Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Διχογνωμία στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν λυγίζουν οι σκληροί Ολλανδοί

Rabobank: Διχογνωμία στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν λυγίζουν οι σκληροί Ολλανδοί
O Ολλανδός πρωθυπουργός προφανώς εξακολουθεί να παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, λέει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Διχογνωμία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις 17 Ιουλίου, οπότε τα κράτη-μέλη θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις που προκάλεσε ο κορωνοϊός, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να λάβουν αποφάσεις για τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου οι χώρες θα λάβουν οικονομική βοήθεια ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Από τη μεριά των «σκληρών», η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, προτίθεται να κάνει μερικά βήματα πίσω, ο Ολλανδός πρωθυπουργός προφανώς εξακολουθεί να παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του όσον αφορά την αμοιβαιοποίηση χρέους.
Την Τρίτη 14 Ιουλίου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Donald Trump, κατήργησε –και επισήμως– το καθεστώς προνομιακής του Χονγκ Κονγκ, στον απόηχο της ψήφισης του νόμου περί εθνικής ασφάλειας που πέρασε το Πεκίνο.
Ωστόσο, οι αγορές αδιαφόρησαν και για αυτές τις ειδήσεις, , όπως και οι τραπεζίτες του Χονγκ Κονγκ.
Mo goai (κανένα πρόβλημα), αυτή ήταν ιαχή που ακουγόταν.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, πλέον, το Πεκίνο επιβάλλει τη δική του φορολογία στους υπερπόντιους πολίτες του, με αποτέλεσμα «οι τραπεζίτες να υποστούν μείζον σοκ από τον φορολογικό συντελεστή, που φτάνει στο 45%».
Σε αυτό το πλαίσιο, o Trump υπέγραψε επίσης το νόμο περί αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, που δίνει στο υπουργείο Οικονομικών έως και 90 ημέρες για να καταρτίσει μια λίστα με εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την υπονόμευση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.
Έπειτα πρέπει να τους επιβληθούν κυρώσεις.
Το οικονομικό όπλο του δολαρίου είναι προ των πυλών.
Εν τω μεταξύ, οι New York Times αποφάσισαν να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους του από το Χονγκ Κονγκ στη Σεούλ.
Στο μεταξύ, η Χώρα του Δράκου επέστρεψε στην ανάπτυξη το β’ τρίμηνο, με 2,4% σε ετήσια βάση.
Ως συνήθως, δεν θα υπάρξει πραγματική ανάλυση, αλλά αν κάποιος λάβει τον υποτιθέμενο αριθμό ως δεδομένο, τότε είναι σχεδόν σίγουρό πως η μεγέθυνση του κινεζικού ΑΕΠ οφείλεται στην προσφορά και όχι στη ζήτηση.
Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, αλλά αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του 2020 σε -4,7%.
Μάλιστα, τόνισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα.
Πάντως, σε ιατρικό επίπεδο, το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού φαίνεται να αποδίδει, δίνοντας ώθηση στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης