Τελευταία Νέα
Διεθνή

Conte: Δεν μπορούμε να καταλήξουμε - Διαπραγματευόμαστε σκληρά με την Ολλανδία και τις άλλες «λιτές» χώρες

Conte: Δεν μπορούμε να καταλήξουμε - Διαπραγματευόμαστε σκληρά με την Ολλανδία και τις άλλες «λιτές» χώρες
Υπάρχουν πολύπλοκες πτυχές σχετικά με την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στη Σύνοδο Κορυφής καθώς η σκληρή κόντρα του σήμερα (18/7) με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Rutte αποτελεί το αγκάθι στις σκληρές διαπραγματεύσεις που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
«Είμαστε σε καθυστέρηση, αποδεικνύεται πολύ περίπλοκο, πιο περίπλοκο από το αναμενόμενο, υπάρχουν πολλές διαπραγματεύσεις για αυτό που συζητάμε και δεν μπορούμε να καταλήξουμε», είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte για τη Σύνοδο Κορυφής σε ένα σύντομο μήνυμα με βίντεο στη σελίδα του στο Facebook.
Τα θέματα στο τραπέζι «είναι πολλαπλά» και αυτό καθιστά τις συνομιλίες «πολύ περίπλοκες», είπε, πριν απαριθμήσει τα ανοιχτά θέματα.
Είπε ότι το συνολικό μέγεθος του πακέτου ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή «είναι ακόμα προς συζήτηση».
Η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, είπε, δέχεται επίθεση από «ορισμένα κράτη, όχι πολλά, μερικά» που «αντιδρούν στο ύψος των επιδοτήσεων».
Όπως τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός «διαπραγματευόμαστε σκληρά με την Ολλανδία, αλλά και με τις άλλες λεγόμενες λιτές χώρες που δεν συμμερίζονται την ανάγκη για μια ουσιαστική απάντηση στην κρίση, ειδικά όσον αφορά τις επιδοτήσεις, αλλά αμφισβητούν επίσης τα δάνεια».
Το ζήτημα της διακυβέρνησης παραμένει από τα πιο ακανθώδη:
«Υπάρχουν πολύπλοκες πτυχές σχετικά με την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου» σχετικά με το ποιος πρόκειται να πραγματοποιήσει «ελέγχους για την εκτέλεση του προγράμματος» μεταρρύθμισης «.»
Η γραμμή διαπραγμάτευσης της Ρώμης θα είναι να «βρει μια συμφωνία», ενώ «να επιμείνει στις πιο σημαντικές συντεταγμένες» και «να επιβεβαιώσει μια θεμελιώδη αρχή», δηλαδή ότι το τελικό πακέτο «πρέπει να είναι ανάλογο με την κρίση που βιώνουμε και πρέπει να είναι αποτελεσματική», είπε ο Conte.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης