Τελευταία Νέα
Speculator

Ειδικοί διαπραγματευτές για το θεαθήναι – Πρόβλημα η ρευστότητα και οι βίαιες μεταβολές

Ειδικοί διαπραγματευτές για το θεαθήναι – Πρόβλημα η ρευστότητα και οι βίαιες μεταβολές
Δεν είναι λίγες οι φορές που μετοχή με market maker πάει ξανά και ξανά σε δημοπρασία λόγω μεγάλων εντολών
Μπορεί να έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του ειδικού διαπραγματευτή κάποιες εισηγμένες, αλλά ο τίτλος φαίνεται πως είναι μόνο στα χαρτιά.
Στο ταμπλό η απουσία εντολών στο σύστημα είναι εμφανέστατη και φυσικά δεν επιτρέπει σε κάποιον που θέλει ή να αγοράσει ή να πουλήσει μετοχές, να το κάνει χωρίς να οδηγήσει τη μετοχή σε μεγάλη διακύμανση.
Αυτό τονίζουν αρκετοί traders, οι οποίοι έχουν πελάτες σε μετοχές με χαμηλή εμπορευσιμότητα και παρά το γεγονός ότι διαθέτουν ειδικό διαπραγματευτή η αγορά ή η πώληση είναι μία δύσκολη υπόθεση.
Οι εταιρείες πάντως «απολαμβάνουν» τα προνόμια της ειδικής διαπραγμάτευσης, οι χρηματιστηριακές λαμβάνουν αμοιβή, αλλά ο επενδυτής αναζητά εμπορευσιμότητα και δε βρίσκει.
Ουσιαστικά θα μπορούσε κάποιος να πει πως αυτά που «υπόσχεται» ο ειδικός διαπραγματευτής δεν επιτυγχάνονται.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακές το ζητούμενο από όλους όσους ασχολούνται με την αγορά θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ρευστότητας.
Ο θεσμός του Ειδικού Διαπραγματευτή, υποτίθεται ότι συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό προς την κατεύθυνση αυτή ,όσο περισσότερο υιοθετείται από τα μέλη και τις εισηγμένες. Παράλληλα, υποτίθεται ότι βοηθάει και στην αύξησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τη μετοχή που έχει ειδικό διαπραγματευτή ,αφού υπάρχει διαρκώς διαθέσιμος τόσο αγοραστής όσο και πωλητής μετοχών.
Ο ρόλος του market maker είναι να συμβάλει ώστε η μετοχή να αποφεύγει τις βίαιες αναταράξεις.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που μετοχή με market maker πάει ξανά και ξανά σε δημοπρασία λόγω μεγάλων εντολών.
Μάλλον λοιπόν κάτι δεν πάει καλά στο θεσμό του ειδικού διαπραγματευτή ή market maker.
Στην Καραμολέγκος προχθές μετά από 5 ώρες συνεδρίασης δεν είχε κάνει πράξη αλλά και με 900 τεμάχια πήγαινε η μετοχή στο -30% ή στο +30%, ενώ χθες υπήρχε μόνο ένας αγοραστής στο -5,2%.
Στην Κλουκίνας Λάππας προχθές εντολή πώλησης 1.000 ευρώ θα πήγαινε τη μετοχή από το -1% στο -10% και προφανώς θα ενεργοποιούσε τη διαδικασία ελέγχου μεταβλητότητας οδηγώντας τη μετοχή σε δημοπρασία, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν.
Και χθες όμως αν κάποιος πουλούσε ελεύθερα 1.000 τεμάχια θα οδηγούσε τη μετοχή σε δημοπρασία.
Εντολές με ελάχιστα κομμάτια είχε και η Byte.
Στην Οίκος Σπύρου προχθές η πρώτη εντολή αγοράς ήταν στο -9,58% και χθες στο -11,4%.
Η ΕΚΤΕΡ αν και έχει 2 ειδικούς διαπραγματευτές μία εντολή αγοράς 800 τεμαχίων θα άλλαζε το ποσοστό ανόδου της μετοχής από το +1% στο +4,5% προχθές, ενώ χθες η απόσταση αγοραστή και πωλητή ήταν αξιόλογη.
Αντίστοιχη η εικόνα και στην Έλαστρον με δύο μόλις εντολές στους αγοραστές.
Στην Πετρόπουλος όπου υπάρχει σοβαρός ξένος πωλητής, ο όγκος της μετοχής είναι μικρός και δεν επιτρέπει στον πωλητή να μειώσει τη θέση του χωρίς να βλάψει σημαντικά την αποτίμηση.
Σημειώνεται πως η Πετρόπουλος έχει δύο ειδικούς διαπραγματευτές.
Αλλά και στο Πλαίσιο που έχει επίσης 2 ειδικούς διαπραγματευτές η εμπορευσιμότητα είναι χαμηλή και συχνά οι διακυμάνσεις της μετοχής μεγάλες.
Να σημειωθεί πως η ύπαρξη Ειδικού Διαπραγματευτή δεν είναι υποχρεωτική.
Εάν η εταιρεία, επιθυμεί να βελτιώσει τη ρευστότητα της μετοχής της, μπορεί να ορίσει ειδικό διαπραγματευτή (market maker).
Ο ειδικός διαπραγματευτής οφείλει να είναι συνεχώς παρών στην αγορά με εντολές αγοράς και πώλησης εξασφαλίζοντας επαρκή προσφορά και ζήτηση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης