να αποκρύψει τα πορίσματα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.
Προφανώς τρέμει την ανεπάρκεια του πορίσματος Ζαχαρή, σε σύγκριση με το πόρισμα Σοφουλάκη.
Κατά πάσα πιθανότητα τα πορίσματα επιβεβαιώνουν τον εκβιασμό που είχε προαναγγείλει φιλοκυβερνητική εφημερίδα και υπέστη ο κ. Ζαχαρής. Δεν αποκλείεται να αποκαλύπτουν και τον εκβιαστή του κ. Ζαχαρή.
Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αρνήθηκε να μου χορηγήσει αντίγραφα των πορισμάτων των κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη χωρίς μέχρις στιγμής να μου αιτιολογήσει την άρνησή της.
Τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα του παλαιού πολιτικού συστήματος, η φοβική μάλλον ανύπαρκτη αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις, με αποκορύφωμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η επερχόμενη οικονομική καταστροφή και η διαφαινόμενη παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος δεν πρόκειται να συγκαλυφθούν από την πρωτοφανή, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Παπαγγελόπουλο: Κατασκευασμένο κατηγορητήριο και προειλημμένες αποφάσεις

«Κομματικό όργανο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ» χαρακτηρίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ την προανακριτική επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
«Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ξεκίνησε ως παρωδία και κατέληξε σε φάρσα, μετατρέποντας μια επιτροπή του κοινοβουλίου σε κομματικό όργανο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ», σχολιάζουν πηγές της Κομουνδούρου στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και σημειώνουν: «Με κατασκευασμένο κατηγορητήριο και προειλημμένες αποφάσεις η πλειοψηφία της Επιτροπής κατέθεσε το πόρισμα παραπομπής του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αγνοώντας [και] αποκρύπτοντας βασικά στοιχεία και μαρτυρίες που θα φώτιζαν την υπόθεση.
1) Παίρνουν απόφαση χωρίς να είναι στη διάθεση της Επιτροπής τα πορίσματα των δύο αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ. κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή, οι οποίοι για μήνες πραγματοποίησαν έρευνα για τους χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis.
2) Δεν συνεδρίασε η Επιτροπή για να συζητήσει την απόφαση βόμβα του αμερικανικού δικαστηρίου για τη Novartis Hellas, όπου αποκαλύπτεται πλήρως το κύκλωμα διαφθοράς και ο επηρεασμός κυβερνητικών αξιωματούχων, κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά, για την διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων. Θυμιζουμε ότι στελέχη του τότε κυβερνητικού σχηματισμού, όπως οι κ. Λυτζέρης, Ευαγγελάτος και Αντωνίου, κατέθεσαν ότι η τιμολόγηση ήταν πολιτική απόφαση, με υπογραφή υπουργού.
3) Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε σε μάρτυρες που αποδείχτηκε ότι οι καταθέσεις τους ήταν ψευδείς. Πανηγύριζαν μέσω διαρροών, μετά την κατάθεση Φρουζή ότι καταρρέει η σκευωρία. Επτά φορές κατέθεσε ο συγκεκριμένος ότι το πρόγραμμα exactly δεν ήταν πρόγραμμα δωροδοκίας. Το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται τέσσερις φορές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους Αμερικανούς ως πρόγραμμα διαφθοράς, γεγονός που επέσυρε τεράστια πρόστιμα ύψους 310 εκατ. ευρώ.
[Όσον αφορά τη] βασική μάρτυρα της πλειοψηφίας, Ελένη Ράικου, αποδείχτηκε ότι οι ισχυρισμοί της ήταν ψευδείς ως προς τα πολιτικά πρόσωπα. Την διέψευσαν έγγραφα των Αμερικανών που απεστάλησαν στις ελληνικές αρχές. Επίσης αποκαλύφθηκε στην πορεία της διαδικασίας ότι ο σύζυγός της είχε δοσοληψίες με τη Novartis, καθώς βρέθηκαν καταθέσεις από την εταιρεία στον κοινό τους λογαριασμό.
Ο άλλος βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο αντιεισαγγελέας Αγγελής, αποδείχτηκε ότι αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές, παρά το γεγονός ότι ακόμη και τα έγγραφα τα οποία είχε προσκομίσει ο ίδιος στην Επιτροπή της Βουλής έδειχναν ότι υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο, με βάση τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών.
Μπροστά στο αδιέξοδο που βρέθηκαν στην υπόθεση της Novartis, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προχώρησαν στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ανακαλύπτοντας ανάμειξη του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε διένεξη ιδιωτών επιχειρηματιών. Έφεραν στο προσκήνιο τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου με όχημα τις καταθέσεις Μιωνή.
Και εκεί όμως το έδαφος αποδείχθηκε σαθρό, αφού έφτασαν λόγω της διεύρυνσης όλες οι σχετικές δικογραφίες που εξέθεσαν τόσο τον μάρτυρα όσο και την πλειοψηφία της Επιτροπής.
Ακόμη και στη νέα διαδικασία, η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του κατηγορούμενου για την κλήση μαρτύρων, κλείνοντας άρον-άρον την υπόθεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης