Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για το Χονγκ Κονγκ – Στο στόχαστρο η Huawei – Εντείνεται το γεωπολιτικό ρίσκο στη Σινική Θάλασσα

tags :
Κλιμακώνεται η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για το Χονγκ Κονγκ – Στο στόχαστρο η Huawei – Εντείνεται το γεωπολιτικό ρίσκο στη Σινική Θάλασσα
Ο Trump υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστική διαταγή για τον τερματισμό της προτιμησιακής οικονομικής μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ
Προς ακραία κλιμάκωση βαίνει η ένταση στις σινομερικανικές σχέσεις, λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ για την ψήφιση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, που καταργεί εν τοις πράγμασι το καθεστώς «μία χώρα, δύο συστήματα», με τον πόλεμο των G να συνεχίζεται, έχοντας ως επίκεντρο τη Huawei.
Παράλληλα, τα μέτωπα της Κίνας διευρύνονται τόσο προς Δυσμάς όσο και προς Ανατολάς, με τους στρατιωτικούς αναλυτές να μην αποκλείουν έναν πόλεμο.
Ειδικότερα, η Κίνα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για «γκανγκστερική λογική», καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Τrump έδωσε εντολή να τερματιστεί το ειδικό καθεστώς που είχε το Χονγκ Κονγκ, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.
Το Γραφείο - Σύνδεσμος του Πεκίνου στον ασιατικό χρηματοοικονομικό κόμβο ανακοίνωσε πως η κίνηση αυτή το μόνο που θα επιτύχει είναι να βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ μικρό μόνο αντίκτυπο θα έχει στο Χονγκ Κονγκ.
«Η παράλογη ανάμιξη και οι αναίσχυντες απειλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι χαρακτηριστική γκανγκστερική λογική και συμπεριφορά μπούλινγκ», ανέφερε το Γραφείο σε δήλωση που εξέδωσε.
«Καμιά εξωτερική δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει την αποφασιστικότητα και την πεποίθηση της Κίνας να διατηρήσει την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια για τη μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ».
Ο νόμος περί εθνικής ασφαλείας, που επιβλήθηκε από το Πεκίνο, τιμωρεί αυτό που η Κίνα ορίζει ως ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία και συνέργεια με ξένες δυνάμεις με ποινές που φθάνουν τα ισόβια.
Ο Trump υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστική διαταγή για τον τερματισμό της προτιμησιακής οικονομικής μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ, η οποία του επιτρέπει να επιβάλει κυρώσεις και περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε Κινέζους αξιωματούχους και οικονομικούς θεσμούς που εμπλέκονται στην επιβολή του νόμου.
Η Κίνα έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει ανταποδοτικές κυρώσεις και κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση επιλέξει το Πεκίνο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο μέτωπο της κόντρας που έχει ξεσπάσει για τον αποκλεισμό της Huawei από το δίκτυο 5G, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo επιτέθηκε εκ νέου στην Κίνα, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να προχωρήσουν στην επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας για τις κινεζικές εταιρίες, όπως η Huawei Technologies Co Ltd, που έχουν κατηγορηθεί ότι διευκολύνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο “θα πρέπει να γνωρίζουν” ότι, αν συνεργάζονται με την Huawei, “συνεργάζονται με μία επιχείρηση που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαίωματα.”
Ο Pompeo δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα έχει σύντομα ένα άλλο πακέτο αποφάσεων για τις κινεζικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες θα αντανακλούν την ανάγκη προστασίας των δεδομένων Αμερικανών πολιτών από το Πεκίνο.

Σινική Θάλασσα: Η αναθεωρητική Κίνα ρισκάρει έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Όλο και πιο επιθετικά συμπεριφέρεται η κυβέρνηση της Κίνας, με τα μέτωπα που έχει ανοίξει να εκτείνονται από την οικονομία μέχρι τη γεωπολιτική.
Το ενδεχόμενο μιας ένοπλης σύρραξης, δε, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, είναι πιο κοντά από ποτά.
Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Deng Xiaoping θεωρείται από πολλούς το άκρον άωτον του νυν προέδρου και αρχηγού του κομμουνιστικού κόμματος Xi Jinping:
Άνοιξε τις αγορές για τη Χώρα του Δράκου και κατέστησε την εξωτερική πολιτική πολύ πιο ρεαλιστική.
Ωστόσο, από τότε που Xi Jinping ανέλαβε την εξουσία, η κατάσταση άλλαξε και τα πράγματα πήραν άλλη τροπή.
Η Λαϊκή Δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, ερχόμενη αντιμέτωπη με μια σειρά από κράτη.
Η πλέον πρόσφατη σύγκρουση, σε διπλωματικό-οικονομικό επίπεδο, ήταν στο Χονγκ Κονγκ, με την ψήφιση του νόμου περί εθνικής ασφαλείας, διαμέσου του οποίου η Κίνα στερεί από το Χονγκ Κονγκ την αυτονομία του.
Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον Donald Trump, πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, να υπογράφει μια σειρά από κυρώσεις.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μike Pompeo, χαρακτήρισε τις αξιώσεις του κομμουνιστικού κόμματος στη Σινική Θάλασσα εντελώς παράνομους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν από καιρό έλθει σε σύγκρουση, σε διπλωματικό επίπεδο, με τη Χώρα του Δράκου.
Η Λαϊκή Δημοκρατία διεκδικεί εδάφη από χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες, ενώ έχει ήδη επεκταθεί παρανόμως σε διάφορες περιοχές.
Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον κατακρίνει επισήμως το Πεκίνο αποτελεί νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Αν μη τι άλλο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες.
Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας διανύουν τη δυσκολότερη φάση στην ιστορία τους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, η Κίνα δεν είναι σε σύγκρουση μόνο με τις ΗΠΑ.
Τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει και άλλες εστίες έντασης.
Η Κίνα γίνεται όλο και πιο επιθετική.
Ο Hanns Günther Hilpert, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Ασίας στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής (SWP) στο Βερολίνο, βλέπει τον πιο σημαντικό λόγο για την αλλαγή στρατηγικής του Πεκίνου στο γεγονός ότι οι εκτιμήσεις και οι αξιολογήσεις της δικής της στρατηγικής κατάστασης και ευκαιριών στην Κίνα έχουν μεταβληθεί ριζικά.
«Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2009 και τώρα έχει επιταχυνθεί» λέει ο Hilpert.
Πρόσφατα έλαβε χώρα μια διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ινδίας στα σινοϊνδικά σύνορα.
Πολλοί στρατιώτες πέθαναν.
Έκτοτε, η ινδική κυβέρνηση έχει λάβει σαφείς αποστάσεις από την Κίνα, με απτές οικονομικές συνέπειες.
Οι ινδικές αρχές έχουν απαγορεύσει δεκάδες εφαρμογές smartphone από την Κίνα - συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής βίντεο Tiktok.
Οι πολιτικές διαφορές με την Αυστραλία οδήγησαν σε εμπορική σύγκρουση.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Κίνα χρησιμοποίησε τη δύναμή της ως αγοραστής:
Σταμάτησε τις εισαγωγές βόειου κρέατος από την Αυστραλία τον Μάιο και επέβαλε τιμωρητικούς δασμούς.
Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει εξελιγμένα στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ο δε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατηγορεί το Πεκίνο ότι εξαπατά τον κόσμο για την προέλευση του ιού.
Πιο επιθετικά από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του, ο Trump έχει δεσμευτεί να αποτρέψει την επέκταση της Κίνας και να αποσυνδέσει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Οι εντάσεις τροφοδοτούνται από τις ενέργειες του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.
Στο πλαίσιο του κινεζικού νόμου περί ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η προνομιακή μεταχείριση για την ειδική διοικητική ζώνη έχει λήξει.
Η διαμάχη για την Ταϊβάν, την οποία η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί ως αποσχισμένη επαρχία, προκαλεί επίσης περαιτέρω αναστάτωση.
Ταυτόχρονα, στην Ιαπωνία, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση για την κινεζική πολιτική.
Η Λευκή Βίβλος Άμυνας της ιαπωνικής κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, φαίνεται «φιλικό», με μια φωτογραφία του όρους Φούτζι και άνθη κερασιάς στο ροζ κάλυμμα της.
Στο εσωτερικό, ωστόσο, οι στρατιωτικοί αναλυτές μιλούν για συγκρούσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Πεδίο διαμάχης τα μερικά ακατοίκητα βραχώδη νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τα Senkaku.
Σύμφωνα με ειδικούς, ακόμη και μια στρατιωτική σύγκρουση δεν αποκλείεται πλέον.

Trump: Ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά Κινέζων αξιωματούχων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης από τη Δευτέρα και προκειμένου να τιμωρήσει την Κίνα για τη συμπεριφορά της απέναντι στο Χονγκ Κονγκ, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος Trump υπέγραψε τον σχετικό νόμο (the Hong Kong Autonomy Act) τη Δευτέρα, ο οποίος του επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων και περιορισμών στην έκδοση βίζας για Κινέζους αξιωματούχους και οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στην επιβολή της νέας νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ.
Ωστόσο, το Bloomberg News μετέδωσε ότι ο Τrump απέκλεισε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους για την ώρα, ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Επιστροφή περισσότερων από 100 Αμερικανών διπλωματών στην Κίνα

Περισσότεροι από 100 Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους επέστρεψαν χθες, Τετάρτη, στην Κίνα, σύμφωνα με εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα του υπουργείου των Εξωτερικών, καθώς η Ουάσινγκτον πιέζει για το σχέδιο της να στελεχώσει τη διπλωματική αποστολή της, σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μία ειδικά ναυλωμένη πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ντάλες έξω από την Ουάσινγκτον έχοντας ως προορισμό την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, όπου οι επιβάτες θα επιβιβαστούν σε άλλο αεροσκάφος με διακριτικά ιατρικών επιχειρήσεων, πριν πετάξουν για την κινεζική πόλη Γκουανγκζού.
Η πτήση αυτή ήταν η δεύτερη από τις αρκετές που απαιτούνται για την επιστροφή περισσότερων από 1.200 Αμερικανών διπλωματών με τις οικογένειες τους, ενώ ήταν η πρώτη από τότε που οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου βρέθηκαν σε αδιέξοδο πριν από δύο εβδομάδες.
Το αδιέξοδο προκλήθηκε από τους όρους που η Κίνα ήθελε να επιβάλει στους Αμερικανούς, οδηγώντας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ακύρωση των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί προσωρινά να διεξαχθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Προειδοποίηση Pompeo για περιορισμούς στην έκδοση βίζας λόγω Huawei

Στο μέτωπο της κόντρας που έχει ξεσπάσει για τον αποκλεισμό της Huawei από το δίκτυο 5G, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo επιτέθηκε εκ νέου στην Κίνα, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να προχωρήσουν στην επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας για τις κινεζικές εταιρίες, όπως η Huawei Technologies Co Ltd, που έχουν κατηγορηθεί ότι διευκολύνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο “θα πρέπει να γνωρίζουν” ότι, αν συνεργάζονται με την Huawei, “συνεργάζονται με μία επιχείρηση που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαίωματα.”
Ο Pompeo δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα έχει σύντομα ένα άλλο πακέτο αποφάσεων για τις κινεζικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες θα αντανακλούν την ανάγκη προστασίας των δεδομένων Αμερικανών πολιτών από το Πεκίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης