Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Στα ύψη η ζήτηση για τουριστικές κατοικίες στην Αττική - Πού κυμαίνονται οι τιμές μίσθωσης

tags :
Στα ύψη η ζήτηση για τουριστικές κατοικίες στην Αττική - Πού κυμαίνονται οι τιμές μίσθωσης
της Εύας Οικονομάκη
Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφεται στις τιμές μίσθωσης των εξοχικών κατοικιών σε προάστια και παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου σε σχέση με τις αντίστοιχες που είχαν σημειωθεί στις αρχές Μαΐου για την ίδια διάρκεια ενοικίασης τους αντίστοιχους μήνες.
Αν και οι τιμές μίσθωσης κατοικιών πέριξ της Αθήνας είχαν ήδη καταγράψει άνοδο για το φετινό καλοκαίρι συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οι παράγοντες της κτηματαγοράς διαπιστώνουν περαιτέρω αύξηση των τιμών, τάση που αποδίδεται στην εγγύτητα των προορισμών με την πρωτεύουσα και στο γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων ταξιδιωτών θα επιλέξουν, ελέω κορωνοϊού, κοντινούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας για να περάσουν τις διακοπές τους.
«Αναμέναμε την αύξηση των τιμών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών σε προορισμούς πλησίον του νομού Αττικής, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, οι αυξήσεις των ζητούμενων τιμών σε σχέση με το 2019, είναι πραγματικά εντυπωσιακές», λένε πηγές του real estate στο tourismtoday.
Την ίδια στιγμή η πληρότητα που καταγράφεται στις κατοικίες για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και κυμαίνεται μεταξύ 80% και 98%.
«Από τις αρχές Μαΐου, τα δεδομένα έδειχναν εμπράκτως ότι το φετινό καλοκαίρι θα έχει νέους πρωταγωνιστές στον χάρτη της εξοχικής κατοικίας. Ήταν δεδομένο ότι οι τουριστικοί προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι άλλοτε low budget προορισμοί, στους οποίους μπορεί κάποιος να κινηθεί με το αυτοκίνητο χωρίς πολλά έξοδα, θα συγκέντρωναν το ενδιαφέρον κυρίως του εσωτερικού τουρισμού καθώς και όσων ξένων τελικά θα επισκέπτονταν τη χώρα μας», προσθέτουν οι ίδιες πηγές και εξηγούν ότι το βλέμμα πολλών ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς και εταιρειών διαχείρισης, τη φετινή χρονιά έχουν στοχεύσει στον εγχώριο τουρισμό, καθώς βασικός παράγοντας για την επιλογή του προορισμού των διακοπών αποτελεί το αίσθημα ασφάλειας.
Και ενώ οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης, με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και αφορούσε τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αρχικά κατέγραψαν σταθερότητα σε σχέση με το 2019 και σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάστηκαν αυξητικές τάσεις για προορισμούς που δεν συμπεριελαμβάνονταν στους πιο δημοφιλείς, στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, οι μειώσεις στις τιμές μίσθωσης σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν και το 50%.

Ευέλικτοι όροι ακύρωσης

Την ίδια στιγμή, η ευέλικτη πολιτική ακύρωσης των κρατήσεων προβληματίζει τους επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «τα δεδομένα το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικά. Πλέον σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πληρότητες που καταγράφονται αφορούν κρατήσεις με πολιτική ακύρωσης «ευέλικτη», δηλαδή μη κλειδωμένες κρατήσεις, κρατήσεις που μπορούν να ακυρωθούν ακόμη και 24 ώρες πριν την τοπική ώρα άφιξης και να επιστραφεί εξ ολοκλήρου το κόστος διανυκτέρευσης».
Και συμπληρώνουν: «Η προμήθεια υπηρεσιών δεν επιστρέφεται παρά μόνο αν ο επισκέπτης ακυρώσει εντός της περιόδου δωρεάν ακύρωσης για την κράτησή του. Παράλληλα, αν ο επισκέπτης ακυρώσει την κράτηση λιγότερες από 24 ώρες πριν την ημερομηνία άφιξης, τα χρήματα για την πρώτη διανυκτέρευση δεν επιστρέφονται». Μάλιστα, εξηγούν πως δεν είναι λίγοι οι τουρίστες, που εκμεταλλευόμενοι τους «ευέλικτους» όρους ακύρωσης, ακυρώνουν την κράτησή τους λίγες μέρες πριν την άφιξή τους, επισημαίνοντας πως οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα της φετινής καλοκαιρινής σεζόν.

Παραδείγματα:
Image
Image
Image
Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης