Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επισπεύδεται ο διορθωτικός αλλά όχι σαρωτικός ανασχηματισμός από την κυβέρνηση – Πιθανότατα στις 20/7 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Ποιες οι αλλαγές

Επισπεύδεται ο διορθωτικός αλλά όχι σαρωτικός ανασχηματισμός από την κυβέρνηση – Πιθανότατα στις 20/7 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Ποιες οι αλλαγές
Στοχευμένος και όχι σαρωτικός ο ανασχηματισμός - Ποιοι μένουν, ποιοι έρχονται και τα ονόματα - εκπλήξεις
Θέμα ημερών είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να φέρεται να είναι έτοιμος να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (17 – 18/7).
Ενδεχομένως η εξέλιξη αυτή να σηματοδοτεί πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα (περίπου 32 δις ευρώ), εκτός και αν με αυτόν τον τρόπο ο κ.Μητσοτάκης θα επιχειρήσει με τις αλλαγές αυτές να "ισορροπήσει" τυχόν αρνητικές εξελίξεις για μη λήψη αποφάσεων, που θεωρείται και το πιο πιθανό σενάριο..
Είναι πολύ πιθανό ο κ.Μητσοτάκης να θελήσει να συνδέσει την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος με τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για την επόμενη περίοδο για την χώρα με αφορμή και τα αναμενόμενα 32 δις ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας.
Με αυτόν τον τρόπο ο κ.Μητσοτάκης θα έχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αλλάξει πρόσωπα, στέλνοντας ένα αισιόδοξο και θετικό μήνυμα για την επόμενη ημέρα, χωρίς να συνδυάζει τις αλλαγές αυτές με τα έως σήμερα κακώς κείμενα, λάθη και παραλείψεις υπουργών.
Άλλωστε κύριο μέλημα του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρώσει άμεσα τις αλλαγές στην κυβέρνηση του, έτσι ώστε στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και έχοντας στα χέρια του και την έως τότε πορεία του τουρισμού και της οικονομίας, να ξεδιπλώσει το πολιτικό του πλάνο και το οικονομικό του σχέδιο για τα επόμενα κρίσιμα έτη που έπονται.
Αν και μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για τα νέα πρόσωπα του νέου υπουργικού σχήματος δεδομένου ότι μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν, είναι ξεκάθαρο πως ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός αλλά στοχευμένος και ότι το κύριο βάρος θα δοθεί στην αξιοποίηση βουλευτών της ΝΔ.
Μάλιστα με ενδιαφέρον αναμένεται, και το εάν θα επιβεβαιωθεί η πληροφορία, ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει κάνει αποδεκτή την εισήγηση να αναλάβει αρμόδιος υπουργός τη διαχείριση και την αξιοποίηση των 32 δις ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Οι αλλαγές

Από τους αμετακίνητους υπουργούς φέρεται πως είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει κάποιο νέο πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει τη διαχείριση και την αξιοποίηση των 32 δις ευρώ ή αν η αρμοδιότητα αυτή θα δοθεί σε κάποιον αναπληρωτή υπουργό ή υφυπουργό, π.χ. στον κ.Σκυλακάκη.
Αμετακίνητος εμφανίζεται ακόμα ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββός ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλ.Πατέλης.
Και μπορεί ο κ.Σταϊκούρας να είναι αμετακίνητος, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τον Γ. Βρούτση, ο οποίος ύστερα από μια σειρά λαθών και άστοχων κινήσεων αναμένεται να φύγει από το υπουργείο Εργασίας, για το οποίο ακούγεται το όνομα του Στέλιου Πέτσα.
Πάντως το όνομα του κ.Πέτσα «παίζει» και για το ρόλο υφυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών για τα έσοδα.
Αλλαγές θα υπάρξουν τόσο στο υπουργείο Τουρισμού με τον Χάρη Θεοχάρη να αποχωρεί και να ακούγεται δυνατά το όνομα της κας.Κεφαλογιάννη μια και γνωρίζει πολύ καλά το συγκεκριμένο χώρο όσο πιθανότατα και στο υπουργείο Πολιτισμού.
Στους αμετακίνητους υπουργούς είναι και ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος όμως δεν αποκλείεται να «αναβαθμιστεί» λόγω και της δημοφιλίας που απολαμβάνει.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος… και εκπλήξεις

Δεδομένου ότι ο κ.Πέτσας μάλλον θα αποχωρήσει από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου για κάποιο υπουργείο, ερωτηματικό αποτελεί το ποιος θα αναλάβει τη θέση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό τη θέση αυτή να καταλάβει κάποιο πρόσωπο από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, π.χ. ο Σπήλιος Λιβανός.
Αμετακίνητοι θα πρέπει να θεωρούνται οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτιμάται ότι θα παραμείνει και ο Μ. Χρυσοχοϊδης ενώ ερωτηματικό είναι το εάν θα δημιουργηθεί υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον κ.Ν. Χαρδαλιά.
Ερωτηματικό είναι και το εάν θα διατηρηθεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο κ.Νότης Μηταράκης δεδομένων και των δυσλειτουργιών που υπήρξαν τουλάχιστον έως και τον περασμένο Μάρτιο στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Αλλαγές εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν στα υπουργεία Ανάπτυξης – Επενδύσεων και Ενέργειας – Περιβάλλοντος, τα οποία θα διατηρηθούν με τη σημερινή τους δομή, με τους κ.κ.Γεωργιάδη και Χατζηδάκη να παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ στους αμετακίνητους θα πρέπει να θεωρούνται και ο Μ. Βορίδης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κ.Πιερρακάκης στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Εκτεταμένες αλλαγές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στις θέσεις των υφυπουργών, αν και πληροφορίες δεν αποκλείουν και μεγάλες εκπλήξεις, όπως π.χ. η είσοδος του Θ. Ρουσόπουλου ή ακόμα και του Δ. Αβραμόπουλου στο κυβερνητικό σχήμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης