Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump έχει κηρύξει άτυπο πόλεμο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nordstream 2

tags :
Ο Trump έχει κηρύξει άτυπο πόλεμο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nordstream 2
Η σχέση της Ευρώπης με το Nordstream 2 είναι περίπλοκη
Αν και η εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις ως αλλοπρόσαλλη, στο ζήτημα του αγωγού Nordstream 2, ο Λευκός Οίκος δείχνει φοβερή συνέπεια.
Και δεδομένου ότι ο Nordstream 2 είναι απλώς το υποκατάστατο του South Stream, το οποίο υποτίθεται ότι έφτασε από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία και στη συνέχεια τροφοδοτούσε την Ανατολική Ευρώπη, αυτή η αντίθεση των ΗΠΑ σε έναν άλλο ρωσικό αγωγό έχει μεγάλες προεκτάσεις.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 ανήκει στον ρωσικό ενεργειακό όμιλο της Gazprom, εκτείνεται σε μήκος 1.200 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας, και σχεδιάστηκε για τη μεταφορά του καυσίμου από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία.
Και με τον Trump να ακυρώνει την απαλλαγή από τις κυρώσεις για το Nordstream 2, ο Λευκός Οίκος έχει πλέον κηρύξει ανοιχτό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης, συγκεκριμένα της Γερμανίας γι' αυτό το έργο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η αντίθεση των ΗΠΑ στο Nordstream 2 είναι βαθιά ριζωμένη σε όλη την αμερικανική πολιτική σκηνή.
Από τους Ρεπουμπλικάνους που εξακολουθούν να διακατέχονται από τα αισθήματα του ψυχρού πολέμου, έως τους Δημοκρατικούς που έχουν βαθιές σχέσεις με την ουκρανική διέλευση φυσικού αερίου.
Επίσης, τoν Δεκέμβριο ο Trump είχε επιβάλει κυρώσεις εις βάρος εταιρειών των οποίων τα σκάφη τοποθετούσαν τμήματα του αγωγού Nord Stream 2, προξενώντας μεγάλη αναστάτωση.
Από την άλλη πλευρά, η σχέση της Ευρώπης με το Nordstream 2 είναι περίπλοκη.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέκοψε τον South Stream στα τέλη του 2014, επειδή η ΕΕ άλλαξε τους κανόνες αγωγών μετά τη σύναψη των συμβάσεων.
Οι περισσότερες αλλαγές από αυτές ήταν υπό την πίεση των ΗΠΑ, αλλά μερικές από αυτές ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Angela Merkel με τον τότε Πρόεδρο Barack Obama για να δημιουργήσει το χειρότερο δυνατό σενάριο για την Gazprom - έναν αγωγό δηλαδή που δεν θα ήταν κερδοφόρος.
Η Merkel υποστήριξε το παιχνίδι του Obama στην Ουκρανία το 2014 ως κίνηση ισχύος για τον έλεγχο των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θέτοντας τους αγωγούς της σοβιετικής εποχής υπό τη δικαιοδοσία της ΕΕ.
Η ΕΕ θα χρησιμοποιούσε πάντα την ουκρανική διαμετακόμιση φυσικού αερίου ως μοχλό πίεσης στον Putin, προκειμένου να διαμορφώσει τις τιμές του φυσικού αερίου κάτω από το κόστος της Gazprom.
Ο Putin στράφηκε εκείνο το διάστημα στην Κίνα, διαμηνύοντας τη μεγάλη συμφωνία για το Power of Siberia ως αντίποινα.
Ταυτόχρονα, για να διασώσει τη δουλειά που έγινε στο South Stream, ο ρώσος πρόεδρος συνήψε συμφωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο R. T. Erdogan για να αντικαταστήσει τα μέρη του South Stream στην Ανατολική Ευρώπη με τον Turkstream της Τουρκίας.
Τα σχέδια για το Turkstream περιλαμβάνουν πολλαπλά τμήματα προς την Ανατολική Ευρώπη με χώρες όπως η Σερβία, η Ουγγαρία και η Τσεχία να εμπλέκονται.  
Οι επιλογές της Ρωσίας ήταν εμφανείς και ο Putin ξεπέρασε τη Merkel και τον Obama.
Αυτά τα γεγονότα ανάγκασαν την Merkel να υποχωρήσει στους Πρασίνους για τον τερματισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας από τη Γερμανία, κάτι που την οδήγησε στο Nordstream 2.
Έτσι, ο Nordstream 2 έγινε ένα μεγάλο γεωπολιτικό ποδόσφαιρο, επειδή η Merkel είδε επίσης την ευκαιρία να θέσει υπό έλεγχο την Πολωνία και τη Βαλτική, σταθεροποιώντας μακροπρόθεσμα τα σχέδια της ΕΕ.
Βέβαια, ο Nordstream 2 μπορεί να αντικαταστήσει την ουκρανική προμήθεια φυσικού αερίου και θα μπορούσε να ορίσει τη Γερμανία ως κόμβο διαμετακόμισης φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας την πολιτική εξουσία που προέρχεται από τις Βρυξέλλες.
Αυτό θα της έδινε δύναμη στην Πολωνία, η οποία παγιδεύεται ανάμεσα στο μίσος της για τους Ρώσους και την απροθυμία τους, δικαίως, να υποταχθούν στη Γερμανία.
Όμως η Merkel, πάντα ο παραδοσιακός φύλακας του status quo, συνεργάστηκε με τον Putin για να εξασφαλίσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας για άλλα πέντε χρόνια, ανακουφίζοντας τους χειρότερους από τους φόβους της Πολωνίας, ενώ προκάλεσε τον Trump να χρησιμοποιεί το υπερτιμημένο LNG των ΗΠΑ.
Έτσι, από την αρχή, ο Nordstream 2 έχει αποκτήσει ένα διαφορετικό ύφος γεωπολιτικούς παιγνίου.
Και επειδή ο Trump είναι αντίθετος της εξουσίας της ΕΕ, αυξάνει τη σημαντικότητα του.
Από τις αρχές του έτους, ο αμερικανός πρόεδρος έχει αυξήσει την πίεση τόσο στην Κίνα όσο και στην ΕΕ.
Και ο μόνος τρόπος που έχει νόημα είναι εάν είναι πρόθυμος να τους δεί ως συμμάχους και όχι ως υπονομευτές της παγκόσμιας θέσης των ΗΠΑ.
Μέχρι τώρα αυτό δεν ισχύει.
Ο Trump συνεργάζεται με τον Boris Johnson στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αντιταχθεί σε αυτό.
Αυτή είναι η απλοποιημένη έκδοση της σκακιέρας.
Και γι 'αυτό ο Trump αρνείται να σταματήσει το Nordstream 2.
Κάνει την επιλογή πολύ ξεκάθαρη για τη Merkel.
Εάν θέλετε το Nordstream 2, πρέπει να υποφέρετε τις συνέπειες του να μην κάνετε επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ, τους λέει με νόημα.
Αυτό δεν αφορά πια τη Ρωσία.
Πρόκειται για τη Γερμανία και το μέλλον των ΗΠΑ.
Αν ο Trump χάσει τον Νοέμβριο, όλες οι εργασίες που έχουν γίνει για να επιβραδυνθεί αυτή η διακρατική τεχνοκρατική ολιγαρχία θα τελειώσουν.
Εάν κερδίσει, τότε η ισχύουσα πολιτική παραμένει, η ΕΕ αναγκάζεται να αντιμετωπίσει πλήρως τις ΗΠΑ.
Και αυτή η πολιτική κυρώσεων κατά του Nordstream 2 συνάδει με την «γρήγορη» απόφασή του να αποσύρει στρατεύματα από τη Γερμανία, τη μονομερή κατάργησή του τόσο της συνθήκης INF όσο και του JCPOA, ενώ πιέζει το ΝΑΤΟ να κάνει περισσότερα.
Η Merkel, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να τεντώσει το σκοινό τόσο για τον Trump όσο και στο Brexit.
Ο Putin από την πλευρά του, προσπαθεί να ενισχύσει το ρόλο της Ρωσίας, αλλά η χώρα του εξακολουθεί να είναι μικρός παίκτης αλλά με μεγάλες δυνατότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης