Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας για Χονγκ Κονγκ και Huawei - «Λογική γκάνγκστερ» καταγγέλλει το Πεκίνο

Μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας για Χονγκ Κονγκ και Huawei - «Λογική γκάνγκστερ» καταγγέλλει το Πεκίνο
Ο Trump υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστική διαταγή για τον τερματισμό της προτιμησιακής οικονομικής μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ
Κλιμακώνεται η σινοαμερικανική ένταση για το Χονγκ Κονγκ και τη Huawei, με εκατέρωθεν απειλές για την επιβολή κυρώσεων.
Η Κίνα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για «γκανγκστερική λογική», καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Τrump έδωσε εντολή να τερματισθεί το ειδικό καθεστώς που είχε το Χονγκ Κονγκ, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην επιβολή από το Πεκίνο του νέου νόμου για την ασφάλεια στο εν λόγω έδαφος.

Το Γραφείο - Σύνδεσμος του Πεκίνου στον ασιατικό χρηματοοικονομικό κόμβο ανακοίνωσε πως η κίνηση αυτή το μόνο που θα επιτύχει είναι να βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ μικρό μόνο αντίκτυπο θα έχει στο Χονγκ Κονγκ.
«Η παράλογη ανάμιξη και οι αναίσχυντες απειλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι χαρακτηριστική γκανγκστερική λογική και συμπεριφορά μπούλινγκ», ανέφερε το Γραφείο σε δήλωση που εξέδωσε.
«Καμιά εξωτερική δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει την αποφασιστικότητα και την πεποίθηση της Κίνας να διατηρήσει την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια για τη μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ».
Ο νόμος περί εθνικής ασφαλείας, που επιβλήθηκε από το Πεκίνο, τιμωρεί αυτό που η Κίνα ορίζει ως ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία και συνέργεια με ξένες δυνάμεις με ποινές που φθάνουν τα ισόβια.
Ο Trump υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστική διαταγή για τον τερματισμό της προτιμησιακής οικονομικής μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ, η οποία του επιτρέπει να επιβάλει κυρώσεις και περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε κινέζους αξιωματούχους και οικονομικούς θεσμούς που εμπλέκονται στην επιβολή του νόμου.
Η Κίνα έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει ανταποδοτικές κυρώσεις και κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση επιλέξει το Πεκίνο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Trump: Ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά Κινέζων αξιωματούχων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης από τη Δευτέρα και προκειμένου να τιμωρήσει την Κίνα για τη συμπεριφορά της απέναντι στο Χονγκ Κονγκ, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος Trump υπέγραψε τον σχετικό νόμο (the Hong Kong Autonomy Act) τη Δευτέρα, ο οποίος του επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων και περιορισμών στην έκδοση βίζας για Κινέζους αξιωματούχους και οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στην επιβολή της νέας νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ.
Ωστόσο, το Bloomberg News μετέδωσε ότι ο Τrump απέκλεισε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους για την ώρα, ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Επιστροφή περισσότερων από 100 Αμερικανών διπλωματών στην Κίνα

Περισσότεροι από 100 Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους επέστρεψαν χθες, Τετάρτη, στην Κίνα, σύμφωνα με εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα του υπουργείου των Εξωτερικών, καθώς η Ουάσινγκτον πιέζει για το σχέδιο της να στελεχώσει τη διπλωματική αποστολή της, σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μία ειδικά ναυλωμένη πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ντάλες έξω από την Ουάσινγκτον έχοντας ως προορισμό την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, όπου οι επιβάτες θα επιβιβαστούν σε άλλο αεροσκάφος με διακριτικά ιατρικών επιχειρήσεων, πριν πετάξουν για την κινεζική πόλη Γκουανγκζού.
Η πτήση αυτή ήταν η δεύτερη από τις αρκετές που απαιτούνται για την επιστροφή περισσότερων από 1.200 Αμερικανών διπλωματών με τις οικογένειες τους, ενώ ήταν η πρώτη από τότε που οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου βρέθηκαν σε αδιέξοδο πριν από δύο εβδομάδες.
Το αδιέξοδο προκλήθηκε από τους όρους που η Κίνα ήθελε να επιβάλει στους Αμερικανούς, οδηγώντας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ακύρωση των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί προσωρινά να διεξαχθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Προειδοποίηση Pompeo για περιορισμούς στην έκδοση βίζας λόγω Huawei

Στο μέτωπο της κόντρας που έχει ξεσπάσει για τον αποκλεισμό της Huawei από το δίκτυο 5G, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo επιτέθηκε εκ νέου στην Κίνα, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να προχωρήσουν στην επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας για τις κινεζικές εταιρίες, όπως η Huawei Technologies Co Ltd, που έχουν κατηγορηθεί ότι διευκολύνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο “θα πρέπει να γνωρίζουν” ότι, αν συνεργάζονται με την Huawei, “συνεργάζονται με μία επιχείρηση που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαίωματα.”
Ο Pompeo δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα έχει σύντομα ένα άλλο πακέτο αποφάσεων για τις κινεζικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες θα αντανακλούν την ανάγκη προστασίας των δεδομένων Αμερικανών πολιτών από το Πεκίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης