Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σημαντικός ο ρόλος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στη μάχη κατά του Covid -19

tags :
Σημαντικός ο ρόλος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στη μάχη κατά του Covid -19
Μέχρι σήμερα, 14 πάροχοι κινητής τηλεφωνίας σε 19 κράτη - μέλη και στη Νορβηγία παρείχαν τα δεδομένα τους στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ε.Ε.
Ευρύτερη ενεργοποίηση της τεχνολογίας στη μάχη για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19, μέσω της αξιοποίησης των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών, επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, η Ένωση επιθυμεί οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών, που θα λειτουργούν διασυνοριακά εντός των χωρών της Ε.Ε. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, μόνο 10 από τα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε. έχουν θέσει σε λειτουργία τέτοιες εφαρμογές.
Η Ε.Ε. προτρέπει τα κράτη - μέλη να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών εντός των συνόρων τηςΧθες, η Επιτροπή παρουσίασε άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ετοιμότητας στον τομέα της υγείας για επιδημικές εξάρσεις της νόσου COVID-19. Μεταξύ άλλων, ζητά αύξηση της ιχνηλάτησης επαφών και της επιτήρησης από τους φορείς δημόσιας υγείας, ώστε να χαρτογραφούνται οι συρροές κρουσμάτων και να περιορίζεται η εξάπλωση επιδημικών εξάρσεων.
Στο μεταξύ, η Επιτροπή εξέδωσε, χθες, εκτελεστική απόφαση για την υποστήριξη της διαλειτουργικότητας εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων μέσω κινητών συσκευών πέραν των εθνικών συνόρων στην Ε.Ε. “Τα δεδομένα κινητικότητας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη διασπορά και τον περιορισμό του κορωνοϊού, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μελλοντικών μέτρων αντιμετώπισης”, αναφέρει σχετικά η Επιτροπή.
“Οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι κοινωνικές επιστήμες παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης βάσει δεδομένων και στοιχείων και στα μέτρα πολιτικής για την καταπολέμηση της πανδημίας”, σχολίασε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Ο ρόλος της κινητής τηλεφωνίας

Όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ, στον ρόλο των παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη μάχη κατά του COVID-19 αναφέρθηκε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν. Μέχρι σήμερα, 14 πάροχοι κινητής τηλεφωνίας σε 19 κράτη - μέλη και στη Νορβηγία παρείχαν τα δεδομένα τους στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ε.Ε.
Χάρη σε αυτήν τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιστήμονες του Κοινού Κέντρου Ερευνών ανέλυσαν για πρώτη φορά συστηματικά τη σχέση μεταξύ της ανθρώπινης κινητικότητας και της διασποράς του ιού και διενέργησαν συγκριτική διακρατική ανάλυση της αποτελεσματικότητας των μέτρων περιορισμού.
Από τα πορίσματα προκύπτει ότι ο περιορισμός της κινητικότητας είναι καλύτερα εστιασμένος, όταν λαμβάνονται υπόψη μοντέλα γεωγραφικής κινητικότητας όχι μόνο εντός διοικητικών περιοχών, αλλά δια μέσου περιφερειών και επαρχιών.
Θα ακολουθήσουν πρόσθετες μελέτες, στις οποίες μπορεί να συμμετάσχουν περισσότεροι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας σε περισσότερες χώρες, ώστε να καλυφθούν περισσότερες χώρες.
Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο σχέδιο για τη στήριξη στρατηγικών εξόδου μέσω δεδομένων και εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, όπως ανακοινώθηκε στη σύσταση, που εξέδωσε η Επιτροπή τον Απρίλιο του 2020 και πραγματοποιήθηκε κατόπιν ευνοϊκής επιστολής του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων.
“Η εμπειρία αναδεικνύει τις ευκαιρίες, που παρέχει ο διαμοιρασμός δεδομένων από τις επιχειρήσεις στις δημόσιες αρχές, ιδίως σε καιρούς κρίσης”, τόνισε ο Επίτροπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης