Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H ανατολική Μεσόγειος φλέγεται, δίχως τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας

H ανατολική Μεσόγειος φλέγεται, δίχως τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας

Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επιθυμεί να επιταχύνει τις εξελίξεις
Έτοιμη για ανάφλεξη είναι η Ανατολική Μεσόγειος, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται ενδείξεις ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επιθυμεί να επιταχύνει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα «Καθημερινή».
Πιθανή επίσπευση της τουρκικής κινητοποίησης θα είχε ως στόχο είτε την πρόληψη μιας συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ελλάδα είτε την επιτάχυνση των εξελίξεων πριν από τις αμερικανικές εκλογές και ενώ οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε θερινούς ρυθμούς.
Με βάση το αίτημα της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων για έρευνες στα εδάφη που έχουν προσδιοριστεί σύμφωνα με το τουρκολυβικό σύμφωνο , από τη Ρόδο έως την Κρήτη, οι άδειες μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Δεν πρέπει ωστόσο να λησμονείται πως οι άδειες που έχουν εκδοθεί είναι εν ισχύι από το 2012.
Οι κινήσεις της Αθήνας έχουν γίνει βάσει αυτού του άτυπου τελεσιγράφου των 90-100 ημερών από το αίτημα της TPAO προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ενέργειας.
Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι Τούρκοι δεν έχουν ακόμη επιλέξει σημείο για έρευνες.
Σε κάθε περίπτωση τα πλωτά μέσα που διαθέτουν είναι ακόμη στα λιμάνια.
Βέβαια, τις τελευταίες μέρες υπάρχει κινητικότητα νοτίως της Ρόδου, κάτι που κάνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να διεξάγει τις δικές του ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος.
Ως εκ τούτου, η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός πως η Άγκυρα κλιμακώνει τις αντιδράσεις της σε όλα τα μέτωπα.
Στη Λιβύη, η Αίγυπτος φαίνεται αποφασισμένη να εισβάλει σε περίπτωση που οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη.
Στη θάλασσα, πάντως, η Τουρκία φαίνεται να ελέγχει πλήρως την κατάσταση έξω από τη Λιβύη, με την Άγκυρα να μη φείδεται απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εσχάτως δε έχει εμπλακεί στη σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

www.bankingnews.g
r

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης