Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντιδράσεις για τη «μυστική» συνάντηση Ελλάδας,Τουρκίας, Γερμανίας στο Βερολίνο - Τι καταγγέλλουν τα κόμματα

tags :
Αντιδράσεις για τη «μυστική» συνάντηση Ελλάδας,Τουρκίας, Γερμανίας στο Βερολίνο - Τι καταγγέλλουν τα κόμματα
Να ενημερωθούν άμεσα από την κυβέρνηση για τη μυστική συνάντηση Ελλάδας- Τουρκίας- Γερμανίας ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ
Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η «μυστική» τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Recep Tayyip Erdogan για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Να ενημερωθούν άμεσα από την κυβέρνηση για τη μυστική συνάντηση Ελλάδας- Τουρκίας- Γερμανίας ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της τουρικής επιθετικότητας.
Για εθνικό έγκλημα κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση

«Δυο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Erdogan για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τονίζεται, «το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε στο παρελθόν, είναι θετικό.
Ωστόσο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η Κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Δεν γνωρίζουμε αν κρύβεται επειδή φοβάται την ακραία πτέρυγά της.
Πάντως να μην ανησυχεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει τον λαϊκισμό της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση.
 Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης».

ΚΙΝΑΛ: Απαιτούμε ενημέρωση άμεσα

«Είναι αδιανόητο να πληροφορούμαστε από διαρροές και από την Τουρκική πλευρά ότι υπήρχε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο.
Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά.
Απαιτούμε άμεσα ενημέρωση», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.

ΚΚΕ: Νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της τουρκικής επιθετικότητας

Η συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, με τη διαμεσολάβηση και τη συμμετοχή εκπροσώπου της γερμανικής προεδρίας, είναι μέρος επιλεγμένων κινήσεων, προσαρμοσμένων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών της Αν. Μεσογείου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Όπως τονίζεται, «επί της ουσίας μέσα από “μυστικές” ή “φανερές” διαπραγματεύσεις νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της τουρκικής επιθετικότητας και προωθείται το παζάρι που έχουν στήσει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Το παζάρι είναι επικίνδυνο και συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδαφικά - κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποσιωπούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα».
Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι «η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει γιατί ευθύνεται για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και την εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, χειροκροτεί τις επιλογές τους, στηρίζει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και σπεκουλάρει, στο πλαίσιο του δικομματικού καυγά, για τον αποπροσανατολισμό του λαού».
«Οι λύσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα ευρω-ατλαντικά επιτελεία, με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, στρέφονται κατά του λαού μας και των λαών της περιοχής.
Οι εξελίξεις προειδοποιούν και επιβάλλουν λαϊκή επαγρύπνηση», καταλήγει ο Περισσός.
 
Ελληνική Λύση: Εθνικό έγκλημα

«Η μυστική συνάντηση που αποκάλυψε ο Cavusoglu και επιβεβαίωσε η κυβέρνηση συνιστά εθνικό έγκλημα.
Η Ελληνική Λύση, είχε προειδοποιήσει πως και η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Erdogan ήταν επιβλαβής για την πατρίδα, δυστυχώς δικαιωθήκαμε και απαιτούμε από τον πρωθυπουργό απάντηση: Είχε ενημερωθεί για την ιερόσυλη πρόθεση Erdogan κατά την τηλεφωνική συνομιλία; Γιατί χρειάστηκαν ώρες ολόκληρες έως ότου αντιδράσει η κυβέρνηση για την Αγία Σοφία;», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Λύση.
«Εάν κάποιοι νομίζουν ότι με μυστικές διπλωματίες θα παραδώσουν όσια, ιερά και κυριαρχία, θα συνθλιβούν υπό το βάρος των μεθοδεύσεών τους», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Η συνάντηση έγινε την Δευτέρα σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Erdogan, Ι. Kalin, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της A. Merkel, Y. Heker από γερμανικής πλευράς.
Η συνάντηση έγινε επ' ευκαρία προγραμματισμένης συνάντησης της κ. Σουρανή με τον Γερμανό ομόλογό της εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής.
Κυβερνητικές πηγές επίβεβαιώνουν ότι έγινε συνάντηση.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρόσκληση της γερμανικής πλευράς προς την τουρκική έγινε εν όψει του χθεσινού 13/7 Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, βασικό θέμα στην ατζέντα του οποίου ήταν η Τουρκία.
Τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Eξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η τουρκική πλευρά καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες.
«Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων», σημείωναν οι ίδιες πηγές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης