Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα 4 κρίσιμα μέτωπα του Μητσοτάκη μέχρι τον Αύγουστο – Ανασχηματισμός έως 20/7, Ταμείο Ανάκαμψης, νέα πανδημία και τουριστική κίνηση

Τα 4 κρίσιμα μέτωπα του Μητσοτάκη μέχρι τον Αύγουστο – Ανασχηματισμός έως 20/7, Ταμείο Ανάκαμψης, νέα πανδημία και τουριστική κίνηση
Ο Πρωθυπουργός, καθώς δεν διατρέχει κανένα πολιτικό κίνδυνο από την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα πρέπει να επαναπαυτεί στις δάφνες της δημοσκοπικής του υπεροχής και να κάνει συντήρηση δυνάμεων.
Το δύσκολο γρίφο των επερχόμενων εξελίξεων σε οικονομία, αγορά εργασίας και καθημερινότητα προσπαθεί να διαλευκάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας, ωστόσο, ανοικτά μέτωπα παντού.  
Πρώτο μέτωπο αποτελεί η έλλειψη στιβαρής ευρωπαϊκής πολιτικής για την Ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι διαφωνίες ως προς το εποπτικό κομμάτι αλλά και η αβεβαιότητα για το πακέτο βοήθειας δημιουργεί ένα σαθρό έδαφος στο οποίο δεν μπορεί να περπατήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Σήμερα 18 Ιουλίου 2020 θα είναι η σημαντικότερη μέρα για την Σύνοδο Κορυφής με τους ευρωπαίους ηγέτες να έχουν χαμηλές προσδοκίες για μία τελική συμφωνία.
Όλα δείχνουν ότι αυτή θα έρθει σε μία νέα Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο Σαββατοκύριακο όπου και θα οριστικοποιηθεί το πακέτο των χρημάτων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση καθώς και οι όροι λήψης του πακέτου αυτού.
Το δεύτερο μέτωπο αποτελεί η ελληνική οικονομία η οποία εξαρτάται κατά πολύ από την φετινή τουριστική κίνηση. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο τουριστικός κλάδος θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η κρατική βοήθεια μέσα από τους μηχανισμούς στήριξης των εργαζομένων δεν «περπατάει».
Το πρόγραμμα Συνεργασία έχει αιτήσεις από μόλις 6.000 επιχειρήσεις ενώ οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι φτάνουν μόλις τους 50.000 όταν στον τουρισμό, σε μία νορμάλ χρονιά, απασχολούνται μισό εκατ. εργαζόμενοι.
Οι υποχρεώσεις σε εφορία και σε ασφαλιστικά ταμεία έχουν αρχίσει και εξοκείλουν και το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει σε μία έκτακτη ρύθμιση 12 ή 24 δόσεων για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν με τον κορωνοιό. Παράλληλα, προωθεί νέα προγράμματα θέσεων εργασίας με επιδότηση όλου του μη μισθολογικού κόστους, όπως πρόσφατα σας ενημέρωσε το bankingnews.gr. Επίσης, σχεδιάζει, μαζί με όλα τα υπόλοιπα επιδόματα που δίνονται στους εποχιακά εργαζόμενους, να δώσει φθινοπωρινό επίδομα ως ειδική αποζημίωση σε όσους δεν εργάζονται.
Το τρίτο μέτωπο έχει να κάνει με την διαχείριση της καθημερινότητας και κυρίως με τη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας η οποία έχει επιστρέψει για τα καλά.
Οι πολίτες, κυρίως, αλλά συνολικά η οικονομία δεν θα αντέξει ένα δεύτερο μαζικό lockdown και πλέον το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Τα τοπικά lockdowns σε νησιά και τουριστικές περιοχές θα φέρουν γκρίνια αλλά κρίνονται απαραίτητα. Στην καθημερινότητα μας θα επιστρέψει η ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και ενδεχομένως θα δούμε και τον ιατρό Σωτήρη Τσιόδρα.
Το τέταρτο μεγάλο μέτωπο, το οποίο είναι και συγχρόνως μία μεγάλη πρόκληση είναι τα πρόσωπα που θα σηκώσουν το επόμενο διάστημα το βάρος της ανάτασης της ελληνικής οικονομίας μέσα, κυρίως, από την διαχείριση του μεγάλου πακέτου βοήθειας που έρχεται από τις Βρυξέλλες.
Το bankingnews.gr εξήγησε εδώ τους στόχους, τις επιδιώξεις του κυοφορούμενου ανασχηματισμού και, εν συνεχεία, σταχυολόγησε τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την διαχείριση της δύσκολης επόμενης μέρας.
Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι μία απλή διαχείριση του προβλήματος αλλά η διαμόρφωση μίας νέας εμπροσθοβαρούς ατζέντας μεταρρυθμίσεων μέσα από το πρόγραμμα Πισσαρίδη  που θα συμβάλλει στην γεφύρωση του χάσματος που θα φέρει η επερχόμενη ύφεση.
Ο Πρωθυπουργός, καθώς δεν διατρέχει κανένα πολιτικό κίνδυνο από την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα πρέπει να επαναπαυτεί στις δάφνες της δημοσκοπικής του υπεροχής και να κάνει συντήρηση δυνάμεων.
Πολιτικοί παρατηρητές ομολογούν ξεκάθαρα ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε η ευκαιρία που έχει η τωρινή κυβέρνηση για να «τρέξουν» μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα αλλάξουν το ελληνικό θνησιγενές παραγωγικό μοντέλο και θα βάλουν την χώρα σε μία βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Τι έχει ήδη αναφέρει το bankingnews για τον ανασχηματισμό
Έρχεται η ώρα της κρίσης - Τα 5+1 κλειδιά του ανασχηματισμού στις 19 ή 20 Ιουλίου – Ποιες παρατηρήσεις έχει κάνει ο Μητσοτάκης

Η ώρα της κρίσης έφτασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται πλέον να λύσει αναίμακτα την εξίσωση του ανασχηματισμού ασχέτως την κατάληξη που θα έχει η Σύνοδος Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου 2020.
Το πρωί της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2020, σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου γύρω στις 10:00 π.μ. μεταξύ του Πρωθυπουργού, του Άκη Σκέρτσου, του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Αλέξη Πατέλη  (ήρθε αργότερα και ο Στέλιος Πέτσας) συζητήθηκαν τα ανοικτά θέματα της Συνόδου, οι κίνδυνοι αδυναμίας συμφωνίας, η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων και κυρίως το ζήτημα της εποπτείας που θέτουν χώρες του Βορρά για όσες χώρες λάβουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κατόπιν, τέθηκαν οι προτεραιότητες για την επόμενη εβδομάδα, αναφέρθηκαν τα νομοσχέδια που βρίσκονται στην Γενική Γραμματεία Κυβέρνησης, τα οποία πρέπει να μπουν σε δημόσια διαβούλευση και έγινε ένα γρήγορο μπρίφινγκ για τις υγειονομικές εξελίξεις πάνω στον κορωνοιό.
Ο Πρωθυπουργός, ήδη από εχθές 16/7 το απόγευμα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και γυρνάει το Σάββατο το βράδυ 19/7.
Σύμφωνα, με όλα τα δεδομένα την Κυριακή 19 Ιουλίου είναι η πλέον κατάλληλη ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του στους στενούς του συνεργάτες για τις διορθωτικές κινήσεις που θέλει να κάνει στην κυβέρνηση με στόχο να ανακοινώσει ανασχηματισμό στις 20 Ιουλίου 2020.
Ορισμένοι, θεωρούν ότι θα μπορούσε αυτό να γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο καθώς μία ενδεχόμενη μη συμφωνία στη Σύνοδο, θα μπορούσε να επισκιάσει την θετική χροιά ενός ανασχηματισμού.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει σε μία τόνωση του επιτελείου του και τα 5+1 κλειδιά αυτού του ανασχηματισμού είναι τα εξής:

1) Θέλει να αναβαθμίσει συγκεκριμένα στελέχη σε υφυπουργούς τα οποία τα θεωρεί σημαντικά για την μετέπειτα πορεία της κυβερνητικής προοπτικής.
Καταρχάς, θέλει να αναβαθμίσει τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Θάνο Πετραλιά, ο οποίος ήταν από τα στελέχη που εργάστηκαν νυχθημερόν για τη έκτακτη σύνταξη νομοσχεδίων, εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων εν μέσω κορωνοιού.
Σε αυτό το πλαίσιο θέλει να αναβαθμίσει και την γενική γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, η οποία έχει χειριστεί θέματα τρόικας και έχει πολύ μεγάλη πείρα στα εργασιακά. Μεγάλο της προσόν θεωρείται, επίσης, η πολύ στενή σχέση συνεργασίας με τον Άκη Σκέρτσο.
Τέλος, η Βίκυ Λοίζου, γενική γραμματέας Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών αποτελεί μία ξεχωριστή συμπάθεια για τον Πρωθυπουργό που θέλει να αξιοποιήσει.
Είναι πουλέν του Κωστή Χατζηδάκη, συμμετείχε σε πολλές τροικανικές συναντήσεις και  είναι άξια συγχαρητηρίων για τη μάχη με τα προβλήματα υγείας που έδωσε.
Μην ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να τονώσει την κυβέρνηση με το γυναικείο στοίχειο το οποίο μέχρι τώρα δεν ήταν έντονο.

2)Αμετακίνητοι θεωρούνται – και λόγω συνθηκών- οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Παναγιωτόπουλος-Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερακάκης, τον οποίο στηρίζει ιδιαίτερα το Μαξίμου ενώ απαραίτητος και αναντικατάστατος στην παρούσα φάση είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Στο Υπουργείο Οικονομικών ο Χρήστος Σταικούρας δεν μετακινείται, ούτε, όμως, και ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Ανάπτυξης αλλά θα υπάρξει πιο στενός έλεγχος από την κεντρική διοίκηση του πρωθυπουργικού μεγάρου.

3)Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι μία ξεχωριστή περίπτωση καθώς, συγκεκριμένοι πόλοι στο Μαξίμου εκτιμούν, ότι χρειάζεται σημαντική ενίσχυση ειδικά στα θέματα απορρόφησης του ΕΣΠΑ.
Μάλιστα, τώρα που θα υπάρξει ένα ξεχωριστό Ταμείο Ανάκαμψης πολλοί θεωρούν ότι χρειάζεται ένας αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ο οποίος θα παίξει το ρόλο του γενικού συντονιστή όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων ανεξαιρέτως.
Πολλοί «ποντάρουν» σε αυτή τη θέση τον Αλέξη Πατέλη, επικεφαλής στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να τον εντάξει στο σκληρό πυρήνα, τον θεωρεί εξαιρετικά χρήσιμο, τον θέλει παρόν σε όλες τις κρίσιμες συσκέψεις και θεωρεί ότι μπορεί να παίξει ένα κρίσιμο ρόλο, το επόμενο διάστημα, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων Πισσαρίδη.
Σύμφωνα, όμως, με καλά πληροφορημένες πηγές η επιλογή Πατέλη ήταν για αργότερα σε έναν δομικό ανασχηματισμό που θα έκανε στα 2 χρόνια κυβερνητικής θητείας αλλά οι έκτακτες συνθήκες ίσως τον φέρουν πιο κοντά στο υπουργικό σχήμα.
Τέλος, στη θέση αυτή κάποιοι «βλέπουν» και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη ο οποίος μπορεί ως έχων την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού να παίξει ένα ρόλο μπαλαντέρ σε περίπτωση που μετακινηθεί από εκεί που είναι τώρα.

4)Η λίστα των επίφοβων Υπουργών είναι μεγάλη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα δουν την πόρτα της εξόδου.
Συγκεκριμένα, η περίπτωση Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού έχει προβληματίσει λόγω της κακής συμβίωσης με τον υφυπουργό του Μάνο Κόνσολα.
Στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπάρχει μία δυσφορία από το Μαξίμου για ένα διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού σχετικά με κακοδιαχείριση κονδυλίων και υπερκοστολογήσεις έργων και όλα δείχνουν εξαιρετικά αβέβαια για τον κ. Μηταράκη και τον κ. Κουμουτσάκο.
Στο Υπουργείο Εργασίας, παρά τα όσα λέγονται, ελάχιστοι γνωρίζουν τα εργασιακά και κυρίως τα ασφαλιστικά θέματα όσο ο Γιάννης Βρούτσης και αυτό του δίνει ένα μεγάλο μπόνους παραμονής. Ωστόσο, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίο επικαλείται με θέρμη η πλειονότητα του Μαξίμου- πλην Γεραπετρίτη- θολώνει την εικόνα που υπάρχει γι’ αυτόν καθώς δεν είναι υποστηρικτής του συστήματος.
Από την άλλη, η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι ισχυροί του Μεγάρου Μαξίμου για τον Στέλιο Πέτσα δεν είναι και η καλύτερη για διάφορους λόγους όπως π.χ η λίστα των ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση για την οποία υπήρξε και διεθνή κατακραυγή.
Ωστόσο, τον εμπιστεύεται προσωπικά ο Πρωθυπουργός και σίγουρα θα τον τοποθετήσει κάπου που θα έχει νόημα.
Ίσως για την θέση Σκυλακάκη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ωστόσο, ο ίδιος υπενθυμίζει στους συνομιλητές του ότι είναι και… σύμβουλος επενδύσεων δείχνοντας ξεκάθαρα ότι θα ήθελε ένα παραγωγικό υπουργείο.
Θέμα για το Μαξίμου έχει και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στον οποίο χρεώνουν προσωπικές στρατηγικές.
Ωστόσο, το παρασκήνιο λέει ότι βοήθησε αρκετά στην περίπτωση Καλογρίτσα ώστε ο τελευταίος να αποκηρύξει τους συριζαίους φίλους του και να καταθέσει εναντίον τους. 
Βορίδης, Τσιάρας, Κικίλιας ίσως βρεθούν σε καραμπόλες χωρίς να τους έχει πιστωθεί κάτι αρνητικό, απλά μπορούν να «κολλήσουν» και σε άλλα υπουργεία.

5)Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες επιλογές Μητσοτάκη στις θέσεις των υφυπουργών και ειδικά σε όσους ήταν μη αιρετοί δεν «έπιασαν».
Λίγοι ξεχώρισαν από το πλήθος και η λογική λέει ότι θα υπάρξει ένα μεγαλύτερο εύρος αλλαγών στις θέσεις υφυπουργών.
Εξαίρεση αποτελούν ο Θόδωρος Λιβάνιος και ο Γιώργος Ζαββός.

6)Στην θέση του port parole της κυβέρνησης, το Μαξίμου σκέφτεται σοβαρά μεταξύ άλλων τον Βασίλη Κικίλια ο οποίος είχε μία αξιοπρεπή παρουσία την εποχή του κορωνοιού.
Είναι επικοινωνιακός και έχει ένα καλό γκελ στους δημοσιογράφους-εκδότες.
Από κει και πέρα, «παίζουν» πολλά για να βρεθούν στην κυβέρνηση όπως π.χ ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος που λένε ότι μπορεί να πάρει κάποια από τα υπουργεία Τουρισμού ή Πολιτισμού ή ακόμα και Αθλητισμού, πόστο για το οποίο «παίζει» δυνατά και ο Βασίλης Οικονόμου ο οποίος έχει μεγάλο παρελθόν στο χώρο του Αθλητισμού.
Ισχυρό asset αποτελεί ο Χρήστος Ταραντίλης ο οποίος είναι και καλός φίλος του Χ. Σταικούρα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης