Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεύτερη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης κομίζει ο Michel, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από το μέτωπο των Νοτίων

Δεύτερη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης κομίζει ο Michel, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από το μέτωπο των Νοτίων
Aναθεωρημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να φέρει τις επόμενες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel
Τροποποιημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να φέρει τις επόμενες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής (που συνεχίζεται σήμερα, Κυριακή 19 Ιουλίου, πέραν του αρχικά προγραμματισμένου διήμερου 17-18/7), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τις χώρες του Νότου που αντιδρούν στην προηγούμενη πρότασή του.
Μετά την προηγούμενη πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι προσπάθειες για συμφωνία μετατοπίστηκαν από τους «φειδωλούς τέσσερις» στην προσπάθεια να εξευμενιστούν οι «Νότιοι».
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ Ολλανδός διπλωμάτης δήλωνε ότι η προηγούμενη πρόταση του κ. Michel ήταν «προς τη σωστή κατεύθυνση», διπλωμάτης κράτους του Νότου έκανε λόγο για «σοβαρές επιπλοκές».
Αξιωματούχος σημαντικής ευρωπαϊκής χώρας σχολίαζε από την πλευρά του ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν μέλλον ακόμα» και οι διαφορές Ιταλίας – Ολλανδίας είναι χαώδεις.
O κ. Michel, επιχειρώντας να πείσει τους Βόρειους, άνοιξε «μέτωπο» με το Νότο.
Οι μνήμες των μνημονίων είναι άλλωστε πρόσφατες στα κράτη αυτά, και κανείς δε θέλει κάθε δόση να εξαρτάται από πρωτεύουσες του Βορρά.
Έτσι, σήμερα ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ που ξεκινούν το μεσημέρι στις 13:00 ώρα Ελλάδας, νέα, δεύτερη κατά σειρά, πρόταση, με στόχο να  γεφυρωθούν οι διαφωνίες και οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.
Πάντως, για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 ηγετών σήμερα στις Βρυξέλλες, που γίνεται μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες, πηγές να εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων συγκριτικά με την Παρασκευή 17/7, αν και όπως σημειώνουν ότι το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η πρώτη πρόταση Michel για το Ταμείο Ανάκαμψης: Στα 450 δισ. οι επιχορηγήσεις (60%), 300 δισ. τα δάνεια (40%) - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel πρότεινε ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Michel προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.
Mε άλλα λόγια, οι επιχορηγήσεις θα ανέρχονται στο 60% του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επιχορηγήσεις στο 40%.
Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός για την επιτήρηση/εποπτεία του Ταμείου σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν και o οποίος θα ονομάζεται Super Emergency Brake.
Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.
Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.
Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.
Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα.
Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης