Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Credit positive για Βουλγαρία και Κροατία η ένταξη στον ERM II

Fitch: Credit positive για Βουλγαρία και Κροατία η ένταξη στον ERM II
Θετικά αποτιμά την ένταξη Βουλγαρίας και Κροατίας στον ERM II η Fitch Ratings
Θετικά αποτιμά την ένταξη Βουλγαρίας («ΒΒΒ», σταθερό outlook) και Κροατίας («ΒΒΒ-», σταθερό outlook) στον μηχανισμό ERM II (Exchange Rate Mechanism) -που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στο ευρώ- η Fitch Ratings, σημειώνοντας ότι στηρίζει -credit positive- την πιστοληπτική ικανότητα των δύο χωρών.
Ωστόσο, αυτό το πιθανό όφελος για τις αξιολογήσεις αντισταθμίζεται επί του παρόντος από κινδύνους που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, υπογραμμίζεται.
Επιπλέον, η ικανοποίηση των κριτηρίων ένταξης στην ευρωζώνη τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση λόγω του κορωναϊού και της δέσμευσης των αρχών για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις.
Η Βουλγαρία και η Κροατία εντάχθηκαν στον ERM ΙΙ στις 13 Ιουλίου 2020, αφού υπέβαλαν αίτηση τον Ιούλιο 2018 και τον Ιούλιο 2019, αντίστοιχα.
Η νωρίτερη ημερομηνία για την υιοθέτηση του ευρώ είναι περίπου τρία χρόνια, μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια παραμονής στον ERM ΙΙ.
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι η ένταξη είναι δυνατή έως το 2023 περίπου, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες συμμορφώνονται με όλα τα κριτήρια σύγκλισης βάσει της Συνθήκης.
Κατά την άποψη της Fitch, αυτό είναι απίθανο να γίνει πριν από το 2024. (…)
Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις του οίκου αναφέρουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8,4% στην Κροατία και 5,7% στη Βουλγαρία το 2020.
«Η πρόσφατη δημοσιονομική απόδοση της Κροατίας ήταν καλή, υποστηριζόμενη από συνετή πολιτική.
Η Κροατία δεν βρίσκεται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ.
Ωστόσο, προβλέπουμε ότι το δημόσιο χρέος να αυξηθεί κατά 13% στο 86,2% του ΑΕΠ το 2020.
Η πρόβλεψή μας για τον δείκτη δημόσιου χρέους της Βουλγαρίας ανέρχεται σε 25,8% του ΑΕΠ φέτος.
Κατά την άποψη της Fitch, η υιοθέτηση του ευρώ είναι καθαρά θετική για την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης», σχολιάζει μεταξύ άλλων στην έκθεση ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης