Eπιστολή-κόλαφος στον Μητσοτάκη από το Ινστιτούτο Διεθνούς Τύπου για τη λίστα Πέτσα

Eπιστολή-κόλαφος στον Μητσοτάκη από το Ινστιτούτο Διεθνούς Τύπου για τη λίστα Πέτσα
Η επιστολή επικρίνει την αδιαφανή διανομή διαφημίσεων που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Αιχμηρή ήταν η επιστολή που απέστειλε το Media Freedom Rapid Response (MFRR) προς την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στη διανομή δημόσιων διαφημιστικών κεφαλαίων στα μέσα ενημέρωσης.
Μια πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι τα έσοδα από διαφημίσεις από μια διαφημιστική καμπάνια δημόσιας υγείας που σχετίζεται με το Covid-19 δεν διανεμήθηκαν δίκαια, με τα μέσα που θεωρούνται επικριτικά για την κυβέρνηση να λαμβάνουν δυσανάλογα λιγότερα έσοδα ή να αποκλείονται εντελώς από το πρόγραμμα.
Η επιστολή επικρίνει την αδιαφανή διανομή διαφημίσεων που πραγματοποίησε μια ιδιωτική εταιρεία και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει πλήρη στοιχεία σχετικά με τα ακριβή κριτήρια που χρησιμοποίησε για να επιλέξει ποια μέσα έλαβαν κρατική διαφήμιση και ποια ποσά.

Αναλυτικά η επιστολή:

15 Ιουλίου 2020
Αγαπητοί,
Κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργέ της Ελλάδας
Κ. Στέλιο Πέτσα, Αναπληρωτή Υπουργέ του Πρωθυπουργού και Κυβερνητικέ Εκπρόσωπε

Εμείς, οι κάτωθι υπογράφοντες και μέλη του  Media Freedom Rapid Response (MFRR), που παρακολουθεί, καταγράφει και επεμβαίνει σε παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στα μέλη της ΕΕ, καθώς και στα υποψήφια μέλη, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για τον πρόσφατο αποκλεισμό και παράκαμψη σημαντικών δημοσιογραφικών οργανισμών από τις πρόσφατες κυβερνητικές επιχορηγήσεις στην Ελλάδα.
Ενώ αναγνωρίζουμε στην Ελληνική κυβέρνηση την προσπάθεια να υποστηρίξει οικονομικά τον κλάδο των ΜΜΕ με 20 εκατομμύρια για την καμπάνια πολιτικής προστασίας και δημόσιας υγείας την εποχή της πανδημικής κρίσης, η διαδικασία μέσω της οποίας αυτά τα κονδύλια διανεμήθηκαν εγείρει ένα πλήθος από ανησυχητικά ζητήματα για τη διαφάνεια εκ μέρους της κυβέρνησης και την πολυφωνία των ΜΜΕ.
Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι πολλοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί που θεωρούνται ως αντιπολιτευτικοί έλαβαν δυσανάλογα χαμηλότερη χρηματοδότηση σε σύγκριση με άλλους οργανισμούς που είναι πιο φιλικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση, παρόλο που είχαν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα και κυκλοφορία.
Ως το πιο τρανταχτό παράδειγμα αναφέρουμε το Documento, μια εβδομαδιαία ερευνητική εφημερίδα που είχε αποκλειστεί ολοκληρωτικά από τα κρατικά κονδύλια.
Ο εκδότης και οι συνεργάτες της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν μια ξεκάθαρη πράξη εκδίκησης για την κριτική στάση και πρόσφατες έρευνες στην κυβέρνησή σας..
Εντωμεταξύ, η 18-σέλιδη λίστα με τα 1,232 ΜΜΕ που όντως έλαβαν τη χρηματική βοήθεια συμπεριλαμβάνει παραπάνω από 200 ψηφιακούς τόπους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό ψηφιακό μητρώο μέσων ενημέρωσης, με ανενεργά και ανύπαρκτα σάιτ ή σκοτεινά μπλογκ με ελάχιστους έως καθόλου αναγνώστες.
Αντί να βασίζονται στις αρχές της αντικειμενικότητας και της δίκαιης μεταχείρισης, φαίνεται ότι τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθησαν ποια μέσα θα λάβουν την κρατική χρηματοδότηση την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού ήταν στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετα και στη χειρότερη στόχευαν να τιμωρήσουν τα μέσα που μεταδίδουν ειδήσεις που δεν κολακεύουν την κυβέρνηση.
Η παραποίηση της βιομηχανίας των ΜΜΕ για την απροκάλυπτη εξυπηρέτηση των σάιτ και των εφημερίδων που είναι φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση προκαλεί μια σειρά από σημαντικές ερωτήσεις για τη δέσμευσή σας να διασφαλίσετε και να υποστηρίξετε την πολυφωνία των ΜΜΕ και την ελευθερία του Τύπου.
Εξίσου ανησυχητικές είναι οι δικαιολογίες που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχετικά με τους λόγους του αποκλεισμού του Documento.
Η απόρριψη του ρεπορτάζ του Documento ως «fake news» υπονομεύει την ανεξάρτητη και δημοσιογραφική κριτική της ιστοσελίδας και δεν υποστηρίζεται από την ανάλυση που πραγματοποίησαν οι συνεργάτες του Media Freedom Rapid Response.
Κάθε κρατική επιδότηση προς τα ΜΜΕ πρέπει να διαμοιράζεται με διάφανες, προσβάσιμες και εξετάσιμες μεθόδους, βασισμένες σε αντικειμενικά κριτήρια.
Αυτό δεν φαίνεται να έχει συμβεί εδώ. Επίσης, αμφισβητούμε τους λόγους για τους οποίους μια ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία, προσελήφθη για να μοιράσει την κρατική επιχορήγηση, αντί για έναν δημόσιο οργανισμό.
Αυτό το σύστημα ήταν αδιάφανο και οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις για τη δημοσιοποίηση σοβαρών πληροφοριών.
Αν και καλωσορίζουμε την κίνηση να δημοσιοποιηθούν επιτέλους οι ολοκληρωμένες λίστες των ΜΜΕ που συμπεριλήφθηκαν, πιστεύουμε ότι αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί ήδη από την αρχή.
Επίσης, κρίσιμης σημασίας είναι να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση, ακόμη δεν έχει προβεί σε δημοσιοποίηση των λεπτομερειών για τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ που έλαβαν την επιχορήγηση από την εταιρεία Initiative Media.
Προτείνουμε στην κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα αυτές τις πληροφορίες χωρίς καθυστέρηση, ώστε να εκτιμηθεί το κατά πόσο η διαδικασία ήταν δίκαιη.
Οι συνεργάτες του Media Freedom Rapid Response θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση. Με χαρά θα προσφέραμε την εξειδικευμένη γνώση μας ώστε να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα διανομής δημόσιων κεφαλαίων που παρέχει διαφάνεια, λογοδοσία και δικαιοσύνη.
Σας ζητούμε να εξετάσετε τις ανησυχίες μας και αναμένουμε την αντίδρασή σας.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ:
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
Free Press Unlimited (FPU)
International Press Institute (IPI)
Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT)

Αυτή η δήλωση εκπονήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) ως μέρος της ταχείας απόκρισης των μέσων ενημέρωσης (MFRR), ενός μηχανισμού που παρακολουθεί και ανταποκρίνεται σε παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες.
Αυτό το έργο παρέχει νομική και πρακτική υποστήριξη, δημόσια συνηγορία και πληροφορίες για την προστασία δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.
Το MFRR διοργανώνεται από μια κοινοπραξία με επικεφαλής το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθερίας του Τύπου και των ΜΜΕ (ECPMF), συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), του Free Press Unlimited (FPU), του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας (InfAI), International Press Ins.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS