Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Απαραίτητοι οι συμβιβασμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης - Το μήνυμα για τις σχέσεις με Τουρκία

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Απαραίτητοι οι συμβιβασμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης - Το μήνυμα για τις σχέσεις με Τουρκία
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχή της Συνόδου Κορυφής, οι Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ενημέρωσαν τους ηγέτες της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις
Ανοιχτή σε... συμβιβασμούς όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίζεται η ελληνική πλευρά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας και δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί.
«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγο για να μην κλείσει η συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης έκαναν μια σύντομη ενημέρωση για τις τουρκικές προκλήσεις.

Η δήλωση του Μητσοτάκη

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19.
Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο.
Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στις Βρυξέλλες στρέφονται σήμερα και αύριο 17 και 18 Ιουλίου 2020 οι προβολείς της επικαιρότητας καθώς συνέρχεται για πρώτη φορά δια ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με βασικό θέμα στην ατζέντα της κρίσιμης συνεδρίασης, την έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.
Παρά το γεγονός ότι δεν αναμένονται σαφή συμπεράσματα για την Άγκυρα στην εν λόγω κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, δεδομένου ότι οι ηγέτες θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο περιθώριό της, το ζήτημα της Τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συζητηθεί.
Υπό το πρίσμα αυτό, αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα προκύψει για το εν λόγω θέμα.
Λίγες ώρες πάντως, πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ζήτησε από τον Josep Borrell να καταρτίσει λίστα πιθανών κυρώσεων για την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.
Σε κάθε περίπτωση, στην Σύνοδο που βασικό θέμα αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης, η ελληνική πλευρά προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες:
Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σε ότι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στην κυβέρνηση κρίνουν, τόσο τις αρχικές όσο και τις συμβιβαστικές προτάσεις, γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα.
Όμως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν στην πράξη, πως εννοούν ότι λένε.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουν την πεποίθηση πως όταν λόγου χάριν, τα κράτη-μέλη και οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, τότε ο προϋπολογισμός για το Ταμείο Ασύλου δεν πρέπει να είναι «κολοβός», αλλά επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση.
Επίσης, όταν η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια πρόκληση και χρειάζεται άμεσες απαντήσεις τόσο για τον μετριασμό, όσο και για την προσαρμογή σε αυτή, τότε οι πόροι που διατίθενται για αυτό τον σκοπό πρέπει, επίσης, να είναι επαρκείς.
Και παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις όπως αυτές, υιοθετούνται από τη μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων, επισημαίνουν από την κυβέρνηση, παραμένουν ακόμη διαφωνίες ορισμένων κρατών και καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη, το ταχύτερο δυνατό, στις προκλήσεις των καιρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης