Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πλησιάζουν τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2020 των ελληνικών τραπεζών - Τι θα πράξουν με τις προβλέψεις;

Πλησιάζουν τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2020 των ελληνικών τραπεζών - Τι θα πράξουν με τις προβλέψεις;
Υπολογίζοντας το ύψος των παγωμένων δανείων στον κλάδο του τουρισμού τα μορατόρια διαμορφώνονται στα 4 δισ. ευρώ και εκπροσωπούν το 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου
Σε mood αποτελεσμάτων εισέρχονται άμεσα οι τράπεζες καθώς οι δύο εξ' αυτών πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα 6μήνου την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ενώ οι άλλες δύο περί το τέλος του ίδιου μήνα.
Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα σημεία διαφοροποίησης της πολιτικής πλέον των πιστωτικών ιδρυμάτων αφού πια οι τέσσερις συστημικές  τράπεζες αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα και προκλήσεις η κάθε μία.
Η Εθνική έχει ήδη δημοσιοποιήσει την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της και αυτή προσδιορίζεται για τις 6 Αυγούστου, η Τράπεζα Πειραιώς θα δημοσιοποιήσει σήμερα την ημερομηνία και θα είναι και αυτή στις αρχές του Αυγούστου, ενώ Alpha Bank και Eurobank αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα περί το τέλος του επόμενου μήνα.
Τα ομόλογα θα βοηθήσουν τα αποτελέσματα των τραπεζών σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες.
Φθάνει όμως μόνον αυτό;

Τι θα κάνουν οι τράπεζες με τις προβλέψεις

Εκείνο που απασχολεί την επενδυτική κοινότητα και όχι μόνον είναι πόσες προβλέψεις θα λάβουν στο δεύτερο τρίμηνο οι τράπεζες μετά από το σημαντικό μέγεθος προβλέψεων που έλαβαν κάποιες από αυτές στο προηγούμενο τρίμηνο.
Υπενθυμίζεται πως τα πιστωτικά ιδρύματα (τα τέσσερα συστημικά)  έλαβαν προβλέψεις ύψους 1,5  δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούσαν αποκλειστικά την πανδημία.
Ας σημειωθεί πως τις περισσότερες προβλέψεις έλαβαν το περασμένο τρίμηνο  οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική, ακολούθησε η Alpha Bank και τελευταία στη σειρά η Eurobank η οποία πάντως είχε προχωρήσει στην εκκαθάριση του προβληματικού της χαρτοφυλακίου.
Τα μορατόρια επιτρέπουν στις τράπεζες να μην λάβουν για το δεύτερο τρίμηνο τόσο μεγάλες προβλέψεις.
Ομως καλό θα ήταν όπως λένε οι ίδιοι οι τραπεζικοί παράγοντες οι προβλέψεις να μη ληφθούν στο σύνολό τους μαζεμένες. Τα μορατόρια που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ  θα διατηρηθούν για μέχρι το τέλος του έτους όμως σε κάποιους κλάδους όπως ο  τουρισμός οι δόσεις των δανείων θα μείνουν παγωμένες μέχρι το τέλος του 2021.
Υπολογίζοντας το ύψος των παγωμένων δανείων στον κλάδο του τουρισμού αυτά διαμορφώνονται περίπου στα 4 δισ. ευρώ και εκπροσωπούν το 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου στον συγκεκριμένο κλάδο.
Οπως ήδη έχει καταστεί σαφές όλες οι τράπεζες δεν έχουν πια την ίδια αφετηρία.
Η Eurobank επιχειρεί στη λογική της ανάπτυξης, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς επιχειρούν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους μέσω του hive down και των τιτλοποιήσεων και η Εθνική προχωράει σε τιτλοποιήσεις πιθανότατα χωρίς hive down.
Τα σχέδια πάντως αυτά θα πρέπει να έχουν ξεδιπλωθεί ως το τέλος του έτους λένε οι ειδικοί επισημαίνοντας πως οι προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών υπολείπονται σαφώς του μέσου ευρωπαϊκού όρους όπως επισημάνθηκε και στην τελευταία έκθεση της ΤτΕ.
Ο δείκτης κάλυψης των Μη Εξυπηρτουμένων Ανοιγμάτων από προβλέψεις ανήλθε στο τέλος του 2019 σε 43,9% από 47,4% το 2018.
Ειδικότερα, οι προβλέψεις που είχαν σωρευτικά σχηματίσει οι τράπεζες έως το τέλος του 2019 για την κάλυψη των ΜΕΔ ανέρχονται στο επίπεδο των 30,1 δισεκ. ευρώ έναντι 38,7 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2018. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις σημαντικές
διαγραφές και πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους.
Συνολικά επισημαίνεται ότι το επίπεδο του δείκτη κάλυψης των Μη Εξυπηρτουμένων Ανοιγμάτων από προβλέψεις υπολείπεται του μέσου όρου των ευρωπαϊκών ομίλων μεσαίου μεγέθους σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του δ΄ τριμήνου του 2019 (βλ. Διάγραμμα ΙΙΙ.7). 
Ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ από εξασφαλίσεις στο τέλος του 2019 ανήλθε σε 55,7%, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το τέλος του 2018 (53,4%).
Ωστόσο, ο δείκτης κάλυψης ρυθμισμένων ΜΕΔ από εξασφαλίσεις ανέρχεται σε υψηλότερο επίπεδο, ήτοι 61,9% έναντι 57,6% στο τέλος του 2018.
Το συμπέρασμα που μπορεί να προκύψει είναι πως οι χαμηλότερες προβλέψεις οδηγούν στην ανάγκη μεγαλύτερων διασφαλίσεων στοιχείο το οποίο κάνει τόσο το δανεισμό όσο και τη ρύθμισή του δυσκολότερη.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης