Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκε η συσσώρευση διαρκείας σε τράπεζες και ΧΑ +0,04% στις 637 μον. με χαμηλές συναλλαγές – Χωρίς ειδήσεις ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης

Συνεχίστηκε η συσσώρευση διαρκείας σε τράπεζες και ΧΑ +0,04% στις 637 μον. με χαμηλές συναλλαγές – Χωρίς ειδήσεις ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης
Σημαντική στήριξη αποτελούν οι 330-335 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη ενώ η διάσπασή τους θα οδηγήσει τις τιμές των τραπεζών σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
(upd16)Συνεχίστηκε η συσσώρευση διαρκείας στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 637 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό τις εξωφρενικά χαμηλές συναλλαγές και με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, τα κέρδη +2,22% του ΟΠΑΠ αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες -2,28% της Coca Cola.
Η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει εγκλωβισμένη και αναμένεται για κάποιους μήνες ακόμη να συνεχιστεί η συσσώρευση μεταξύ 600 και 650-660 μονάδων.
Επίσης, σημαντική στήριξη αποτελούν οι 330-335 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη ενώ η διάσπασή τους θα οδηγήσει τις τιμές των τραπεζών σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το διοικητικό συμβούλιο να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης, εν μέσω πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, τόνισε ότι οικονομική δραστηριότητα βελτιώνεται το τρίτο τρίμηνο του έτους, αλλά η αβεβαιότητα είναι μεγάλη...
Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου, η Christine Lagarde τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να εγκριθεί, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμη την ύπαρξη μιας φιλόδοξης και συνεργατικής δημοσιονομικής στήριξης.

Σημειώνεται ότι οι  Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο επαφών, προκειμένου να πείσουν τις χώρες που αντιδρούν, να συναινέσουν στη θέση ότι τα 2/3 των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να χορηγηθούν μέσω επιχορηγήσεων και το 1/3 μέσω δανείων ενώ η επίτευξη συμφωνίας στην επικείμενη σύνοδο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη

Οι προσδοκίες από τα ισχυρά αποτελέσματα ανοσίας που παρήγαγε το πειραματικό εμβόλιο της Moderna αλλά και τα θετικά αποτελέσματα του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca τα οποία προσφέρουν διπλή προστασία προκαλώντας ανοσολογική απάντηση κατά του ιού με αντισώματα και Τ λεμφοκύτταρα, κύτταρα που "σκοτώνουν" τη μόλυνση αντισταθμίζονται από την έξαρση της  επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία καταγραφεί  νέα θλιβερά ρεκόρ και οδηγεί πολλές χώρες σε νέα περιοριστικά μέτρα ακόμα και σε lockdowns, έστω και τοπικής εμβέλειας.
Εν τω μεταξύ, κλιμακώνεται η σινοαμερικανική ένταση για το Χονγκ Κονγκ και τη Huawei, με εκατέρωθεν απειλές για την επιβολή κυρώσεων.
Ειδικότερα, η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «γκανγκστερική λογική», καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Τrump έδωσε εντολή να τερματισθεί το ειδικό καθεστώς που είχε το Χονγκ Κονγκ, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην επιβολή από το Πεκίνο του νέου νόμου για την ασφάλεια στο εν λόγω έδαφος.
Από την άλλη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo επιτέθηκε εκ νέου στην Κίνα, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να προχωρήσουν στην επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας για τις κινεζικές εταιρίες, όπως η Huawei Technologies Co Ltd, που έχουν κατηγορηθεί ότι διευκολύνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εν τω μεταξύ, ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεων ανήλθαν οι νέες αιτήσεις  επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, στα 1,3 εκατ. αυξάνοντας συνολικά στα 51,275 εκατ. θέσεις εργασίας
κατά τη διάρκεια των 17 εβδομάδων της πανδημίας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες και με τις 650 μονάδες να αποτελούν το πρώτο σημείο αντίστασης.
Στις τράπεζες, καταγράφηκαν ελεγχόμενες πιέσεις, με την  Eurobank στο -1,77% και  Alpha Bank -1,76% και ακολούθησαν Εθνική -1,4% και Πειραιώς -1,2%.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται καθηλωμένες και ενώ διαμορφώνεται ένα περιβάλλον φαινομενικής σταθερότητας αλλά πίσω από το φαίνεσθε… κρύβονται σοβαρά προβλήματα επιδείνωσης των ισολογισμών αλλά και των κεφαλαίων.
Τα moratorium για τα προβληματικά δάνεια που επιμηκύνουν τον χρόνο χαρακτηρισμού ενός δανείου ως προβληματικού από 3 σε 6 μήνες μπορεί να παραταθεί έως το τέλος όχι του 2020 αλλά του 2021.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2021 δεν θα εμφανιστεί πρόβλημα αλλά είναι έτσι ή απλά τα moratorium απλά κρύβουν το πρόβλημα το οποίο επί της ουσίας γιγαντώνεται;
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όταν αποσυρθούν τα moratorium να αποκαλυφθεί ένα τεράστιο πρόβλημα στα προβληματικά δάνεια που μπορεί να φθάσει στα 12-14 δισεκ. αντί αρχικών εκτιμήσεων 7 με 8 δισεκ.;
Η παράταση των stress tests αντί για Ιούλιο του 2021… για Ιούλιο 2022 είναι ξεκάθαρα απόδειξη αδυναμίας, οι εποπτικές αρχές ανησυχούν για τα προβληματικά δάνεια και τις παραδοχές στα δυσμενή σενάρια με όρους οικονομικούς ΑΕΠ, ανεργία ή με όρους επίδρασης στα κεφάλαια των τραπεζών.
Bελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,23% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται σταθεροποιητικά στο 1,20% και με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης...
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 153 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,10% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -0,04%.
Λίγο πριν τις 12:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με την Coca Cola -2,71% ....ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,91% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,99%.
Περί τις 12:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζικες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,30% ενώ λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,45%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,04% στις 637 μονάδες έχοντας υψηλό στις 640,16 μονάδες και χαμηλό 630,98 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στιςτράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 39,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,4 εκατ. ευρώ και όγκου 4,85 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 4,5 εκατ. τεμάχια αξίας 1,78 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 200 χιλ. τεμάχια αξίας 2,48 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ  97,2 χιλ. τεμάχια αξάις 350 χιλ. ευρώ και η Jumbo 50 χιλ. τεμάχια αξίας 807 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 670 και οι  680-690 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 331 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 335-330 μονάδες και ακολουθούν οι 300 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350-360 μονάδες και ακολουθούν οι 380 μονάδες και οι 400 μονάδες.

Εταιρικά νέα

Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής η οποία έκλεισε στο +3,76% λόγω της πώλησης αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ με έκτακτο κέρδος 30 εκατ. δολάρια.
Στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε και η Autohellas, η οποία χθες 15/7 είχε γενική συνέλευση και η διοίκηση ανέφερε πως θα καταφέρει να έχει μικρά κέρδη στη χρήση 2020 παρά τη μείωση του τζίρου στην περίοδο του lockdown.
Στα 180 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι εγγραφές για το ομολογιακό της Lamda ύψους 320 εκατ. ευρώ, την πρώτη μέρας της δημόσιας προσφοράς η οποία ολοκληρώνεται στις 17 Ιουλίου 2020.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία πως η κάλυψη θα υπερκαλυφθεί πάνω από δύο φορές, αφού την πρώτη μέρα συγκεντρώθηκαν περισσότερα από τα μισά κεφάλαια που ζητάει η εταιρεία, ενώ το ενδιαφέρον δείχνει πως και η διαπραγμάτευση στη συνέχεια του ομολόγου θα πάει καλά.
Υπενθυμίζεται πως το εύρος απόδοσης είναι μεταξύ 3,40% και 3,80% με τις πληροφορίες να λένε πως θα κλείσει κοντά στο κάτω μέρος του εύρους στο 3,40% το επιτόκιο.

Τραπεζικά νέα

Η πρόταση της ΤτΕ για την εταιρία asset management ή bad bank που θα δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσει τα προβληματικά δάνεια κινείται στα όρια του γραφικού, είναι ατεκμηρίωτη και φορτώνει το πρόβλημα στους μετόχους και στις τράπεζες καθώς υπήρξε άρνηση από το κράτος να εισφέρει κεφάλαια.
Ειδικότερα, προτείνει οι τράπεζες να πληρώσουν 4,5 δισ για 52 δισ NPEs αντί 10 δισ ενώ δεν λύνεται το DTC και μηδενίζονται τα capital buffers
Η ΤτΕ δέχθηκε δύο ήττες :
1) Από την DGcomp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ που απέρριψε το σχέδιο μεταφοράς DTC από τις τράπεζες σε bad bank.
Ένας από τους λόγους είναι ότι στην Ευρώπη και ειδικά στις τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης υπάρχουν 105 δισεκ. κεφάλαια υπό την μορφή DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και προφανώς εάν ετίθετο θέμα για το DTC στις ελληνικές τράπεζες όλες οι τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης θα έθεταν ανάλογο θέμα.
2) Από το ελληνικό δημόσιο το οποίο ξεκαθάρισε ότι κεφάλαια σε bad bank δεν θα επενδύσει.
Η πρόταση της ΤτΕ κινείται στα όρια της γραφικότητας, δεν προσφέρει καμία λύση που να διαφοροποιείται από το σχέδιο Ηρακλής και δημιουργεί μείζονος σημασίας κεφαλαιακό έλλειμμα στις τράπεζες γιατί θα εξαφανιστεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι capital buffer.
Θα αναμενόταν η ΤτΕ να ήταν καλύτερα προετοιμασμένη… αλλά όπως η ίδια δήλωσε δεν μπορεί να προβλέψει το ύψος των νέων προβληματικών δανείων… μπορεί να προβλέψει όμως ότι μετά από την πρόταση της… οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα πάνε στο μηδέν, θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

H επικαιρότητα

Σε νέα περιοριστικά μέτρα ακόμα και σε lockdowns – έστω και τοπικής εμβέλειας – επιστρέφουν ολοένα και περισσότερα κράτη καθώς σε έξαρση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία καταγραφεί διαρκείς αναζωπυρώσεις και καθημερινά νέα θλιβερά ρεκόρ.
Το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερα από 67.600 κρούσματα, αριθμός που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από το ξέσπασμα της επιδημίας ενώ έξαρση καταγράφεται και στην Ινδία, στο Τόκιο, στην Ιαπωνία, στην  Μελβούρνη ..
Με τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη να συνεχίζουν τη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην επιστημονική κοινότητα από όπου έρχονται αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου.
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε την Τρίτη 14 Ιουλίου ότι το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό να κυκλοφορήσει ευρέως.
Επίσης θετικά είναι τα νέα για το πειραματικό εμβόλιο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Astrazeneca ενώ έγινε γνωστό πως η Κίνα ενέκρινε την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της γερμανικής BioNTech σε ανθρώπους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία προσεγγίζουν τους 585.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 13,56 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περίπου 7,6 εκατομμύρια.
Στο κόκκινο παραμένει η ανησυχία της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση ενισχύουν τις εκτιμήσεις που θέλουν την χώρα να επιστρέφει στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου.
Απέναντι σε αυτή τη νέα πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία επιδεινώνει και η αύξηση τουριστών από κράτη που είχαν πρόσφατα πληγεί σφοδρά από την επιδημία, όπως η Μ. Βρετανία, η κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει μέτρα που θα περιορίσουν τη διασπορά του ιού και που θα αποτρέψει το σενάριο η Ελλάδα να έχει την τύχη των υπόλοιπων βαλκανικών κρατών, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο τουρισμός φαίνεται πως τώρα αρχίζει να βρίσκει σταδιακά τα βήματα του και ενώ όλοι οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα γενικευμένο και οριζόντιο lockdown.
Προς το παρόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως φάνηκε από την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρεί να αντιμετωπίσει την έξαρση των κρουσμάτων με εντατικοποίηση των ελέγχων και τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.
Εάν όμως η κατάσταση δεν βελτιωθεί τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως το επόμενο βήμα θα είναι η ενεργοποίηση νέων μέτρων που θα κυμαίνονται από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους μέχρι νέους περιορισμούς.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.910 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι..

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη 16/7 οι ασιατικές αγορές εν μέσω της σινοαμερικανικής έντασης.
Παρά την καλύτερη των εκτιμήσεων πορεία του ΑΕΠ στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με πτώση 4,5%.
Οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη των δύο προηγούμενων ημερών, ενώ το κλίμα επιδείνωσε η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, η οποία άσκησε πτωτικές πιέσεις στους τίτλους εξαγωγέων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,76%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -4,5%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,67% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με πτώση ν-0,82%.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα Πέμπτη 16/7 οι ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο την κλιμακούμενη έντασης ΗΠΑ - Κίνας και της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η ΕΚΤ, με το διοικητικό συμβούλιο να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης, εν μέσω πανδημίας ενώ σαφές μήνυμα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάγκη να εγκριθεί άμεσα το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεων ανήλθαν οι νέες αιτήσεις  επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, στα 1,3 εκατ. αυξάνοντας συνολικά στα 51,275 εκατ. θέσεις εργασίας
κατά τη διάρκεια των 17 εβδομάδων της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,35%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,40%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,25%, ο S&P στο -0,50% και ο Nasdaq στο -1,2% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,35% (19,90 δολ.).

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1930 ευρώ, με πτώση -1,4% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5922 ευρώ, με πτώση -1,76%, με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 914 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2350 ευρώ, με πτώση -1,2% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 539 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3880 ευρώ, με πτώση -1,77% με όγκο 10,3 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,58 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1950 ευρώ, με πτώση -1,52% και όγκο 152 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,94 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Coca Cola, Motor Oil και Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,75 ευρώ με πτώση -2,28% και κεφαλαιοποίηση στα 8,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,25 ευρώ, με άνοδο +0,74% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,6540 ευρώ, με άνοδο +0,66% και αποτίμηση 848 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,35 ευρώ, με άνοδο +0,86% και κεφαλαιοποίηση 545 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,9950 ευρώ με άνοδο +2,22% και αποτίμηση 3,01 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,78 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 889 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,59 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,31 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,65 ευρώ με πτώση -0,65% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,43 ευρώ με άνοδο +2,37% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,74 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 718 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,0650 ευρώ, με άνοδο +1,63% και κεφαλαιοποίηση 211 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0571 ευρώ, με άνοδο +1,60% και κεφαλαιοποίηση 54 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές 1,23% και το Ιταλικό 1,20% με spread 3 από -21 μονάδες βάσης  

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 16 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα μετά τις πωλήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διήμερο.
Σημειώνεται, ότι πρόσφατα ξεπέρασαν επιθετικά τα Ιταλικά διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στο -21 μονάδες βάσης για να διαμορφωθεί σήμερα το spread στις 3 μονάδες βάσης.
Αποδείχθηκε ότι στις -21 μονάδες βάσης τα ελληνικά έναντι των ιταλικών 10ετών ομολόγων αποτελεί σημείο πώλησης για τα ελληνικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 7,5 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,23% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,20%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,23% με το αμερικανικό 10ετές 0,61% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 83 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,36 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,27% με απόδοση αγοράς 0,32% και απόδοση πώλησης 0,23%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,03 μονάδες βάσης και απόδοση 0,32%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,04 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,40 μονάδες βάσης και απόδοση 0,64% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,35 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 106,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,97%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,06% με απόδοση αγοράς 1,08% και απόδοση πώλησης 1,04%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,06 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18% με απόδοση αγοράς 1,19% και απόδοση πώλησης 1,16%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,07 και μέση απόδοση 1,22% με απόδοση αγοράς 1,23% και απόδοση πώλησης 1,21%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,26 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,61 μονάδες βάσης και 1,37% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,94 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,63%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 171 μονάδες βάσης από 167 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,53% ή 153 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης -Σταθεροποίηση στην Ιταλία

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 16/7 στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ενώ σταθεροποίηση στα ιταλικά ομόλογα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 16 Ιουλίου 2020 στο 1,20%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/7/2020 στο -0,48% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,20% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,95%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης