Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με βάση την ΤτΕ… πρέπει να πουλήσετε όλες σας τις τραπεζικές μετοχές…γιατί έρχεται εξαΰλωση των εποπτικών κεφαλαίων

Με βάση την ΤτΕ… πρέπει να πουλήσετε όλες σας τις τραπεζικές μετοχές…γιατί έρχεται εξαΰλωση των εποπτικών κεφαλαίων
Ως προς τις μετοχές των τραπεζών πάντως μετά από τέτοιες αναφορές της ΤτΕ… οι επενδυτές ας ξεχάσουν το ράλι και ας λάβουν υπόψη την φράση της εξαΰλωσης των κεφαλαίων.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι έστω και έμμεσα εποπτική αρχή των μεγάλων συστημικών τραπεζών, άμεσα εποπτικό έλεγχο ασκεί ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών αλλά η ΤτΕ ως εθνική τράπεζα που υπάγεται στην ΕΚΤ… ασκεί κάποιας μορφής εποπτεία.
Τι μας είπε στην ανάλυση της για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα η ΤτΕ;
Το NPLs ratio θα διαμορφωθεί στο 25%περίπου, ποσοστό που εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο και πολλαπλάσιο του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού -SSM (2,7% και 3,2% αντίστοιχα με στοιχεία Δεκεμβρίου 2019).
Επιπρόσθετα, εκτιμάται ότι η επίπτωση στο Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας των τραπεζών από τη διενέργεια των εν λόγω συναλλαγών τιτλοποίησης θα ανέλθει κατά μέσο όρο σε τρεις μονάδες.
Το  Μάρτιο  του  2020,  ο  συνολικός  δείκτης κεφαλαιακής  επάρκειας  (Capital Adequacy Ratio) διαμορφώθηκε σε 16,2%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα αξιόλογο μαξιλάρι ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν  τις  επιπτώσεις  αφενός  από την πανδημία και αφετέρου από την ανάγκη ταχείας μείωσης του υφιστάμενου αποθέματος NPEs. Όμως είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές  απαιτήσεις (Deferred Tax Credits) το Μάρτιο του 2020 ανέρχονταν σε 15,5 δισεκ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 54% των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος στα επόμενα  4  τρίμηνα,  χωρίς  να  ληφθούν  υπόψη οποιεσδήποτε επιπτώσεις από την πανδημία, η συμμετοχή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα προσεγγίσει το 75%.
Στην πράξη αυτό συνεπάγεται ότι μεγάλο μέρος των εποπτικών κεφαλαίων θα εμφανίζεται ως μη καταβληθέν (με άγνωστο το χρονοδιάγραμμα καταβολής), ενώ τα δικαιώματα ψήφου θα είναι στη διάθεση μετόχων το κεφάλαιο των οποίων θα έχει ουσιαστικά εξαϋλωθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης καταλήγει στην σελίδα 8 της έκθεσης της η ΤτΕ,

Τι θέλει να μας πει η ΤτΕ;

-Ότι τα κεφάλαια των τραπεζών με όρους κεφαλαιακής επάρκειας θα μειωθούν 3 μονάδες και από 16,2% θα υποχωρήσουν στο 13,2%, δηλαδή από 29 δισεκ. που είναι τα συνολικά κεφάλαια θα υποχωρήσουν στα 23,6 δισεκ. ή μείωση 5,4 δισεκ. ευρώ.
-Ταυτόχρονα αναφέρει ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ανέχονται σε 15,5 δισεκ. ευρώ σε σύνολο κεφαλαίων 29 δισεκ. ή 54% των κεφαλαίων αλλά στα επόμενα 4 τρίμηνα θα ανέλθει στο 75% επί των εποπτικών κεφαλαίων.
Εάν αφορούσε η σχέση DTC προς εποπτικά κεφάλαια μόνο τον παρανομαστή αυτής της εξίσωσης η αρνητική επίδραση στα κεφάλαια θα ήταν 9 δισεκ. αλλά θα αυξηθεί και ο αριθμητής.
Οι τράπεζες θα εγγράψουν ζημίες λόγω της πολιτικής εξυγίανσης από τις τιτλοποιήσεις και βεβαίως πρέπει να συμπεριληφθεί και το κόστος εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων και επίσης να προσμετρήσει και η κερδοφορία που θα παράξουν οι τράπεζες με την όποια δυνατότητα εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου.
-Επίσης λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση της ΤτΕ - την οποία το bankingnews ήδη έχει χαρακτηρίσει γραφική – για την bad bank αποκαλύπτεται ότι ούτε λύση για το DTC φέρνει και καλείται ο ιδιώτης μέτοχος να πληρώσει την ζημία.
Με βάση την πρόταση της ΤτΕ θα συνεχιστεί η εξαΰλωση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών παρά το φρένο που η ίδια η ΤτΕ βάζει τονίζοντας ότι θα είναι μέχρι τα όρια των ελάχιστων δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Αυτό σημαίνει ότι η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι η πρόταση της είναι ημιτελής.
-Ως γνωστό η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ απέρριψε τα σχέδια μεταφοράς του DTC από τις τράπεζες σε άλλο φορέα π.χ. bad bank ενώ και το ελληνικό δημόσιο έχει ξεκαθαρίσει ότι κεφάλαια στην bad bank δεν θα προσφέρει.
-Είναι προφανές ότι η ΤτΕ εμμέσως πλην σαφώς λέει ότι έρχεται εξαΰλωση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών.
Αυτό σημαίνει ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι πανάκριβες και σε αυτά τα επίπεδα τιμών ενώ η εξαΰλωση αφορά μόνο τα σχέδια εξυγίανσης και όχι την δυνητική ζημία που θα προκύψει από τα νέα προβληματικά δάνεια.
Εάν τα νέα NPEs λόγω της ύφεσης από τον κορωνοιό… ξεπεράσουν τα 10 δισεκ. – βασικό σενάριο 7 με 9 δισεκ. και δυσμενές 12 με 14 δισεκ. – θα απαιτηθούν πρόσθετες προβλέψεις τουλάχιστον 6 δισεκ. ευρώ.
Το κεφαλαιακό μαξιλάρι θα εξαφανιστεί και λαμβάνοντας υπόψη την δομή των ισολογισμών των τραπεζών… η κεφαλαιακή ανεπάρκεια θα είναι ακόμη περισσότερο πιο έντονη.
-Η αναφορά περί εταιρικής διακυβέρνησης έχει περισσότερο νόημα από ότι μπορεί κανείς να φανταστεί… σημαίνει ότι εάν οι τράπεζες βρεθούν με κεφαλαιακό έλλειμμα… σενάριο όχι εξωπραγματικό… δεν θα υπάρχουν ιδιώτες μέτοχοι να καλύψουν αυξήσεις κεφαλαίου και τότε το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει τα κεφαλαιακά ελλείμματα.
Αυτό σημαίνει αραίωση των παλαιών ιδιωτών μετόχων, αύξηση του ποσοστού του κράτους – ΤΧΣ στις τράπεζες, πιθανές αλλαγές διοικήσεων κ.α. ή και χειρότερα.
-Ως προς τις μετοχές των τραπεζών πάντως μετά από τέτοιες αναφορές της ΤτΕ… οι επενδυτές ας ξεχάσουν το ράλι και ας λάβουν υπόψη την φράση της εξαΰλωσης των κεφαλαίων.

Στα όρια της γραφικότητας η πρόταση της ΤτΕ – Προτείνει οι τράπεζες να πληρώσουν 4,5 δισ για 52 δισ NPEs αντί 10 δισ – Δεν λύνεται το DTC και μηδενίζονται τα capital buffers

Η πρόταση της ΤτΕ για την εταιρία asset management ή bad bank που θα δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσει τα προβληματικά δάνεια κινείται στα όρια του γραφικού.
Η ΤτΕ τι αναφέρει;
-Ότι οι τράπεζες δηλαδή οι μέτοχοι θα πληρώσουν την κεφαλαιακή ζημία για την bad bank
-Οι μεταβιβάσεις NPEs από τις τράπεζες στην bad bank θα πραγματοποιηθούν σε αγοραίες τιμές
-Η ζημίες που θα προκύψουν θα φθάσουν έως τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για το όριο του 8% ή το λογικό ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας SREP
-Δεν αναφέρει τίποτε για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που φθάνει στα 16 δισεκ. έναντι 29 δισεκ. συνολικών κεφαλαίων, εύλογα γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει απορρίψει πρόταση για μεταφορά DTC από τις τράπεζες σε bad bank.
-Δεν μπορεί να εκτιμήσει πόση θα είναι η ζημία στις τράπεζες από τα νέα NPEs λόγω της ύφεσης στην οικονομία από τον κορωνοιό.
Και ενώ δεν μπορεί να εκτιμήσει την ζημία… κάνει πράξεις χωρίς αντίκρισμα.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν 100 δισεκ. υγιή δάνεια 60,9 δισεκ. προβληματικά 38 δισεκ. βρίσκονται σε ρύθμιση και 21 δισεκ. σε moratorium.

Γιατί η πρόταση της ΤτΕ κινείται στα όρια της γραφικότητας

Η ΤτΕ έκανε δύο μεγάλες υποχωρήσεις και ουσιαστικά εκμηδένισε την αποτελεσματικότητα της πρότασης της όπως αναμενόταν και έχει αναλύσει διεξοδικά το bankingnews.
1)Πρωτίστως δεν αναφέρει τίποτε για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση των 16 δισεκ σε σύνολο 29 δισεκ. κεφαλαίων.
Οι τράπεζες διαθέτουν 29 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων τα 16 δισεκ. είναι DTC δηλαδή απαίτηση του κράτους προς τις τράπεζες ή υποχρέωση των τραπεζών προς το κράτος καθώς τα μελλοντικά κέρδη θα συμψηφίζονται με το DTC και οι ζημίες θα οδηγούν σε dilution τους ιδιώτες μετόχους γιατί η τράπεζα θα υποχρεούται να καλύψει την ζημία προς το κράτος με αύξηση κεφαλαίου κατά το ύψος της συσχέτισης DTC προς ζημίες.

2)Η ΤτΕ έκανε πίσω και στο σκέλος των κεφαλαίων της bad bank.
Ως γνωστό η bad bank ή εταιρία asset management που θέλει να δημιουργήσει η ΤτΕ πρέπει να διαθέτει κεφάλαια.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα και χωρίς να προσμετρώνται τα νέα NPEs που μπορεί να φθάσουν στα 12-14 δισεκ…. τα προβληματικά ανοίγματα ανέρχονται σε 60,9 δισεκ. (τέλη Μαρτίου 2020).
Τα 60,9 δισεκ. NPEs διαμορφώνουν συντελεστή NPEs ratio 37,3% έχοντας αφαιρέσει τις δύο τιτλοποιήσεις της Eurobank 9,5 δισεκ. ευρώ.
Για να φθάσουν στο 5% NPEs ή 8 δισεκ. έναντι 3,5%-4% που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη στα NPEs θα πρέπει να μειωθούν 52 δισεκ. και χωρίς να προμετρώνεται τα νέα NPEs που θα δημιουργηθούν.
Με βάση το μοντέλο κεφαλαιακής δαπάνης λόγω αύξησης προβλέψεων για την τιτλοποίηση 7,5 δισεκ. δαπάνησε 1,5 δισεκ. κεφάλαια όπερ σημαίνει ότι για τα 52 δισεκ. θα πρέπει να δαπανηθούν 10 δισεκ. κεφάλαια.

3)Με βάση την υφιστάμενη κεφαλαιακή δομή των τραπεζών διαθέτουν 29 δισεκ. κεφάλαια και 16 δισεκ. DTC.
Η κεφαλαιακή επάρκεια ανέρχεται σε 16,2% και το CET 1 στο 14,6% και με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 διαμορφώνονται σε 13,9% και 12,2% αντίστοιχα.
Το συνολικό ενεργητικό των τραπεζών είναι 261 δισεκ. ευρώ.
Εάν θεωρητικά ισχύει αυτό που λέει η ΤτΕ δηλαδή να δαπανηθούν τόσα κεφάλαια έως τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας θα επιχειρηθεί με 4,5 δισεκ. κεφάλαια να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα 52 δισεκ. ενώ χρειάζονται 10 δισεκ. κεφάλαια να δαπανηθούν.
Την ίδια στιγμή η πρόταση της ΤτΕ αναφέρει ότι όλα αυτά θα συμβούν σε αγοραίες τιμές δηλαδή η bad bank θα αγοράζει σε αγοραίες τιμές τα NPEs των τραπεζών.
Η πρόταση της ΤτΕ κινείται, όπως αναμενόταν στα όρια του γραφικού, ατεκμηρίωτη, φορτώνει το πρόβλημα στους μετόχους και στις τράπεζες καθώς υπήρξε άρνηση από το κράτος να εισφέρει κεφάλαια.
Άρα η ΤτΕ δέχθηκε δύο ήττες, από την DGcomp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ που απέρριψε το σχέδιο μεταφοράς DTC από τις τράπεζες σε bad bank.
Ένας από τους λόγους είναι ότι στην Ευρώπη και ειδικά στις τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης υπάρχουν 105 δισεκ. κεφάλαια υπό την μορφή DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και προφανώς εάν ετίθετο θέμα για το DTC στις ελληνικές τράπεζες όλες οι τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης θα έθεταν ανάλογο θέμα.
Επίσης υπέστη ήττα και από το ελληνικό δημόσιο το οποίο ξεκαθάρισε ότι κεφάλαια σε bad bank δεν θα επενδύσει.

Η πρόταση της ΤτΕ κινείται στα όρια της γραφικότητας, δεν προσφέρει καμία λύση που να διαφοροποιείται από το σχέδιο Ηρακλής και δημιουργεί μείζονος σημασίας κεφαλαιακό έλλειμμα στις τράπεζες γιατί θα εξαφανιστεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι capital buffer.
Θα αναμενόταν η ΤτΕ να ήταν καλύτερα προετοιμασμένη… αλλά όπως η ίδια δήλωσε δεν μπορεί να προβλέψει το ύψος των νέων προβληματικών δανείων… μπορεί να προβλέψει όμως ότι μετά από την πρόταση της… οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα πάνε στο μηδέν, θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης