Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παπαπέτρου (METKA EGN) στο Bloomberg: Συγκεντροποίηση στην αγορά των ΑΠΕ διεθνώς με ταχύρρυθμη ανάπτυξη

tags :
Παπαπέτρου (METKA EGN) στο Bloomberg: Συγκεντροποίηση στην αγορά των ΑΠΕ διεθνώς με ταχύρρυθμη ανάπτυξη
Η METKA EGN βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνιών για την ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών σταθμών 1 Gigawatt
«Η επιδημία του Covid-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτάχυνση της υλοποίησης νέων έργων ΑΠΕ, καθώς εταιρείες και κράτη επικεντρώνονται στην αειφόρο ανάπτυξη».
Αυτό σημειώνει στο Bloomberg και τον δημοσιογράφο Paul Tugwell ο Νίκος Παπαπέτρου, διευθύνων σύμβουλος της METKA EGN, της επιχειρηματικής μονάδας της Mytilinaios που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, η επιδημία έχει αλλάξει τη στάση των επενδυτών, καθώς καταβαραθρώθηκε η ζήτηση για συμβατικές πηγές ενέργειας και το μερίδιο των ΑΠΕ ενισχύθηκε όσο ποτέ άλλοτε.
Το Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει επίσης τη μεταστροφή του πολιτικού κόσμου, είπε.
«Από το ξέσπασμα της κρίσης του Covid-19, το ερώτημα δεν είναι κατά πόσο θα γίνει πραγματικότητα η απανθρακοποίηση, αλλά η ταχύτητα με την οποία αυτή θα επιτευχθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο.
Οι ανανεώσιμες πηγές ήταν μία από τις ελάχιστες «φωτεινές» εξαιρέσεις φέτος στον ενεργειακό κλάδο.
Σύμφωνα με το BloombergNEF, οι επενδύσεις για νέα εγκατεστημένη ισχύ αυξήθηκαν κατά 5% τους πρώτους έξι μήνες του 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τη στιγμή που η χρηματοδότηση στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας μειώθηκε σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, στην Ευρώπη οι επενδύσεις αυξήθηκαν περίπου 16%.
Παράλληλα «κλείδωσαν» πάρα πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες, καθώς επενδυτές και ενεργειακές εταιρείες προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ενεργειακή μετάβαση.
Η ήδη επιταχυνόμενη τάση των τελευταίων τριών έως τεσσάρων ετών θα αυξηθεί έτι περαιτέρω, με δεδομένο ότι «πολλά επιχειρηματικά μοντέλα σε συγκεκριμένους κλάδους θα ξεπερασθούν από τις εξελίξεις, καθώς οι οικονομίες θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο Covid-19, ενώ από το 2021 και μετά θα δούμε να ενισχύεται η πορεία προς την απανθρακοποίηση», σημείωσε ο κ. Παπαπέτρου.

Αλματώδης ανάπτυξη της Μetka EGN

Η Mytilinaios κατέχει από πέρυσι το 100% της METKA EGN, εξαγοράζοντας το υπόλοιπο 49,9% ως μέρος της στρατηγικής εστίασης της εταιρείας στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών και έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε εμπορική κλίμακα.
Η επιχειρηματική μονάδα της εταιρείας έχει ήδη ολοκληρώσει έργα συνολικής ισχύος 2 Gigawatt σε 22 χώρες, ενώ έχει υπογράψει συμβόλαια ή βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνιών για την ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών σταθμών 1 Gigawatt ακόμη.
«Είναι προφανές ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν έναν κλάδο που θα είναι ισχυρός και ακμαίος για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια», υπογραμμίζει το στέλεχος της Mytilinaios στο Bloomberg.
«Θα υπάρξει συγκεντροποίηση της αγοράς, με λιγότερους και μεγαλύτερους παίκτες στην αλυσίδα αξίας».
Με τη συμφωνία της με τη Motor Oil στο πρώτο τρίμηνο του 2020, η Metka EGN ολοκλήρωσε την πρώτη πώληση φωτοβολταϊκών έργων, ενός συνόλου πάρκων εν λειτουργία στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 47 MW.
Το τίμημα ανήλθε στα 45,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή σε ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 600 MW, τα οποία θα αδειοδοτηθούν, θα κατασκευαστούν και θα πωληθούν εντός των επόμενων 18-24 μηνών, όπως ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου στο Bloomberg.
Το Green Deal είναι κάτι περισσότερο από μια τυπική διεθνή συμφωνία. Πρόκειται για μια περιβαλλοντική επανάσταση, για την οποία η ΕΕ έχει δεσμευθεί να κινητοποιήσει τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ, επηρεάζοντας έτσι κάθε τομέα – από την παραγωγή ενέργειας και τις μεταφορές, έως τη γεωργία και το σχεδιασμό των πόλεων. «Βλέπουμε ότι στη μετά Covid περίοδο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως δείχνουν σαφές ενδιαφέρον να επενδύσουν σε έργα ΑΠΕ», συμπληρώνει.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης