Τελευταία Νέα
Οικονομία

Περαίωση νέου τύπου από το ΥΠΟΙΚ για τα άδεια ταμεία - Προσκλητήριο σε συνταξιούχους του εξωτερικού να μεταφέρουν την σύνταξη τους

tags :
Περαίωση νέου τύπου από το ΥΠΟΙΚ για τα άδεια ταμεία - Προσκλητήριο σε συνταξιούχους του εξωτερικού να μεταφέρουν την σύνταξη τους
Περαίωση νέου τύπου από το υπουργείο Οικονομικών για να έρθουν λεφτά στα άδεια κρατικά ταμεία


Σε ειδικό εφάπαξ διακανονισμό για το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών υπό τη πίεση της ύφεσης και της «μαύρης τρύπας» στα δημόσια ταμεία.
Με βάση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή, συστήνεται  ειδική επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών. Φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια και θέλουν να κάνουν μία καινούργια αρχή μπορούν να προσφύγουν στην επιτροπή και να ζητήσουν συμβιβασμό.
Μάλιστα το ποσό του συμβιβασμού μπορεί να μειωθεί περαιτέρω ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξουν για την καταβολή της οφειλής. Συγκεκριμένα, σβήνονται προσαυξήσεις και πρόσθετοι φόροι από 35% έως και 75% υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος  θα πληρώσει με τον συμβιβασμό το 30% της οφειλής εφάπαξ.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλούνται κάποιον ή περισσότερους από τους παρακάτω ισχυρισμούς προκειμένου να προσφύγουν στην επιτροπή εξώδικης επίλυσης διαφορών:
-Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο, λόγω παρόδου του χρόνου εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση είχε δικαίωμα να διενεργήσει τον φορολογικό έλεγχο ή να καταλογίσει τη φορολογική οφειλή.
-Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο, λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.
-Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου, λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.
-Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης.
-Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.
Η Επιτροπή, έπειτα από έλεγχο των ισχυρισμών, υποβάλει πρόταση στον αιτούντα, η οποία, εφόσον γίνει αποδεκτή από τον φορολογούμενο και καταβληθεί το 30% του οφειλόμενου κύριου φόρου, έχει ως αποτέλεσμα την παροχή δυνατότητας καταβολής του υπολοίπου σε έως 24 δόσεις με μείωση των αναλογούντων πρόσθετων φόρων, τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.
Η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 28 Μαΐου 2021 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης εκδίδονται έως τις 31 Ιουλίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του γενικού προϊσταμένου, των μελών των επιτροπών και των γραμματέων.
Η επιτροπή μπορεί να προτείνει την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος, υποβάλει δε, σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένη θετική ή απορριπτική πρόταση στον αιτούντα.
Εάν ο αιτών αποδεχθεί την πρόταση της επιτροπής εντός πέντε εργάσιμων ημερών, συντάσσεται σχετικό πρακτικό εξώδικης επίλυσης, το οποίο δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών.
Το πρακτικό επιλύει αμετάκλητα την εκκρεμή διαφορά και δεν προσβάλλεται με κανένα ένδικο βοήθημα ή μέσο, εφόσον επί του συνολικού ποσού που προκύπτει για τον φορολογούμενο καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός πέντε εργασίμων ημερών από την υπογραφή του.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την εξαίρεση από το φορολογικό έτος 2019 της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου απευθύνεται πρόσκληση στους συνταξιούχους της Ευρώπης να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα πληρώνοντας μόλις 7% φόρο.
Επί της ουσίας, για μια περίοδο 10 ετών, όσοι συνταξιούχοι μετακομίσουν στην Ελλάδα και έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό από σύνταξη ή από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή διάφορες επενδύσεις ή έσοδα από μίσθωση ακινήτων θα καταβάλλουν πολύ χαμηλό φόρο.
Με το ίδιο νομοσχέδιο καθίσταται ευνοϊκότερο το καθεστώς των τελών ταξινόμησης αυτοκινήτων για την πλειονότητα των οχημάτων με στόχο την ανανέωση του σημερινού στόλου των αυτοκινήτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία με νέα φιλικά προς το περιβάλλον Ειδικότερα, καθιερώνεται νέο σύστημα προοδευτικής φορολόγησης επιβατικών αυτοκινήτων και αναμορφώνονται σε συνάρτηση με την παλαιότητα του οχήματος αναλογικότερα οι προσαυξήσεις οι οποίες επιβάλλονται με βάση την αντιρρυπαντική τεχνολογία EURO.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης στα καινούργια και εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα,  ενώ ελκυστικά θα γίνουν τα υβριδικά μοντέλα στα οποία η έκπτωση του τέλους ταξινόμησης φθάνει στο 75% εφόσον εκπέμπουν έως 50 γραμμάρια CO2.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αναλυτικά

Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή  το νομοσχέδιο «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ)2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις».
Με το εν λόγω Σχέδιο Νόμου, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, «αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια,μεθοδικότητα και υπευθυνότητα το μεταρρυθμιστικό της έργο, ακόμα και υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού, ενώ παράλληλα λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της νόσου, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.ύστερα από γόνιμη και εποικοδομητική δημόσια διαβούλευση».
Με το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εισάγονται διατάξεις που περιλαμβάνουν:
*Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, αφ' ενός, με την παροχή φορολογικών κινήτρων και στοχευμένων φορολογικών απαλλαγών, και αφ' ετέρου με την εξωδικαστική επίλυση εκκρεμών φορολογικών διαφορών.
*Σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εξώδικης επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον των δικαστηρίων φορολογικών διαφορών.
*Παρεμβάσεις για την ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ.
*Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», που παρέχει υποστήριξη, μέσω της συνεισφοράς του Δημοσίου, για την αποπληρωμή δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία, σε δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς επιπτώσεις του κορoνοϊού.
*Το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.
*Ρυθμίσεις για την παροχή της εγγύησης του Δημοσίου προς όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Ελλάδα να συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
*Οργανωτικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις, που, μεταξύ άλλων, αφορούν δημοσιονομικές ρυθμίσεις, την υποστήριξη της λειτουργίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την επίλυση θεμάτων για την εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την άσκηση κτηματολογικών αγωγών κ.ά.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιέχει:
1.Διατάξεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων, στη διαμόρφωση ευνοϊκότερου φορολογικού περιβάλλοντος, σε στοχευμένες φορολογικές απαλλαγές, σε εξορθολογισμό της φορολογίας των οχημάτων- η οποία λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικούς στόχους και πολιτικές, με σκοπό να στηριχθεί η απασχόληση και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, βάσει των πλέον πρόσφατων ελληνικών και ευρωπαϊκών δεδομένων.
2.Σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εξώδικης επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον των δικαστηρίων φορολογικών διαφορών, αποσκοπώντας στην ταχεία επίλυσή τους, στην αποσυμφόρηση της διοικητικής δικαιοσύνης και στην τόνωση των φορολογικών εσόδων.
3.Εξίσου σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες ενσωματώνουν στην ελληνική νομοθεσία ενωσιακό δίκαιο που συντείνει στον ορθότερο προσδιορισμό της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων σε επίπεδο ΕΕ, στην επίλυση των φορολογικών διαφορών τους, στην καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και εν τέλει στη διαφύλαξη της φορολογικής βάσης της χώρας. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται διατάξεις για την ενσωμάτωση των οδηγιών που αφορούν στη θεσμοθέτηση μηχανισμού επίλυσης φορολογικών διαφορών σε επίπεδο ΕΕ, διατάξεις για την περαιτέρω διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και για τη θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής που έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς (φορολογία εξόδου, υβριδικές αναντιστοιχίες, ρυθμίσεις στο σύστημα ΦΠΑ). Με βάση τους νέους αυτούς κανόνες, επιδιώκεται να προσδιορίζεται ορθότερα το φορολογητέο εισόδημα στην Ελλάδα, με βάση και διεθνείς πρακτικές, καθώς και να διαφυλάσσεται η φορολογική βάση της Χώρας.
4.Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», οι δικαιούχοι του οποίου είναι σημαντικά διευρυμένοι, σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας 1ης κατοικίας της προηγούμενης κυβέρνησης (Νόμος 4605/2019) και περιλαμβάνουν:
*Φυσικά πρόσωπα- εργαζόμενους σε κλάδους που έχουν πληγεί, ανέργους που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθερους επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.
*Φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020. Το ποσοστό μείωσης του μισθού κυμαίνεται στα ακόλουθα επίπεδα:
-τουλάχιστον 10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ
-τουλάχιστον 20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ
-τουλάχιστον 30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ.
*Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητας τους, δηλαδή παρουσίασαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το β' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2019.
*Δικαιούχους που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής».
*Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
*Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.
Για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες πληγέντων, παρέχεται κρατική επιδότηση, τόσο για τα εξυπηρετούμενα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ενώ το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης επιδοτούσε μόνο τα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα στις 31/12/2018).
Αναλυτικά:
α. Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια: επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 90% κατά το α' τρίμηνο, 80% το β' τρίμηνο και 70% το γ' τρίμηνο.
 Οι προϋποθέσεις (τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη λήψη της επιδότησης) είναι:
*η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ,
*το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα,
*το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 57.000 ευρώ,
*οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ,
*η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ.
β. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που ρυθμίστηκαν πρόσφατα: επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 80% κατά το α' τρίμηνο, 70% το β' τρίμηνο και 60% το γ' τρίμηνο.
Οι προϋποθέσεις είναι:
*η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ,
*το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ ανά τράπεζα,
*το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ,
*οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ,
*η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ.
γ. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που επιπλέον έχουν καταγγελθεί, παρέχεται επιδότηση με σκοπό να αποτραπεί ο πλειστηριασμός, δηλαδή επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 60% κατά το α' τρίμηνο, 50% το β' τρίμηνο και 30% το γ' τρίμηνο.
Οι προϋποθέσεις είναι:
*η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ,
*το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ ανά τράπεζα,
*το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 36.000 ευρώ,
*οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ,
*η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 280.000 ευρώ.
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 300 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα από την 1η Αυγούστου 2020 έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2020.
Με το πρόγραμμά αυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο,:
*Επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.
*Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
*Ενθαρρύνονται και ενισχύονται οι διμερείς συμφωνίες με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων.
*Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών, με την έμπρακτη στήριξη του κράτους, αφού επιδοτείται ένα σημαντικό κομμάτι της μηνιαίας δόσης του δανείου.
*Αποτρέπεται η κατάχρηση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
*Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία.
*Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, καθώς καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο του νόμου 4605/2019.
Τέλος, επισημαίνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση συνεισφοράς Δημοσίου στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων έχει μια ευρεία κατηγορία πληγέντων από τις δυσμενείς επιπτώσεις του κορωνοϊού φυσικών προσώπων, και συγκεκριμένα προσώπων που έχουν είτε τα ίδια είτε ο σύζυγος ή εξαρτώμενο μέλος αποδεδειγμένα πληγεί και για τον λόγο αυτό ενταχθεί στα ληφθέντα μέτρα στήριξης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης