Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, στους 194 οι νεκροί - Υποχρεωτική από σήμερα (18/7) η μάσκα στα super market

Ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, στους 194 οι νεκροί - Υποχρεωτική από σήμερα (18/7) η μάσκα στα super market
Έντονος προβληματισμός για τα ορφανά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Τι δείχνει η τελευταία έκθεση για την πορεία του ιού
Σε συναγερμό παραμένουν κυβέρνηση, επιστήμονες και υγειονομικές αρχές για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων που καταγράφονται από τις αρχές Ιουλίου και που κατά πολλούς μπορούν να σηματοδοτούν την επιστροφή στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου, όταν και καταγραφόταν έξαρση των μολύνσεων.
Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό ανέρχεται σε 194, μετά  και τον θάνατο την Παρασκευή 17/7  μιας 83χρονης γυναίκας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.964.
Οι ανησυχίες των ειδικών πολλές, από τα συνεχή και αυξημένα κρούσματα που αναφέρονται σε ημερήσια βάση μέχρι την αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη και την αύξηση των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Και μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, αναφέροντας πως ο δείκτης μετάδοσης του ιού εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλά, πως η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι ήπια σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά τα συνεχή κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού έρχονται να επιβεβαιώσουν πως βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά κρίσιμο σημείο.
Η κρισιμότητα έγκειται στο εάν οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας και τις κοινωνικές αποστάσεις ή θα χαλαρώσουν περαιτέρω, γεγονός που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων και των κυβερνώντων.
Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί αυτή η χαλάρωση των πολιτών, εντάσσεται και η απόφαση της επιστροφής της ενημέρωσης (κάθε Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα) από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία συνέντευξη τύπου που είχαν δώσει οι κ.κ.Τσιόδρας και Χαρδαλιάς στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού, είχαν αναφέρει πως τυχόν επιστροφή τους θα σήμαινε πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και πάλι σημαντικά.

Υποχρεωτική από σήμερα 18/7 η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζομένους και καταναλωτές - Παπαθανάσης:  Να δίνουν τα σ/μ σε πελάτες που δεν έχουν 

Υποχρεωτική καθίσταται από σήμερα 18/7, κατόπιν σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, τόσο για εργαζομένους όσο και για καταναλωτές.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το πρόστιμο είναι 150 ευρώ.
Έκκληση στα σούπερ μάρκετ να προσφέρουν μάσκες σε πελάτες που δεν έχουν απηύθυνε υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης.
Ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, με αφορμή την υποχρεωτική από σήμερα χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ, υπογράμμισε ότι η μάσκα θωρακίζει από τον κορωνοϊό, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πλέον πλαφόν σε ό,τι αφορά τα αντισηπτικά μαντηλάκια και έτσι ο καταναλωτής  μπορεί να αγοράζει όσα επιθυμεί.
Μάλιστα, ο υφυπουργός σημείωσε για τις μάσκες ότι στην αρχή της υγειονομικής κρίσης δεν υπήρχε γραμμή παραγωγής στη χώρα μας, όμως τώρα το 50% της παραγωγής είναι ελληνικό.
 Ακόμη, υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς σε όλο το εύρος της αγοράς και τα αποτελέσματα αυτών θα ανακοινώνονται δύο φορές την εβδομάδα.
«Κανείς δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα σε αυτή την κρίση»,είπε χαρακτηριστικά  ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ότι πριν από δυο μήνες απέναντι στον κορωνοϊό.
Τόνισε πως πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να τηρούν τα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τα μέτρα».

Πέτσας: Από τη Δευτέρα θα είμαστε πιο αυστηροί

Με αφορμή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και η χρήση των μασκών στα super market είναι ένα καλό μέτρο για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να φοράμε τις μάσκες όπου συστήνουν οι ειδικοί».
Όπως ανέφερε, "υπήρξε μία χαλάρωση στα σούπερ μάρκετ, αλλά τώρα θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.
Έχει παρατηρηθεί γενικά μία χαλάρωση και η χρήση των μασκών στα σούπερ μάρκετ είναι ένα καλό μέτρο για να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να φοράμε τις μάσκες εκεί που συστήνουν οι ειδικοί.
Επομένως, ακούμε τις συμβουλές των ειδικών.
Θα πρέπει να είναι προσεκτικό και το προσωπικό γιατί μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας μόνο στα νωπά προϊόντα, τώρα είναι παντού".
Ξεκαθάρισε ότι "από τη Δευτέρα θα είμαστε πιο αυστηροί".
 
Κορωνοϊός: Στα 28 τα νέα κρούσματα - 12 εισαγόμενα - Στους 194 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 28 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Παρασκευή 17/7:
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 17 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 28, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις
πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.964 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 54,8% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 194 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (91,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 3.964 κρουσμάτων, 1.085 (27,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2035 (51.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 402.672 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6.120 (1,5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 44221 (11.0%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου).
Εξ’αυτών τα 91 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό.
Image
Μαζικά τεστ σε Βρετανούς επιβάτες, αρνητικά τα πρώτα τεστ

«Καλά είναι τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ που έγιναν τις πρώτες ημέρες μετά την επανέναρξη των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο» σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Συγκεκριμένα, στις 15 Ιουλίου έγιναν 1.366 τεστ σε επιβάτες που ταξίδεψαν απευθείας από βρετανικά αεροδρόμια στην Ελλάδα. Στις 16 Ιουλίου έγιναν 1.437 τεστ. Τα αποτελέσματα όλων των τεστ, και των δύο ημερών, ήταν αρνητικά.
Επίσης σημειώνεται ότι στα δρομολόγια περιλαμβάνονταν απευθείας πτήσεις από το Μπέρμινχαμ και το Μάντσεστερ, περιοχές όπου έχουν καταγραφεί υψηλά επιδημιολογικά φορτία.
Σε πτήσεις τράνζιτ, από το Λονδίνο μέσω Παρισιού και Λάρνακας, βρέθηκαν δύο κρούσματα.
Ιχνηλατήθηκαν οι επαφές τους και έχουν απομονωθεί.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μαζικά τεστ στις πτήσεις από τη Βρετανία συνεχίζονται και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. 

 Τι δείχνει η τελευταία έκθεση

Σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου από το Παρατηρητήριο για τον Covid – 19 που αφορά την περίοδο 8 με 15 Ιουλίου, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,4, σταθερά κάτω από το 1 που αποτελεί και το όριο, που αν ξεπεραστεί, συνεπάγεται και αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού.
Παράλληλα, αναφέρεται πως το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου παρατηρείται αύξηση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων - διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου από 25 που ήταν την πρώτη εβδομάδα του μήνα -, κάτι που δείχνει ότι η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.
Επιπλέον η έκθεση αναφέρει ότι σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη.
Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα.
Ως εκ τούτου, και δεδομένου του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών συνολικά αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ.
Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο.
Την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης, τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα.
Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ εντείνονται και αυστηροποιούνται πανελλαδικά οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια σε όλους τους χώρους μαζικής συνάθροισης.
Το ποσοστό πληρότητας απλών κλινών Covid-19 πανελλαδικά είναι 7% και των κλινών ΜΕΘ 13%.
Ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.
Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37.
Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς.
Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 2,7%, 1,2% και 1,1% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ όγδοης και ένατης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 150 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, τη Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 80, 37 και 87.
Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 9,17 (από 10,47), στη Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74).
 
Αυστηρότερα μέτρα στον Προμαχώνα

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ είναι από την Τετάρτη 15/7 και τα αυξημένα μέτρα για όσους θέλουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα από τον Προμαχώνα.
Συγκεκριμένα, όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα θα πρέπει να:
α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Παράταση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας στις δομές φιλοξενίας μέχρι 2 Αυγούστου

Παρατείνονται μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020 τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές φιλοξενίας της χώρας, με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στόχος, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, είναι η πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Γαργαλιάνος (λοιμωξιολόγος): Έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα – Καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες

«Είμαστε στο σημείο όπου έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια «ορφανά» κρούσματα.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε το θα γίνει τον Αύγουστο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό.
«Η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα που αφορά και τα εισαγόμενα και τα "ορφανά " κρούσματα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν σχέση με ταξίδια και επιβεβαιωμένα κρούσματα και το γεγονός της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς Covid-19, με κάποιους ασθενείς να νοσούν βαριά -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι-, μας ανησυχεί ιδιαίτερα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαργαλιάνος.
Όπως εξήγησε,  «έχουμε και αύξηση κρουσμάτων και αύξηση νοσηλειών και αύξηση βαριών περιστατικών και αν το συνδυάσουμε αυτό με την αύξηση των περιστατικών στα βόρεια σύνορα μας, χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας από εμάς τους Έλληνες, μας ανησυχεί ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε πώς εξελίσσεσαι η επιδημία και αναλόγως αυτής τι άλλα μέτρα μπορούμε να πάρουμε».
 Κατά τον ίδιο, οι εστίες που προς το παρόν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση στη Β. Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική.
Σημείωσε πως «αν αρχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές όπου δεν είχαμε κανένα ή ένα με δύο κρούσματα τότε θα σημάνει συναγερμός», ενώ κληθείς να απαντήσει για το όριο του συναγερμού, επεσήμανε ότι «το βασικότερο είναι η καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας, ασχέτως αριθμού».
Ακόμη, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως  σταθερή θέση της επιτροπής είναι ότι «με βάση τα επιστημονικά δεδομένα παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας, η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνει πολύ πιο εκτεταμένη, ειδικά σε κλειστούς χώρους», αλλά και την αναγκαιότητα υπενθύμισης στους πολίτες τήρησης των μέτρων υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού.
Κατά τον ίδιο, «σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η απαγόρευση των πανηγυριών, διότι πολλά άτομα που συγχρωτίζονται σε χώρους ακόμα και ανοιχτούς έχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας σημαντικό».
Σύμφωνα με τον κ. Γαργαλιάνο, η σύσταση για την χρήση μάσκας αγνοείται,  ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μάσκα φοριέται με λάθος τρόπο, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση της προστασίας.
«Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι άνθρωποι ακόμα και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν την φορούν ή δεν την φορούν σωστά.
Δεν μπορεί να μένει ακάλυπτη η μύτη, είναι τραγικό αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ειδικοί προτείνουν να επανέλθει η σύσταση για τη χρήση μάσκας και διευκρίνισε ότι η επιτροπή εισηγείται στην Πολιτεία μέτρα και αυτή αποφασίσει τον τρόπο εφαρμογής τους.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γαργαλιάνος τόνισε πως η διαπίστωση ότι οι ευπαθείς ομάδες και η τρίτη ηλικία έχουν πάρει το μήνυμα και έχουν προφυλαχθεί καταγράφεται στα θετικά, αν και η συμπεριφορά του συνόλου θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα ελπιδοφόρα μηνύματα που έρχονται από έρευνες που διεξάγει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19, ο κ. Γαργαλιάνος ανέφερε πως «φαίνεται πολλά υποσχόμενο και μάλλον κατά μεγάλη πιθανότητα θα προχωρήσει.
Τώρα από εκεί και πέρα θα προκύψουν θέματα διαθεσιμότητας γιατί η ζήτηση θα είναι παγκόσμια».
«Αν λοιπόν τα πράγματα οδεύσουν όπως τα υπολογίζουμε, εκτιμούμε ότι το 2021, αρχή, θα έχουμε δυνατότητα εμβολίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα εργοστάσια παραγωγής θα καταφέρουν να καλύψουν τη ζήτηση», σημείωσε ο κ. Γαργαλιάνος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης