Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταμείο Ανάκαμψης: Ναυάγιο στην Σύνοδο Κορυφής 17-18 Ιουλίου, διαφωνίες για τους όρους, συμμαχίες αναζητά ο Μητσοτάκης - Αδιέξοδο βλέπει η Γερμανία

Ταμείο Ανάκαμψης: Ναυάγιο στην Σύνοδο Κορυφής 17-18 Ιουλίου, διαφωνίες για τους όρους, συμμαχίες αναζητά ο Μητσοτάκης - Αδιέξοδο βλέπει η Γερμανία
Σε αναζήτησης συμμάχων εν όψει της Συνόδου Κορυφής βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε στις 15 Ιουλίου τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Merkel
(upd7)Στα δύο έχει χωριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, με τις διαβουλεύσεις να είναι πυρετώδεις, ωστόσο χωρίς να υπάρχει φως στον ορίζοντα για συμφωνία. 
Το βασικό σενάριο θέλει να μην επιτυγχάνεται συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται σε νέα Σύνοδο Κορυφής τέλη Αυγούστου του 2020.

Το διακύβευμα είναι η ίδια η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Michael Roth, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Roth τόνισε ότι οι διαφωνίες παραμένουν, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας.
«Υπήρξε ομοφωνία ως προς την αναγκαιότητα μίας συμφωνίας άμεσα.
Δεν θα στοιχημάτιζα σε αυτό, ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για την επίτευξή της», τόνισε.
Παρόλα αυτά, η επίτευξη συμφωνίας στην επικείμενη σύνοδο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel να απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Το κλαμπ των «φειδωλών» κρατών (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Φινλανδία), εμμένει στη θέση του υπέρ της επιβολής όρων στα δάνεια, τα οποία προτιμά έναντι των επιχορηγήσεων προς τα κράτη - μέλη που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Γαλλία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο επαφών, προκειμένου να πείσουν τις χώρες που αντιδρούν, να συναινέσουν στη θέση ότι τα 2/3 των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να χορηγηθούν μέσω επιχορηγήσεων και το 1/3 μέσω δανείων.

Επιστολή Michel στους ηγέτες της ΕΕ: Απαραίτητη η συμφωνία
 
Την ανάγκη για συμφωνία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επιστολή που έστειλε στους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, την πρώτη με φυσική παρουσία από όταν ξέσπασε η πανδημία του κοροωνοϊού.
«Η πανδημία του COVID-19 έχει οδηγήσει στην απώλεια πολλών ζωών σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει πλήξει σοβαρά τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας.
Συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας» αναφέρει ο Charles Michel και τονίζει: «όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης ανάκαμψης. Για τον σκοπό αυτό, η συνάντησή μας αυτή την εβδομάδα θα αφιερωθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στο Σχέδιο Ανάκαμψης».
Παράλληλα, ο κ. Michel υπογραμμίζει ότι «η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων».
Κλείνοντας την επιστολή του, επισημαίνει ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη» και καλεί τους ηγέτες προς την εξεύρεση «εφαρμόσιμων λύσεων» και την κατάληξη σε συμφωνία, «για το μεγαλύτερο όφελος των πολιτών».

O Maas (Γερμανία) προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ναυαγίου στη Σύνοδο

Για το ενδεχόμενο αποτυχίας του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην προσπάθεια δημιουργίας του «ταμείου ανάκαμψης» από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, ο Maas χαρακτήρισε ταυτόχρονα την αυριανή (17/7/2020) Σύνοδο «ιστορική ευκαιρία» προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ότι ως κοινότητα αξιών και αλληλεγγύης δεν αφήνει κανέναν μόνο.
Θα πρέπει να είναι σαφές προς όλους ότι καμία χώρα δεν θα βγει από την κρίση με θετικό τρόπο, αν οι γείτονές της παραμείνουν στην ύφεση, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι οι χώρες οι οποίες επλήγησαν πιο σκληρά από την κρίση του κορωνοϊού θα πρέπει να στηριχτούν ιδιαίτερα, διότι οι συνέπειες θα είναι δραματικές και μάλιστα χωρίς να ευθύνονται οι ίδιες οι χώρες.
Ταυτόχρονα, διευκρίνισε, είναι λογικό, όταν πρόκειται για τέτοιου μεγέθους κονδύλια, να δίδεται προσοχή και στο ποιες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν ένα κομμάτι της διαδρομής με δικές τους δυνάμεις.

Σε αναζήτηση συμμάχων ο Μητσοτάκης

Σε αναζήτησης συμμάχων εν όψει της Συνόδου Κορυφής βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε χθες Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
Αν και περαιτέρω πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο περιορίστηκε να επισημάνει πως η επικοινωνία έγινε ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου), είναι προφανές πως στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ σχετικά με την προσπάθεια να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής αποφασισμένος να υπερασπιστεί με σθένος τα «κεκτημένα» που έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα η Ελλάδα και με την βαθιά πεποίθηση ότι πρέπει υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση.
Κάτι το οποίο επισημαίνει μετ' επιτάσεως τις τελευταίες μέρες.
Κατά την συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, έκανε λόγο για ένα στοίχημα της Ευρώπης, που αφορά μία θεμελιώδη αρχή της: Αυτήν της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης.
Αλλά πρόκειται και για μια πρόκληση σχετικά με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια αντιδρά κάθε φορά στα ζητήματα των καιρών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, όπως επισήμανε, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Charles Michel, του εξήγησε πως μετά το τέλος της Συνόδου «δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την ενδιάμεση έκθεσή για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την οποία παρουσίασε στην κυβέρνηση η «Επιτροπή Πισσαρίδη» σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, κεντρικός στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών, η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία και βεβαίως η ενίσχυση της εργασίας.

ZEW: Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα βοηθήσει - Με στοιχεία προ κορωνοϊού τα κονδύλια

΄Ερευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών ZEW τροφοδοτεί με νέα επιχειρήματα τους αντιπάλους του σχεδίου ανασυγκρότησης της ΕΕ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με την Handelsblatt οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σχεδιαζόμενο Ταμείο Ανάκαμψης όχι μόνο δεν συντρέχει τις χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, αλλά ότι δεν προσφέρει και κίνητρα για την υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
«Η ανάλυση δείχνει ότι ως προς την προοπτική σταθεροποίησης το Next-Generation-Fonds έχει χτιστεί σε λάθος βάσεις» αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής του ZEW Friedrich Heinemann.
«Η διάθεση των 750 δισ. με αυτό τον τρόπο δεν συνιστά ούτε στοχευμένη στήριξη των χωρών-μελών που έχουν πληγεί περισσότερο, ούτε δίνει αξιόλογα κίνητρα για την […] υλοποίηση μεταρρυθμίσεων».
Αυτό που επικρίνουν πολλοί οικονομολόγοι -μεταξύ αυτών και ο πρώην υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη σημερινή Berliner Zeitung- είναι το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη διάθεση των κονδυλίων από την Κομισιόν θα γίνει στη βάση οικονομικών στοιχείων προ κορωνοϊού.

Με στοιχεία προ κορωνοϊού η διάθεση του 70%

Συγκεκριμένα βασικό κριτήριο είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα στις χώρες-μέλη σε αναλογία προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2019 καθώς και η εξέλιξη της ανεργίας μεταξύ 2015 και 2019 σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ.
«Το πραγματικό βάρος της ύφεσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός […] δεν παίζει λοιπόν κανέναν απολύτως ρόλο» σχολιάζει ο Heinemann.
Όπως εξηγεί ο ειδικός, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επωφελούνται περισσότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης χώρες που έχουν πληγεί ελάχιστα από την κρίση του κορωνοϊού, όπως η Πολωνία, και την ίδια ώρα να έχουν μικρότερο όφελος χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία που αναμένουν συρρίκνωση των οικονομικών τους επιδόσεων μεγαλύτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων.
Η Κομισιόν αιτιολόγησε το σκεπτικό της με το επιχείρημα ότι κατά την έναρξη του προγράμματος στις αρχές του 2021 δεν θα υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα στοιχεία για τις συνέπειες της πανδημίας. Ωστόσο το επιχείρημα αυτό δεν έπεισε ούτε την γερμανική κυβέρνηση, αναγκάζοντας την Επιτροπή να αναθεωρήσει.
Στη νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο Charles Mischel αναφέρεται ότι τα προτεινόμενα από την Κομισιόν κριτήρια για τη διάθεση των πόρων θα ισχύσουν μόνον για το 70% των κονδυλίων.
Τα υπόλοιπα θα διατεθούν στις χώρες που θα καταγράψουν το 2021 και 2022 τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες.

Η Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα 4 σενάρια και η αντίδραση των αγορών

Από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο (17-18/7/2020) στις Βρυξέλλες, για το σχέδιο ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού και τον νέο πολυετή προϋπολογισμό, αναμένεται να καθοριστεί η κατεύθυνση του ευρώ και των ευρωπαϊκών αγορών μετοχών και ομολόγων τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, θεωρήθηκε ως κάτι επαναστατικό που οδηγεί την ΕΕ πιο κοντά σε μία δημοσιονομική ένωση -με την πρόβλεψη για κοινή ανάληψη χρέους και τη διάθεση των χρημάτων με τη μορφή κυρίως επιχορηγήσεων αντί δανείων- και ενίσχυσε πολύ την εμπιστοσύνη στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.
«Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, το ευρώ και οι μετοχές της περιοχής έκαναν ράλι μετά την πρόταση», αναφέρει το Reuters, το οποίο αναφέρει τα εξής σενάρια, ανάλογα με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής.

1ο σενάριο: Συμφωνία σε γενικές γραμμές με την τρέχουσα πρόταση

Αναμένεται σημαντική μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα της Ιταλίας, για το δημόσιο χρέος της οποίας τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Η διαφορά της απόδοσης μεταξύ των γερμανικού 10ετούς ομολόγου (bund) και του αντίστοιχου ιταλικού (BTP) αναμένεται να μειωθεί σε περίπτωση συμφωνίας.
Η απόδοση των BTP διαμορφώνεται σήμερα στο 1,28%, ενώ αυτή των γερμανικών bunds είναι αρνητική (-0,45%).
Το ευρώ δεν αναμένεται να έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ήδη επενδύσει πολύ σε αυτό.
Ενισχυμένο από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης, το ευρώ έχει αυξηθεί 7% έναντι του δολαρίου από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου.
Οι μετοχές της ευρωζώνης μπορεί να εκτιναχθούν.

2ο σενάριο: Δεν υπάρχει συμφωνία αλλά ελπίδες για γρήγορη πρόοδο

Αν η αβεβαιότητα για μία συμφωνία είναι μεγάλη, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι αγορές μπορεί να ανεχτούν μία καθυστέρηση λίγων ημερών ή εβδομάδων, εφόσον οι ηγέτες της ΕΕ πιστεύουν ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία.
Η δύναμη πυρός της ΕΚΤ αναμένεται να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για τα κρατικά ομόλογα μεταξύ των συνόδων κορυφής. «Αν οι ηγέτες της ΕΕ προγραμματίσουν μία Σύνοδο Κορυφής τον Αύγουστο, αυτό θα βοηθούσε να περιορισθεί η όποια απογοήτευση», δήλωσε αναλυτής της Nomura.

3ο σενάριο: Απογοήτευση από τη νόθευση του σχεδίου

Ένας συμβιβασμός για να εξασφαλισθεί η στήριξη των λεγόμενων «τεσσάρων φειδωλών» χωρών -της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Δανίας- θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές.
Οποιαδήποτε συμφωνία που θα «νέρωνε» την ενοποίηση, αποκλείοντας την κοινή έκδοση χρέους ή μειώνοντας το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης θα έθετε σε πίεση τα ιταλικά ομόλογα.
Το ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει.
Όσο περισσότερο αποκλίνει η συμφωνία από την τρέχουσα πρόταση, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανές απώλειες για το ευρώ.

4ο σενάριο: Κατάρρευση των συζητήσεων χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία στον ορίζοντα

Δεδομένης της ύφεσης που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες και με τη Γερμανία και τη Γαλλία να πιέζουν για μία συμφωνία, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται ότι θα αποφύγουν μία νέα πολιτική κρίση, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Αν υποθέσουμε ότι έχουμε κάτι πολύ πιο αδύναμο ή ότι δεν συμφωνούν, η ισοτιμία του ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τα 1,10 δολάρια», δήλωσε στέλεχος της Bank of America.
Στέλεχος της ING προειδοποίησε για ενδεχόμενο «τοξικό κοκτέιλ» αν οι συζητήσεις αναβάλλονται συνέχεια και η ΕΚΤ διαμηνύσει την πρόθεσή της να περιορίσει τις έκτακτες αγορές ομολόγων.
 
Τι έχει αναφέρει πρόσφατα το bankingnews

H συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου 2020 – Οι 6 νέοι όροι: Πρώτα μεταρρυθμίσεις μετά εκταμιεύσεις και επιτροπή ελέγχου

Τα πράγματα μάλλον εξελίσσονται χειρότερα από ότι αρχικώς είχαν εκτιμηθεί για το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς όχι μόνο δεν αναμένεται συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής 17 και 18 Ιουλίου 2020 αλλά φαίνεται ότι… θα προηγηθούν οι μεταρρυθμίσεις και θα ακολουθήσουν οι εκταμιεύσεις.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν από το δεύτερο 6μηνο του 2021 και όχι νωρίτερα επιδρώντας αρνητικά στα σχέδια ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρώπης και της Ελλάδος για το 2021.  
 Όπως έχει διεξοδικά αναλυθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα υπάρξει συμφωνία καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
Το πιθανότερο σενάριο δεν είναι να υπάρξει συμφωνία τέλη Ιουλίου 2020 αλλά ίσως υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής έως τα τέλη Αυγούστου του 2020 ή αρχές Σεπτεμβρίου αν και ορισμένες χώρες θα ήθελαν… 15 Οκτωβρίου 2020.
Οι 5 πλέον χώρες που διαφωνούν είναι η Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία καθώς και η Ουγγαρία.

Τα νέα δεδομένα – Οι 6 νέες παραδοχές

1)Δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 17 και 18 Ιουλίου 2020.
Αν και υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις και προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών ειδικά για τον 7ετή προϋπολογισμό της ευρωζώνης στα 1,074 τρισεκ. + 750 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικά 1,82 τρισεκ. ευρώ, ωστόσο συμφωνία δεν έχει επέλθει.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τέλη Αυγούστου του 2020 ή αρχές Σεπτεμβρίου και εκεί να υπάρξει η συμβιβαστική πρόταση.

2)Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν όροι για την χορήγηση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με βάση πηγές στις Βρυξέλλες όλα τα κείμενα που έχουν εξεταστεί και τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι τεχνοκράτες περιλαμβάνουν σαφείς όρους.
Ένας εκ των όρων είναι ότι τα κεφάλαια που θα δοθούν θα έχουν ξεκάθαρη στόχευση.
Π.χ. εάν η Ελλάδα πάρει 2 δισεκ. για την ψηφιοποίηση θα πρέπει να κατευθυνθούν αποκλειστικά προς την ψηφιοποίηση.
Θα επιβληθούν και όροι μεταρρυθμίσεων, θα επιβληθούν γενικοί και ειδικοί όροι.
Οι γενικοί όροι θα είναι κοινοί για όλα τα κράτη που πάρουν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι ειδικοί όροι θα είναι επικεντρωμένοι σε κάθε κράτος που αντλεί κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μια πρόταση που έχει υπάρξει και έχει μεγάλες πιθανότητες να περάσει είναι η εξής.
Ένα κράτος ζητάει π.χ. κεφάλαια από το σκέλος των επιχορηγήσεων, τότε υποχρεούται να παρουσιάσει συγκεκριμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων.
Θα ξεκινήσει η υλοποίηση τους και ακολούθως θα εκταμιεύονται τα ποσά από τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια.

3)Θα υπάρξει δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή θα συμφωνηθεί ένα πλαίσιο με χρονοδιαγράμματα που οι χώρες θα τηρήσουν ώστε να επανέλθουν στον δημοσιονομικό ορθολογισμό.

4)Θα υπάρξει επιτροπή Εποπτείας που θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις και τις εκταμιεύσεις.
Το βασικό σενάριο θέλει την Εποπτεία να την έχει η Commission αλλά υπάρχουν σκέψεις να εμπλακεί και ο ESM καθώς γνωρίζει από εποπτεία κεφαλαίων.

5)Ορισμένοι θεωρούν ότι πιθανή είσοδος του ESM στην Εποπτεία μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τιε προληπτικές πιστωτικές γραμμές ECCL που έχουν απορριφθεί από όλες της χώρες καθώς αποτελούν μνημόνιο.

6)Με βάση τις θέσεις των χωρών που αντιδρούν το σχέδιο για 66% επιδοτήσεις προς 33% δάνεια σε σύνολο κεφαλαίων 750 δισεκ. δηλαδή 500 δισεκ. επιδοτήσεις προς 250 δισεκ. δάνεια δεν υφίσταται.
Το πιθανότερο σενάριο είναι μια αναλογία 50% επιδοτήσεις και 50% δάνεια ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στις κατανομές των κονδυλίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης