Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, BofΑ: Αναπόφευκτη η διόρθωση στα χρηματιστήρια, μετά το καλύτερο τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας

JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, BofΑ: Αναπόφευκτη η διόρθωση στα χρηματιστήρια, μετά το καλύτερο τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας
Χαμηλώνει ο πήχης για τη Wall Street, σύμφωνα με τις JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs και BofA
Αναπόφευκτη είναι η επιβράδυνση του χρηματιστηρίου, μετά το καλύτερο τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τις αμερικανικές τράπεζες JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs και Bank of America Merill Lynch.
Οι πέντε κορυφαίες τράπεζες της Wall Street σημείωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα τριμήνου εδώ και μία δεκαετία, παρά την πανδημική κρίση που προκάλεσε μαζικό sell off στις αγορές στα μέσα Μαρτίου.
Η άνευ προηγουμένου προσπάθεια της Fed να διατηρήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ εν ζωή, τροφοδοτώντας το με ρευστότητα κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού και συνεπακόλουθων δρακόντειων περιορισμών υπήρξε φλέβα χρυσού για τις αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Όταν ξέσπασε ο κορωνοϊός, οι κεφαλαιαγορές πάγωσαν.
Τότε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δημιούργησε μια σειρά πρωτοποριακών προγραμμάτων για τη στήριξή τους, ενώ παράλληλα μείωσε τα επιτόκια στο εύρος του 0% και άρχισε να αγοράζει εταιρικό χρέος.
Οι τραπεζίτες επωφελήθηκαν από τις συναλλαγές και μπόρεσαν να τροφοδοτήσουν την πραγματική οικονομία με μετρητά.
Αυτό ενίσχυσε την κερδοφορία της JP Morgan, της Goldman Sachs και της Citigroup, παρά τις αυξημένες προβλέψεις έναντι επισφαλειών.
Τα κέρδη της Goldman αυτό το τρίμηνο ήταν πολύ καλά, δήλωσε ο Octavio Marenzi, διευθύνων σύμβουλος της Opimas, επενδυτικός σύμβουλος.
«Η Fed κατάφερε να επιφέρει τεράστια ανάκαμψη στις αγορές, εισάγοντας τρισεκατομμύρια δολάρια, ωφελώντας κυρίως τις επενδυτικές τράπεζες.
Από εδώ και πέρα, πρέπει το κράτος, μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής, να βοηθήσει τη Μain Street» συμπλήρωσε.
Ωστόσο, η διάχυση ρευστότητας από τη Fed τροφοδότησε κυρίως τη Wall Street, αφήνοντας τις μικρές επιχειρήσεις στη μοίρα τους.
Έτσι, ενώ η οικονομία υποφέρει, οι προαναφερθείσες τράπεζες ανακοίνωσαν κέρδη περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, συνολικά, χάρη στις συναλλαγές ομολόγων και τα δάνεια.
«Τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια είναι η διαφορά των 20,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημιούργησαν οι JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup από αξίες σταθερού εισοδήματος και αναδοχής χρέους και δαπανών 10,4 δισεκατομμυρίων ευρώ» συμπλήρωσε Octavio Marenzi.
Οι δε ιθύνοντες της Citigroup κάνουν λόγο για το καλύτερο τρίμηνο εδώ και μία δεκαετία.
Οι traders της JP Morgan σημείωσαν κέρδη 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
O David Solomon της Goldman Sachs είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.
Το άνευ προηγουμένου «τύπωμα» χρημάτων της Fed για τη στήριξη των μεγάλων τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν για να διασφαλίσει ότι η πίστωση θα συνεχίσει να ρέει.
Τα κέρδη μείωσαν τον αντίκτυπο των προβλέψεων.
Image
Υπενθυμίζεται πως οι προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν τα 28 δισ. δολ.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν πως έρχεται απότομη πτώση.
Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της αύξησης των εσόδων κατά 80% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, το αφεντικό της JP Morgan Chase, Jamie Dimon, πρότεινε ότι οι αναλυτές θα μπορούσαν να «μειώσουν κατά το ήμισυ» τις αρνητικές προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους.
Ωστόσο, όπως είπε, αυτό το εκρηκτικό τρίμηνο έκρηξης είναι απίθανο να επαναληφθεί.
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής Παγκόσμιων Αγορών της Citigroup, Carey Lathrop, υποστήριξε το εξής:
«Οι πελάτες προσαρμόζουν γρήγορα τα χαρτοφυλάκιά τους για να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες και τα κολοσσιαία προγράμματα αγοράς ομολόγων, που ξεκίνησαν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες.
Ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι τραπεζίτες είπαν ότι οι ημερήσιοι όγκοι ήταν τρεις έως πέντε φορές πάνω από τα στάνταρ επίπεδα.
Οι ταχέως κινούμενες τιμές κατά την πώληση του Μαρτίου είχαν διευρύνει το χάσμα μεταξύ του κόστους αγοράς ενός περιουσιακού στοιχείου και της πώλησής της».
«Η αύξηση της μεταβλητότητας οδήγησε σε αυξημένη δραστηριότητα» δήλωσε ο Jim Esposito, επικεφαλής των Παγκόσμιων Αγορών της Goldman Sachs.
«Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα πελατών, όμως, μειώθηκε» πρόσθεσε.
Οι traders, γενικά, δήλωσαν ότι η δέσμευση της Fed τον Μάρτιο για αγορά κρατικών ομολόγων και εταιρικών ομολόγων συνέβαλε στη σταθεροποίηση της αγοράς.
Το επενδυτικό αίσθημα άλλαξε.
Το αποτέλεσμα;
Οι περισσότεροι επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές και ομόλογα, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της συρρίκνωσης των περιθωρίων προσφοράς / ζήτησης.
Ταυτόχρονα, οι φόβοι της ύφεσης και της μείωσης των μετρητών ώθησαν τις μεγάλες εταιρείες να αυξήσουν τη μόχλευσή τους σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι αγορές σταθερού εισοδήματος είχαν τις καλύτερες επιδόσεις το δεύτερο τρίμηνο, με τα έσοδα και στις πέντε τράπεζες των ΗΠΑ σχεδόν να διπλασιάζονται.
Ωστόσο, με το δεύτερο μισό να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Wall Street βλέπει ήδη τη δραστηριότητα των συναλλαγών να μειώνεται.
«Ο Ιούνιος ήταν ένας μεταβατικός μήνας και τώρα τον Ιούλιο γυρίζουμε σε μια κατάσταση στασιμότητας» δήλωσε ο Hans Mikkelsen, αναλυτής της Bank of America.
Ο όγκος των συναλλαγών σε ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης έχει μειωθεί στο ένα τρίτο από την κορυφή του στα 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα της BofA.
Στη Citigroup, ο κ. Lathrop περιέγραψε μια «επιβράδυνση» τον Ιούλιο που αναμενόταν να συνεχιστεί τον Αύγουστο.
Πηγή αστάθειας θεωρείται, μεταξύ άλλων, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, ο κορωνοϊός και οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης