Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επελαύνει ο κορωνοϊός, έξαρση σε ΗΠΑ, Ινδία, Αυστραλία - Σε ύφεση η επιδημία στην Κίνα - Στους 586 χιλ. οι νεκροί, στα 13,7 εκατ. τα κρούσματα

Επελαύνει ο κορωνοϊός, έξαρση σε ΗΠΑ, Ινδία, Αυστραλία - Σε ύφεση η επιδημία στην Κίνα - Στους 586 χιλ. οι νεκροί, στα 13,7 εκατ. τα κρούσματα
Αυξάνονται περιορισμοί και lockdowns λόγω αναζωπύρωσης του κορωνοϊού
Σε νέα περιοριστικά μέτρα ακόμα και σε lockdowns – έστω και τοπικής εμβέλειας – επιστρέφουν ολοένα και περισσότερα κράτη καθώς σε έξαρση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία καταγραφεί διαρκείς αναζωπυρώσεις και καθημερινά νέα θλιβερά ρεκόρ.
Το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερα από 67.600 κρούσματα, αριθμός που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από το ξέσπασμα της επιδημίας ενώ έξαρση καταγράφεται και στην Ινδία, όπου εδώ και πέντε ημέρες ανακοινώνονται οι υψηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων που κυμαίνονται από 27.000 μέχρι 29.000 την ημέρα.
Ρεκόρ κρουσμάτων ανέφεραν επίσης το Τόκιο στην Ιαπωνία, η Μελβούρνη στην Αυστραλία και το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, τη στιγμή μάλιστα που σε Μελβούρνη και Μπουένος Άιρες είναι σε ισχύ lockdown και αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Στο κόκκινο βρίσκεται η Λατινική Αμερική, όπου και οι θάνατοι λόγω της επιδημίας ξεπέρασαν τους 150.000 ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε μόλις μια νέα μόλυνση από τον ιό, ενώ στο Πεκίνο, το οποίο πρόσφατα βρέθηκε αντιμέτωπο με τον κίνδυνο νέας έξαρσης, για δέκατη συνεχόμενη ημέρα χθες δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα.
Με τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη να συνεχίζουν τη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην επιστημονική κοινότητα από όπου έρχονται αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου.
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε την Τρίτη 14 Ιουλίου ότι το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό να κυκλοφορήσει ευρέως, θετικά νέα αναμένονται ενδεχομένως και σήμερα 16/7 για το πειραματικό εμβόλιο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Astrazeneca ενώ έγινε γνωστό πως η Κίνα ενέκρινε την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της γερμανικής BioNTech σε ανθρώπους
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία προσεγγίζουν τους 587.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 13,7 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περίπου 7,6 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 13.654.445 και οι θάνατοι σε 586.174
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 3.536.658 και σε νεκρούς με 137.897
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 75.366 και σε κρούσματα με 1.966.748
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 45.204 και ένατη παγκοσμίως σε κρούσματα με 294.110
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 968,857 – Στους 24.915 οι νεκροί  
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 751.612 και 11.920 νεκρούς
- Πέμπτο σε κρούσματα το Περού με 337.751 και έκτη η Χιλή με 321.205 κρούσματα
- Έβδομο σε κρούσματα το Μεξικό με 317.635 και τέταρτο σε νεκρούς με 36.906
- Όγδοη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 324.221 – Στους 4.669 οι νεκροί
- Στα 258.855 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.416 οι νεκροί
- Στους 35.017 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.141 οι νεκροί στη Γαλλία
Image
Αισιοδοξία για εμβόλιο

Θετικά είναι τα νέα που καταφθάνουν από την κούρσα για την παρασκευή του εμβολίου κατά της νόσου Covid - 19, με το εμβόλιο της Moderna να εισέρχεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα από την Οξφόρδη και την Astrazeneca την ώρα που η Κίνα ενέκρινε να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές στο εμβόλιο που παρασκευάζει σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech.
Συγκεκριμένα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το εμβόλιο της Οξφόρδης θα προσφέρει το διπλό επίπεδο προστασίας που αναζητούν οι επιστήμονες.
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε απλώς πως ένα μέρος των αποτελεσμάτων για την ασφάλεια του εμβολίου πρόκειται να δημοσιευθεί από την ιατρική επιθεώρηση The Lancet τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών στον άνθρωπο έδειξε πως το εμβόλιο προκάλεσε ανοσολογική απάντηση κατά του ιού με αντισώματα και Τ λεμφοκύτταρα, κύτταρα που «σκοτώνουν» τη μόλυνση.
Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών θα μπει στις 27 Ιουλίου το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna.
Όπως έγινε γνωστό, 30.000 άνθρωποι θα λάβουν μέρος σε αυτή την καθοριστική φάση των κλινικών δοκιμών.
Οι μισοί εξ αυτών θα λάβουν μία δόση 100 μικρογραμμαρίων, ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν placebo (ψευτοφάρμακο).
Ο πρώτος στόχος της δοκιμής αυτής είναι να προληφθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα της COVID-19.
Στους δευτερεύοντες στόχους συγκαταλέγεται η πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η δοκιμή αυτή αναμένεται να διαρκέσει ως την 27η Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, σήμερα Πέμπτη 16/7 η Κίνα έδωσε την έγκριση της προκειμένου να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου που αναπτύσσει η κινεζική Shanghai Fosun Pharmaceutical σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech σε ανθρώπους.

Ισπανία: Μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος κρουσμάτων μετά τις 10 Μαΐου, 580 νέες μολύνσεις

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα το πιο απότομο ημερήσιο άλμα σε μολύνσεις κορωνοϊού έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες, με 580 νέα κρούσματα να καταγράφονται σε 24 ώρες, από τα 390 που αναφέρθηκαν την προηγούμενη μέρα, με τις περιοχές της Αραγονίας και της Καταλονίας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
Οι αρχές έχουν επιβάλει εκ νέου περιορισμούς σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένου του κατ' οίκον περιορισμού στην περιοχή Λιέιδα, μέτρο που επηρεάζει περίπου 160.000 ανθρώπους, και αξιωματούχοι υγείας εκεί δηλώνουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και στην πρωτεύουσα Βαρκελώνη.
Πάνω από 170 τοπικά κρούσματα εμφανίστηκαν σε ολόκληρη την Ισπανία από τότε που ήρθη το lockdown- ένα από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη, στις 21 Ιουνίου, με την Καταλονία να βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου ξεσπάσματος.
Το ισπανικό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε στην περιοχή 142 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, από 91 την προηγούμενη ημέρα.
Στην Αραγονία, στα ανατολικά, ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε σε 266 από 160, σύμφωνα με το υπουργείο.
Η υγειονομική υπηρεσία της Καταλονίας, η οποία μετρά τόσο τα επιβεβαιωμένα όσο και τα ύποπτα κρούσματα, δήλωσε ότι ο αριθμός αυξήθηκε σε 1.293, η μεγαλύτερη αύξηση από τουλάχιστον τις 18 Μαΐου, όταν άλλαξε η μεθοδολογία καταμέτρησης.
Στην πρωτεύουσα της Καταλονίας - που φιλοξενεί 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους και μία από τις πόλεις που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη - τριπλασιάστηκε ο αριθμός των μολύνσεων κορωνοϊού από την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι αρχές επέβαλαν επίσης ορισμένους περιορισμούς σε τρεις γειτονιές ενός προαστίου της Βαρκελώνης, τόπος κατοικίας περίπου 260.000 ανθρώπων.

Ραγδαία αναζωπύρωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ – Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, ξεπέρασαν τους 137 χιλ. οι νεκροί

Ραγδαία αναζωπύρωση καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο ρεκόρ όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν περισσότερα από 67.600 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί νέο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων, μια και το προηγούμενο είχε καταγραφεί το περασμένο Σάββατο, όταν και είχαν αναφερθεί λίγα περισσότερα από 66.500.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα τέλη Ιουνίου, ο αριθμός των νέων μολύνσεων που καταγράφεται σε ημερήσια βάση κυμαίνεται από 55.000 έως 65.000, αριθμοί τουλάχιστον διπλάσιοι από τα κρούσματα που καταγράφονταν τον περασμένο Απρίλιο.
Έως σήμερα στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί σχεδόν 3,5 εκατομμύρια κρούσματα καθώς και 137.419 θάνατοι, καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν άλλοι 795 θάνατοι.
Η έξαρση των κρουσμάτων καταγράφεται στις Πολιτείες εκείνες, οι οποίες έσπευσαν υπό τις προτροπές του προέδρου Trump να επανεκκινήσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις των επιστημόνων πως αυτό έπρεπε να γίνει πιο προσεκτικά και σταδιακά.
Στο επίκεντρο της επιδημίας βρίσκονται οι Πολιτείες του Τέξας, το οποίο ανακοίνωσε ρεκόρ κρουσμάτων σε μια ήμερα – ανέφερε 10.791 κρούσματα – και 110 θανάτους, και της Οκλαχόμα όπου θετικός στον ιό βρέθηκε και ο κυβερνήτης της Πολιτείας Kevin Stitt, ο οποίος πριν από τρεις εβδομάδες είχε δώσει το παρών στην προεκλογική συγκέντρωση του Trump στην Tulsa.
Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο Αμερικάνο πολιτικό που δηλώνει ότι είναι θετικός στον ιό ενώ σάλος έχει προκληθεί από την φωτογραφία που ανέβασε πρόσφατα στο twitter που τον δείχνει να τρώει με τα παιδιά του σε ένα κατάμεστο εστιατόριο και παρά τις συστάσεις για την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.
Σε κάθε περίπτωση η επιδημία του κορωνοϊού θερίζει τις νότιες και τις δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως 28 Πολιτείες ανακοίνωσαν ημερήσια ρεκόρ στην αύξηση κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ 11 Πολιτείες ανέφεραν ρεκόρ θανάτων κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.
Την ίδια στιγμή, ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξολόγος Anthony Fauci κάλεσε τον Λευκό Οίκο να δώσει ένα τέλος στο «διχασμό» που υπάρχει ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας και να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ανοησία.
Σημειώνεται πως ο Fauci βρέθηκε στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου και αρκετών Ρεπουμπλικάνων αξιωματούχων λόγω των συστάσεων του να μην ανοίξει τόσο σύντομα η αμερικανική οικονομία.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Λευκός Οίκος μοίρασε μια σειρά από δηλώσεις του Fauci, οι οποίες έγιναν στην αρχή της επιδημίας και οι οποίες αποδείχθηκαν λανθασμένες ως προς την κατανόηση της εξέλιξης του ιού, με τον Fauci να κάνει λόγο για αποσπασματικές δηλώσεις του.
Η ένταση του Λευκού Οίκου με τον Fauci έχει ενταθεί μετά την πτώση της δημοτικότητας του Donald Trump, ο οποίος πάντως υποστηρίζει πως έχει μια πολύ καλή σχέση με τον Fauci.
Τα επιδημιολογικά μοντέλα αναθεωρούνται διαρκώς προς το χειρότερο: η χώρα αναμένεται να μετράει 151.000 νεκρούς ως την 1η Αυγούστου και 157.000 περί την 8η Αυγούστου, κατά τον μέσο όρο των μοντέλων 23 κέντρων έρευνας, όπως υπολογίστηκε από ομάδα του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης για λογαριασμό των ομοσπονδιακών Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC).
Image
Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε θανάτους λόγω κορωνοϊού η Λατινική Αμερική – Ξεπέρασαν τους 150.000

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως πίσω μόνο από την Ευρώπη βρίσκεται η Λατινική Αμερική όσον αφορά τους θανάτους που έχει προκαλέσει η επιδημία του κορωνοϊού.
Οι νεκροί από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 151.000 και έφτασαν τους 151.022, αριθμός που υπολείπεται μόνο της Ευρώπης, όπου έχουν καταγραφεί 203.793 θάνατοι από την επιδημία.
Το μεγαλύτερο πλήγμα καταγράφεται στη Βραζιλία, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 75.366 καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 1.233 θάνατοι.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 39.924 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-C0V-2, με το σύνολο τους να αγγίζουν τις 1.996.748.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό.
Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 579 θάνατοι και 6.149 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-C0V-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 36.906 επί συνόλου 317.635 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Αλλά και στην Αργεντινή η επιδημία είναι σε έξαρση, καθώς όπως ανακοινώθηκε, ξεπεράστηκε χθες Τετάρτη 15/7 το όριο των 2.000 θανάτων.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 111.147, καθώς και παρά τα αυστηρά μέτρα το προηγούμενο 24ωρο, καταγράφηκαν 82 νέοι θάνατοι και 4.250 νέες μολύνσεις.
Πρόκειται για νέα θλιβερά ρεκόρ.
Σημειώνεται πως στο Μπουένος Άιρες, όπου καταγράφεται το 90% των κρουσμάτων, αν και είχαν χαλαρώσει από την 20ή Μαρτίου τα περιοριστικά μέτρα, επιβλήθηκαν εκ νέου από την 1η ως τη 17η Ιουλίου.

Κλείνουν τα σύνορα με Μεξικό και Καναδά

Τα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και των δύο γειτονικών χωρών, του Μεξικού και του Καναδά, θα παραμείνουν κλειστά για όλα τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια μέχρι τις 20 Αυγούστου, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Το μέτρο αυτό τέθηκε σε ισχύ στις 20 Μαρτίου για το Μεξικό και στις 21 για τον Καναδά και έκτοτε παρατείνεται κάθε μήνα.
Τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά νέα ρεκόρ μολύνσεων, ιδίως στις νότιες και τις δυτικές Πολιτείες.
Ο υπουργός Τσαντ Γουλφ χαιρέτισε πάντως «την επιτυχία των υφιστάμενων περιορισμών και τη στενή συνεργασία» της Ουάσινγκτον με το Μεξικό και τον Καναδά. Αυτή η στενή συνεργασία «μας επέτρεψε να ανταποκριθούμε με μια βορειοαμερικανική προσέγγιση και να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού μέσω των ταξιδιών», πρόσθεσε.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παρατείνουν τα μέτρα που ισχύουν ήδη, μέχρι τις 21 Αυγούστου.
Το κλείσιμο των συνόρων είχε αποφασιστεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Επιτρέπονται μόνο το εμπόριο αγαθών και οι απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις από τη μία χώρα στην άλλη.
Οι ΗΠΑ μετρούν μέχρι σήμερα περίπου 3,5 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19 και 137.500 θανάτους.
Το Μεξικό έχει επίσης πληγεί σφοδρά από την επιδημία, με 318.000 κρούσματα και 37.000 θανάτους ενώ ο Καναδάς έχει 110.000 κρούσματα και 8.900 θανάτους.
Οι επικεφαλής πολλών καναδικών επαρχιών είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο άνοιγμα των συνόρων με τις ΗΠΑ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι περνούν καθημερινά τα σύνορα αυτά, τα μακρύτερα του κόσμου (8.900 χιλιόμετρα) και οι εμπορικές συναλλαγές φτάνουν τα 2,4 δισεκ. δολάρια Καναδά σε ημερήσια βάση.
Το εμπόριο μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ ανήλθε πέρσι στα 577 δισεκ. δολάρια.
Η αμερικανική αγορά είναι ο προορισμός του 80% των μεξικανικών εξαγωγών.

Ινδία: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τρίτη παγκοσμίως

Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα είναι η Ινδία όπου ο συνολικός αριθμός των προσβεβλημένων με SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 968.857
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 24.914.
Εδώ και πέντε ημέρες η Ινδία καταγράφει μια άνευ προηγουμένου έξαρση κρουσμάτων καθώς σε καθημερινή βάση καταγράφονται από 27.000 έως 29.000 κρούσματα.
Περίπου το 60% των κρουσμάτων της χώρας εντοπίζεται στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, όπως και στο κρατίδιο Maharashtra, όπου βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Μουμπάι, και στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πως έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε Πολιτείες στα νότια της χώρας, εκεί όπου μέχρι πρότινος η επιδημία ήταν έλεγχο.
Εν τω μεταξύ, οι αρχές ανακοίνωσαν πως η πόλη Banlagore των 8 και πλέον εκατομμυρίων επανέρχεται για μια εβδομάδα σε lockdown σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων ενώ σε lockdown είχε τεθεί και η πόλη Chennai.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Naredra Modi, η οποία αγωνιούσε να ξαναθέσει σε κίνηση την οικονομία της χώρας μετά το πλήγμα που υπέστη από την επιδημία της Covid-19 και να ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους εκατομμύρια άνθρωποι, χαλάρωσε στις αρχές Ιουνίου μια πρώτη καραντίνα που είχε επιβάλει τον Μάρτιο στα 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους της.
Ωστόσο μια έξαρση των κρουσμάτων αναγκάζει πόλεις που αποτελούν μεγάλα βιομηχανικά κέντρα και κρατίδια να επιβάλλουν περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο.
Image
Σε ύφεση ο κορωνοϊός στην Κίνα – Μόλις ένα κρούσμα το τελευταίο 24ωρο

Σε ύφεση βρίσκεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε μόλις ένα νέο κρούσμα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη 15/7 ενημερώθηκε για τον εντοπισμό ενός νέου κρούσματος μόλυνσης από τον SARS-C0V-2, το οποίο ήταν «εισαγόμενο».
Στο Πεκίνο, δεν αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης, για δέκατη συναπτή ημέρα.
26 ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα της COVID-19 έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, αφού κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται ακόμη 259, οι τρεις σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 83.612 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Αυστραλία

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν οι θάνατοι δύο ηλικιωμένων ανδρών εξαιτίας της COVID-19 και νέο θλιβερό ρεκόρ 317 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-C0V-2.
Το προηγούμενο ρεκόρ (288) σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Συνολικά στην Αυστραλία, οι αρχές ανακοίνωσαν 327 κρούσματα.
Η Βικτόρια, η πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων στην Αυστραλία, έχει τεθεί σε απομόνωση από την υπόλοιπη χώρα εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και θα παραμείνει για άλλες πέντε.
Στους 4,9 εκατ. κατοίκους της Μελβούρνης, της πρωτεύουσάς της, έχει συστηθεί να μείνουν σπίτι και να μην βγαίνουν παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο και αφού έχουν εξασφαλίσει σχετική άδεια από τις αρχές.
Ως σήμερα στην Αυστραλία καταμετρώνται συνολικά 113 θάνατοι και σχεδόν 11.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
Image
Ο εφιάλτης των lockdown επιστρέφει - Αυτές είναι οι χώρες που μπαίνουν ξανά σε καραντίνα

Μπροστά στην αύξηση των μολύνσεων του νέου κορωνοϊού και την αναζωπύρωση της πανδημίας, οι αρχές πολλών χωρών αποφάσισαν την εκ νέου επιβολή μέτρων καραντίνας.
Αν μη τι άλλο, η μέγγενη της πανδημικής κρίσης σφίγγει, ρίχνοντας απειλητικά τη «σκιά» της πάνω από την ανθρωπότητα.

Ευρώπη

Ισπανία: Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας (βορειοανατολικά) διέταξε τη 12η Ιουλίου να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους οι 200.000 κάτοικοι της Λέριδα και των γύρω κοινοτήτων, προκαλώντας με την απόφαση αυτή ένα μπραντ ντε φερ με την ισπανική δικαιοσύνη που έκρινε ότι η απόφαση «είναι αντίθετη στον νόμο».
Πορτογαλία: Στην περιοχή της Λισαβόνας, από την 1η Ιουλίου τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα στο σπίτι τους οι 700.000 κάτοικοι καμιάς εικοσαριάς συνοικιών, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Βρετανία: Την 29η Ιουνίου, η βρετανική κυβέρνηση επανέφερε την καραντίνα στην πόλη Λέστερ (κεντρική Αγγλία), κλείνοντας τα μη αναγκαία καταστήματα. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα καταστήματα στην Αγγλία από τις 24 Ιουλίου.

Ασία

Ινδία: Στο κρατίδιο Μπιχάρ (βόρεια) οι αρχές επιβάλλουν καραντίνα στα 125 εκατομμύρια των κατοίκων του από τις 16 Ιουλίου για ένα διάστημα 2 εβδομάδων. Στο νότο, 13 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης Μπανγκαλόρ και της περιφέρειάς της ξαναμπαίνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.
Φιλιππίνες: Έξι εβδομάδες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περίπου 250.000 κάτοικοι της Μανίλας μπαίνουν εκ νέου σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Αζερμπαϊτζάν: Αυστηρή καραντίνα από τις 22 Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου.
Ουζμπεκιστάν: Νέα καραντίνα από τις 10 Ιουλίου. Εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες και εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση εκείνα των τροφίμων, θα παραμείνουν κλειστά έως την 1η Αυγούστου.

Αμερική

ΗΠΑ: Η πολιτεία της Καλιφόρνια αυστηροποίησε χθες τους περιορισμούς για τα εμπορικά καταστήματα, γενικεύοντας το κλείσιμο των μπαρ, των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων, των κινηματογράφων, των ζωολογικών κήπων σε ολόκληρη την πολιτεία.
Αργεντινή: Αυστηρά μέτρα καραντίνας στο Μπουένος Άιρες και την περιφέρειά του από την 1η έως τη 17η Ιουλίου.
Κολομβία: Η Μπογκοτά, η κυριότερη εστία της πανδημίας στην Κολομβία, ενίσχυσε από χθες τα μέτρα καραντίνας, με «αυστηρές καραντίνες» ανά ζώνες. 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν στα σπίτια τους.
Γουιάνα: Στο γαλλικό αυτό έδαφος των 300.000 κατοίκων στη Νότια Αμερική έχουν τεθεί μέτρα καραντίνας σε ορισμένες συνοικίες και κοινότητες από τον Ιούνιο, ενώ εφαρμόζεται και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αφρική

Αλγερία: Οι αρχές διέταξαν την 9η Ιουλίου την επαναφορά της καραντίνας σε δύο κοινότητες στα σύνορα με την Τυνησία, σε 10 κοινότητες στην Τιπαζά (βόρεια) και σε όλες τις κοινότητες της επαρχίας Ουάργκλα (νότια). Τα μέτρα λαμβάνουν χώρα έπειτα από μια παρόμοια απόφαση που αφορά 18 κοινότητες του Σετίφ (ανατολικά).
Μαρόκο: Η πόλη Ταγγέρη, μητρόπολη με πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκων στο βόρειο Μαρόκο, τέθηκε εκ νέου σε καραντίνα από χθες.
Μαδαγασκάρη: Η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο βρίσκεται εκ νέου σε καραντίνα από την 5η Ιουλίου.
Στην περιοχή Αναλαμάνγκα έχει απαγορευτεί κάθε είδους κυκλοφορία έως τις 20 Ιουλίου.
Μονάχα ένας άνθρωπος ανά νοικοκυριό έχει δικαίωμα να βγαίνει έξω.
Νότια Αφρική: Από τη Δευτέρα 13/7, έχει εκ νέου τεθεί σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 04.00.

Μέση Ανατολή

Δυτική Όχθη: Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέτεινε την Κυριακή τον αποκλεισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που είχε αποφασιστεί την 3η Ιουλίου, προσθέτοντας την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Ισραήλ: Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την 7η Ιουλίου, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των αθλητικών εγκαταστάσεων ή ο περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων στους δημόσιους χώρους. Σε ορισμένες περιοχές και συνοικίες που θεωρούνται εστίες μόλυνσης επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα.

Ωκεανία

Αυστραλία: Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα από την 9η Ιουλίου και για έξι εβδομάδες στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.
Η πολιτεία της Βικτόρια, όπου βρίσκεται η Μελβούρνη, έκλεισε τα σύνορά της προκειμένου να προστατεύσει την υπόλοιπη Αυστραλία, η οποία έως σήμερα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης