Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ελλάδα και Κύπρος έθεσαν στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της Τουρκίας - Erdogan: Κενές περιεχομένου οι διεθνείς αντιδράσεις - Στην Αθήνα ο Maas στις 21/7

Ελλάδα και Κύπρος έθεσαν στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της Τουρκίας - Erdogan: Κενές περιεχομένου οι διεθνείς αντιδράσεις - Στην Αθήνα ο Maas στις 21/7
Κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, Κυριάκος  Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσαν τους ηγέτες της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα
(upd2) Απτόητος συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, τις προκλήσεις.
Τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητά την επιβολή κυρώσεων για τις προκλήσεις της Τουρκίας, και λίγη ώρα αφού ο ίδιος έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο Erdogan κάνει λόγο για... απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας και χαρακτηρίζει κενές περιεχομένου τις διεθνείς αντιδράσεις.

Οι προκλητικές δηλώσεις Erdogan

«Ήταν όνειρο από τα νιάτα μου να απελευθερωθεί η Αγία Σοφία από τα δεσμά της σκλαβιάς της», είπε ο Erdogan μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν τον δεσμεύει κάποια από τις διεθνείς αντιδράσεις για την Αγία Σοφία και επανέλαβε τα περί ζητήματος εθνικής κυριαρχίας.
Μάλιστα, ο ίδιος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τις διεθνείς αντιδράσεις... κενές περιεχομένου.
Σημειωτέον ότι οι δηλώσεις Erdogan έγιναν ακριβώς μια εβδομάδα πριν η Αγία Σοφία λειτουργήσει ως τζαμί και τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου Ελλάδα και Κύπρος έθεσαν στους Ευρωπαίους ηγέτες το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

To μήνυμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Εν τω μεταξύ, Ελλάδα και Κύπρος προσπάθησαν να θέσουν προ των ευθυνών τους έθεσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ειδικότερα, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έκαναν μια σύντομη ενημέρωση για την τουρκική προκλητικότητα.
«Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη» έγραψε στο twitter, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

Ο στόχος για Πενταμερή Σύνοδο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Michel έχει προτείνει Πενταμερή Σύνοδο για την Τουρκία στο περιθώρια της Συνόδου Κορυφής.
Στην πενταμερή θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, ο Charles Michel ο οποίος την πρότεινε, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Για το θέμα έχει γίνει προκαταρκτική συζήτηση, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο.
Αυτό πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο για το Ταμείο, ένα θέμα ιδιαίτερα ακανθώδες.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Merkel, θέτοντας στο επίκεντρο την τουρκική παραβατικότητα.
Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ,  διαμορφώθηκε ένα μπλοκ χωρών που ζήτησαν ανοικτά τον προσδιορισμό και την επιβολή ενός καταλόγου κυρώσεων στην Άγκυρα με σκοπό να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ενέργειες του Recep Tayyip Erdogan εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών της ΕΕ δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.
Μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Αυστρία.
Ελλάδα και Κύπρος εξάλλου, συντονίζουν τις κινήσεις τους, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, όπως έδειξε η επίσκεψη Αναστασιάδη στη χώρα μας.
Στον αντίποδα, όμως, η Γερμανία, που έχει στα χέρια της και την προεδρία της ΕΕ γι' αυτό το εξάμηνο, εμφανίζεται διστακτική ως προς το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, καθώς δεν θέλει ταραχές, ειδικά εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού και του κινδύνου για δεύτερο κύμα.

Στην Αθήνα την Τρίτη (21/7/2020) ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Πάντως, η Γερμανία έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas, στην Αθήνα, την προσεχή Τρίτη (21/7/2020).
Ο Maas θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια, και στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, μετά και την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία αλλά και την πρόθεση του Erdogan για γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, στη βάση του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία προσπαθεί να παρέμβει με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Πρόσφατα άλλωστε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, αποκάλυψε την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της Γερμανίας.
Εξάλλου, είχαν διαρρεύσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, ήταν εκείνη που μεσολάβησε για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Erdogan στα τέλη του Ιουνίου, κάτι που βέβαια δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης