Τελευταία Νέα
Διεθνή

IIF: Σε ιστορικό υψηλό το παγκόσμιο χρέος - Στο 331% το α' 3μηνο του 2020

tags :
IIF: Σε ιστορικό υψηλό το παγκόσμιο χρέος - Στο 331% το α' 3μηνο του 2020
Σύμφωνα με τo IIF, το παγκόσμιο χρέος διαμορφώθηκε σε 258 τρισ. δολ.
Σε επίπεδο ρεκόρ εκτοξεύθηκε το παγκόσμιο χρέος το α' τρίμηνο του 2020, καθώς οι οικονομίες ανά τον κόσμο έκλεισαν για να περιορίσουν την πανδημία του κορωνοϊού και τα επίπεδα του χρέους συνέχισαν να αυξάνονται, σύμφωνα με το Institute for International Finance (IIF).
Ειδικότερα, το χρέος διαμορφώθηκε σε 258 τρισ. δολ.
Το IIF που αντιπροσωπεύει διεθνείς τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είπε ότι το α' τρίμηνο ο δείκτης του χρέους εκτοξεύθηκε κατά περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες, η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση, φτάνοντας στο 331%.
Ενώ η αύξηση των επιπέδων χρέους ήταν πολύ χαμηλότερη από τα μέσα τριμηνιαία κέρδη που παρατηρήθηκαν από το 2015 έως το 2019, ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου χρέους από κυβερνήσεις, εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και νοικοκυριά είχε επιταχυνθεί από τον Μάρτιο.
Η συνολική έκδοση του χρέους έφτασε σε 12,5 τρισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τον τριμηνιαίο μέσο όρο των 5,5 τρισ. δολ. το 2019, ανέφερε το IIF.
Σημείωσε ότι το 60% αυτών των εκδόσεων προήλθε από κυβερνήσεις.
«Ενώ τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, πάνω από το 92% του δημόσιου χρέους είναι επενδυτικής ποιότητας», αναφέρεται στην έκθεση.
Το χρέος στις ώριμες αγορές ξεπέρασε το 392% του ΑΕΠ, από 380% το 2019, με την αύξηση των λόγων χρέους εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα να είναι πιο έντονη στον Καναδά, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το χρέος των ΗΠΑ αποτελούσε το ήμισυ του συνολικού χρέους των 185 τρισ. δολ. σε ώριμες αγορές.
Οι λόγοι χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκαν στο 230% στις αναδυόμενες αγορές το πρώτο τρίμηνο από 220%, αλλά η αξία του χρέους σε δολάρια ΗΠΑ μειώθηκε κατά 700 εκατ. δολ. σε 72,5 τρισ. δολ., κυρίως λόγω της υποτίμησης των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με το IIF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης