Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε φάση αξιολόγησης η Ελλάδα στην κρίση της Fitch 24 Ιουλίου - Ποιες είναι οι εκτιμήσεις

Σε φάση αξιολόγησης η Ελλάδα στην κρίση της Fitch 24 Ιουλίου - Ποιες είναι οι εκτιμήσεις
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν οτι θα πρέπει να είμαστε τυχεροί εάν ο οίκος υποβαθμίσει μόνον τις προοπτικές και όχι και τη βαθμίδα της χώρας
Στις 24 Ιουλίου η χώρα αναμένει την αξιολόγηση του οίκου Fitch και τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά εάν δεν είχε υπάρξει η πανδημία.
Ο συγκεκριμένος οίκος είναι εκείνος που διατηρεί την υψηλότερη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία.
Δύο μόνον βαθμίδες χρειαζόταν η χώρα μας προς την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα όμως μάλλον τα σχέδια αυτά αναβάλλονται για μια επόμενη φάση.
Οπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, θα πρέπει να είμαστε τυχεροί εάν ο οίκος υποβαθμίσει μόνον τις προοπτικές και όχι και τη βαθμίδα της χώρας.
Προς αυτήν όμως την κατεύθυνση φαίνεται να διαθέτουμε σημαντικές προοπτικές κυρίως γιατί όλοι οι οίκοι αξιολόγησης λόγω της διεθνούς κατάστασης κρατούν κάποιες αποστάσεις που μεταφράζεται σε στάση αναμονής και πειράζουν κυρίως τις προοπτικές και όχι την αξιολόγηση των υποκείμενων σε βαθμολογία χωρών.
Αυτό βέβαια δεν θα κρατήσει για πολύ λένε οι ίδιοι οι αναλυτές προς το παρόν όμως αποτελεί μια στάση που επαναλαμβάνεται από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.
 Η βαθμίδα  της Ελλάδας είναι ΒΒ και οι προοπτικές της χώρας σταθερές.
Ας σημειωθεί ότι επί τη βάση της αξιολόγησης του συγκεκριμένου οίκου, η Ελλάδα χρειαζόταν δύο μόνον βαθμίδες  για να φθάσει στην επενδυτική ΒΒΒ-.
Σε ότι αφορά τη Moody's η χώρα βρίσκεται στη βαθμίδα Β1 με προοπτικές σταθερές τέσσερις δηλαδή βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική. Σε ότι αφορά την S&P η χώρα έχει επίσης σταθερές προοπτικές και βαθμολογία ΒΒ- δηλαδή τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Ας σημειώσουμε πως μεγάλη παραμένει η απόσταση της αξιολόγησης της χώρας από εκείνη των τραπεζών και στους τρεις διεθνείς οίκους.
Και ενώ μετά την λήξη των capital controls η απόφαση αυτή θα έπρεπε να μειώνεται δυστυχώς τα κόκκινα δάνεια και τώρα η αβεβαιότητα σε σχέση με τον κορωνοϊό δεν επιτρέπει οι τράπεζες να ανέλθουν αποτελεσματικότερα βαθμίδα.
Η επόμενη αξιολόγηση για τη χώρα μας προσδιορίζεται στις 23 Οκτωβρίου τόσο από τον οίκο S& P όσο και από τον οίκο DBRS.
Tην αξιολόγηση της χώρας θα ακολουθήσει λίγες ημέρες μετά όπως συμβαίνει πάντα η αξιολόγηση των τραπεζών.    

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης