Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εβδομάδα κρίσιμων ανακοινώσεων και πολύ σύντομα...μικρός ανασχηματισμός – Οι δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση Μάρτιο του 2021

Εβδομάδα κρίσιμων ανακοινώσεων και πολύ σύντομα...μικρός ανασχηματισμός –  Οι δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση Μάρτιο του 2021
Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, μάλιστα, τόνιζε ότι ο ανασχηματισμός θα είναι πολύ μικρός σε τέτοιο βαθμό που θα «κρύβει» ελάχιστα τις διαθέσεις του Πρωθυπουργού να προβεί σε ένα δομικό ανασχηματισμό αργότερα τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2021
Οι έκτακτες συνεδριάσεις στην Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να επέλθει συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε, έχουν ανατρέψει τον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά όχι τις αποφάσεις του. Δυστυχώς, όμως, για να τις μάθουμε θα πρέπει οι Βρυξέλλες να μπουν σε τροχιά συμφωνίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει σύσκεψη των στενών του συνεργατών την Κυριακή το μεσημέρι 19 Ιουλίου 2020, στην οποία το πιθανότερο ήταν να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και να προχωρήσει στις αλλαγές που έχει αποφασίσει ο ίδιος.
Και όχι μόνο.
Αυτή η σύσκεψη λογικά θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο, με μικρές πιθανότητες να γίνεται μέσα στην εβδομάδα καθώς θα υπάρξει πλούσια κυβερνητική ύλη και εξελίξεις από τις Βρυξέλλες…
Άρα κατά πάσα πιθανότητα ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο με τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις του Πρωθυπουργού να είναι ήδη ειλημμένες.
Αν θέλουμε να σταχυολογήσουμε μερικές από αυτές, στο επερχόμενο ανασχηματισμό θα δούμε:
1.    Αναβάθμιση Θεόδωρου Σκυλακάκη και ορισμένων γενικών γραμματέων
2.    Είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα υφυπουργών με ανακατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων
3.    Μικρές διορθώσεις στους υπουργούς και δημιουργία νέας επιτελικής δομής που θα διαχειριστεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης
Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, μάλιστα, τόνιζε ότι ο ανασχηματισμός θα είναι πολύ μικρός σε τέτοιο βαθμό που θα «κρύβει» ελάχιστα τις διαθέσεις του Πρωθυπουργού να προβεί σε ένα δομικό ανασχηματισμό αργότερα τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2021
Από εκεί και πέρα, στις δύο εβδομάδες που έρχονται, έχει προγραμματίσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις με καθαρού πολιτικού αλλά και συμβολικού χαρακτήρα.
Πρώτα απ’ όλα την εβδομάδα που διανύουμε ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει 3 βασικές εξαγγελίες.
Σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου, είχε προγραμματίσει να παραστεί σε μία εκδήλωση του ΟΑΕΔ στην οποία θα ανακοίνωνε το νέο δόγμα του Οργανισμού σχετικά με τις ενεργές πολιτικές κατά της ανεργίας.
Το νέο δόγμα, το οποίο εμφορείται από την έκθεση Πισσαρίδη, επιδοτεί τις ενεργητικά προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας και παύει να συντηρεί την ανακύκλωση των ανέργων.
Σε αυτό το δόγμα, θα στηριχτεί ο νέος σχεδιασμός του ΟΑΕΔ. Ωστόσο, είναι αβέβαιο ακόμα εάν θα μπορέσει να παραβρεθεί στις 19:30 σήμερα στον Ελληνικό Κόσμο για να δώσει έναν προσωπικό τόνο στην εκδήλωση.
Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τα αναδρομικά που προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ.
Όπως πρώτοι είχαμε γράψει στο bankingnews.gr, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει σε όλους τα αναδρομικά και όχι μόνο σε αυτούς που έχουν προσφύγει θέλοντας έτσι να σταματήσουν ένα τσουνάμι νέων προσφυγών από το οποίο μόνο πολιτικό κόστος θα μπορούσαν να έχουν. Αν και για τις ανακοινώσεις κάποιοι είχαν εισηγηθεί να πραγματοποιηθούν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εν τέλει θα γίνουν αυτή την εβδομάδα, ενδεχομένως κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020.
Την ίδια μέρα, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί δίπλα στον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο κτήριο της Σταδίου 29 για να εγκαινιάσουν μαζί μία σοβαρή μεταρρύθμιση, την πλήρη λειτουργία της ψηφιακής σύνταξης –ΑΤΛΑΣ κατά την οποία πλέον η συνταξιοδοτική απόφαση θα βγαίνει ψηφιακά σε λίγα λεπτά.
Στην πρώτη φάση θα αφορά τους συνταξιούχους του τ. ΟΓΑ και τις συντάξεις χηρείας και μέχρι το 2021 θα έχουν ενταχθεί και οι υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων.
Στην εκδήλωση θα βρίσκονται και άλλοι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων και την απόφασή του για τα αναδρομικά.
Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης θα προωθήσει τα νομοσχέδια που έχουν κολλήσει και στα οποία εμπεριέχονται πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης όσον αφορά τις επιχειρήσεις και την στήριξη των εργαζομένων.
Πέρα από τις βασικές εξαγγελίες για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τον Οκτώβριο στο μηχανισμό Συνεργασία και το Πρόγραμμα Γέφυρα για τους δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορωνοιό, θα τρέξει και το πρόγραμμα για το οποίο πρώτοι είχαμε γράφει στο bankingnews.gr σχετικά με την επιδότηση όλων των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών στις επιχειρήσεις προκειμένου να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης