Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καλπάζει ο κορωνοϊός διεθνώς, με 607 χιλ. νεκρούς και 14,6 εκατ. κρούσματα - Ελπίδες από τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου της Οξφόρδης

Καλπάζει ο κορωνοϊός διεθνώς, με 607 χιλ. νεκρούς και 14,6 εκατ. κρούσματα - Ελπίδες από τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου της Οξφόρδης
Αυξήσεις ρεκόρ στα κρούσματα καταγράφει ο ΠΟΥ - Συναγερμός σε ΗΠΑ, Ινδία, Αυστραλία, Λατινική Αμερική
(upd8) Με την επιδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να καλπάζει παγκοσμίως και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει καθημερινά αυξήσεις ρεκόρ στις νέες μολύνσεις τα τελευταία 24ωρα, το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου και αναπτερώνουν την διεθνή αισιοδοξία καθώς προσφέρει διπλή προστασία.
Συγκεκριμένα, αργά το μεσημέρι σήμερα ανακοινώθηκαν τα ευρήματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου και σύμφωνα με τους ερευνητές το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα τόσο των προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και των ανοσοποιητικών Τ-cells που στοχεύουν στον ιό.
Μόνο ερώτημα προς επιβεβαίωση είναι αν το εμβόλιο αυτό είναι το κατάλληλο για να βάλει ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνει εδώ και τουλάχιστον 7 μήνες η ανθρωπότητα.
Και ενώ ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την επιστημονική πρόοδο, η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να μολύνει και να θερίζει ανθρώπινες ζωές.
Τα προηγούμενα 24ωρα – την Παρασκευή 17/7 και το Σάββατο 18/7 – ο ΠΟΥ ανακοίνωσε αυξήσεις ρεκόρ στα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τα περισσότερα να καταγράφονται σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία και Νότια Αφρική ενώ έκανε γνωστό πως τον Ιούλιο καταγράφονται κατά μέσο όρο 4.800 θάνατοι ημερησίως από 4.600 θανάτους που καταγράφονταν κατά μέσο όρο τον Ιούνιο.
Στις ΗΠΑ, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει εκτός ελέγχου, ο πρόεδρος Trump υποστηρίζει ότι πολύ σύντομα η επιδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη της επιδημίας είναι κρίσιμη και ανεξέλεγκτη, στην Αυστραλία υπάρχει ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων ενώ στην Ινδία ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή 19/7 περισσότερες από 40.000 νέες μολύνσεις, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το ξέσπασμα της επιδημίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 606.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 14,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 8,2 εκατομμύρια.
 
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 14.567.109 και οι θάνατοι σε 607.187
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 3.774.769 και σε νεκρούς με 140.563
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 79.488 και σε κρούσματα με 2.098.389
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 45.385 και ένατη παγκοσμίως σε κρούσματα με 296.358
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 1.077.781 – Στους 26.816 οι νεκροί  
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 770.311 και 12.323 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 364.328 – Στους 5.033 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Περού με 353.590 και όγδοη η Χιλή με 330.930 κρούσματα
- Έβδομο σε κρούσματα το Μεξικό με 344.224 και τέταρτο σε νεκρούς με 39.184
- Στα 260.255 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.420 οι νεκροί
- Στους 35.045 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.155 οι νεκροί στη Γαλλία
Image
Oxford University: Σημαντική ανακάλυψη για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Πολλά υποσχόμενα τα πρώτα αποτελέσματα, με διπλή προστασία

Ως μια σημαντική ανακάλυψη στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, χαρακτήρισαν οι ερευνητές του Oxford University τα τελευταία αποτελέσματα από τις πρόσφατες δοκιμές.
Το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca έδειξε "πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα αφού η ομάδα ανακάλυψε ότι θα μπορούσε να παρέχει «διπλή προστασία» έναντι του ιού".
Το εμβόλιο βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή του ιού που προξενεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, συστατικό που συχνά χρησιμοποιείται στην παρασκευή εμβολίων.
Περιέχει ωστόσο, και γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη που καλύπτει υπό τη μορφή ακίδων την εξωτερική επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2, πρωτεΐνη την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Δείγματα αίματος που ελήφθησαν από εθελοντές σε δοκιμές της πρώτης φάσης έδειξαν ότι το εμβόλιο διέγειρε τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα και Τ-cells.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα τόσο των προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και των ανοσοποιητικών Τ-cells που στοχεύουν στον ιό, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σήμερα, 20 Ιουλίου 2020, στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
«Βλέπουμε πολύ καλές ανοσολογικές αντιδράσεις, όχι μόνο για την ανάπτυξη αντισωμάτων αλλά και για τα Τ-κύτταρα», δήλωσε ο Adrian Hill, επικεφαλής του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης, σε συνέντευξή του.
Επί της ουσίας, το εμβόλιο τονώνει και τους δύο βραχίονες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα αποτελέσματα θα εξεταστούν προσεκτικά καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να τερματίσουν μια πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους και πυροδότησε την ισχυρότερη οικονομική ύφεση μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Η Moderna, επίσης, κυκλοφόρησε τα δικά της αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα από μια δοκιμή πρώιμου σταδίου που έδειξε ότι το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.
Σημειώνεται ότι την ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και ενός δεύτερου στο Λονδίνο, από το Imperial College, έχει συνδράμει οικονομικά και η βρετανική κυβέρνηση.

Pfizer/BionTech: Θετικά τα αποτελέσματα και της φάσης ΙΙ για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τιςφαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNtech, οι οποίες ανακοίνωσαν πως τα ευρήματα και τις φάσης ΙΙ είναι θετικά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις αρχές Ιουλίου οι δύο φαρμακευτικές είχαν αναφέρει ότι οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ήταν θετικές καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση.
Η Pfizer ανακοίνωσε πως ένα από τα τέσσερα υποψήφια εμβόλια της ανέπτυξε αντισώματα στον ιό, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για να αποκτήσει κανείς ανοσία.
Όπως ανακοίνωσε η Pfizer το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNtech, δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, αν και οι δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο προκαλεί πυρετό σε κάποιους ασθενείς.
Σε κάθε περίπτωσηη Pfizer θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες μελέτες, που στοχεύουν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν.
Η BioNTech και η Pfizer αναφέρεται ότι αναμένεται να παρασκευάζουν περί τα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του τρέχοντος έτους και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021, σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος των δόσεων που θα απαιτηθούν.
Σημειώνεται πως το εμβόλιο αυτό είναι ένα από τα περίπου 100 που «τρέχουν» παγκοσμίως.
Παρά τα ενθαρρυντικά νέα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για τη διάθεση του εμβολίου στον πληθυσμό καθώς η ανάπτυξη του και ο έλεγχος για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητας είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Ελπίδες κατά του κορωνοϊού από το αντιικό φάρμακο της Synairgen Plc

Ένα ακόμα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στη μάχη κατά της επιδημίας του κορωνοϊού αποτελεί η ανακοίνωση της Synairgen Plc ότι το αντιιικό της φάρμακο SNG001 συνέβαλε στον περιορισμό των κινδύνων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της COVID-19.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής επί περισσότερων από 100 ανθρώπων , στους οποίους χορηγήθηκε η ουσία ιντερφερόνη βήτα, ότι οι ασθενείς που έλαβαν το σκεύασμα της Synairgen Plc είχαν κατά 79% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή μορφή της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν placebo.
Οι ασθενείς που έλαβαν το SNG001 είχαν περισσότερες από τις διπλάσιες πιθανότητες να αναρρώσουν από την COVID-19 σε σχέση με όσους έλαβαν placebo.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε κανένας θάνατος μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο, ενώ αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο.
Η αναπνευστική δυσκολία αμβλύνθηκε επίσης σημαντικά στους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η ιντερφερόνη βήτα είναι φυσική πρωτεΐνη, η οποία ρυθμίζει τις αντιιικές αντιδράσεις του οργανισμού.

ΗΠΑ: Πάνω από 140 χιλ. οι νεκροί από κορωνοϊό – Έξαρση στην Φλόριντα

Περισσότερους από 140,5 χιλιάδες νεκρούς από την επιδημία του κορωνοϊού μετρούν οι ΗΠΑ με τον ιό να είναι σε έξαρση στην Πολιτεία της Φλόριντα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 63.872 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ξεπερνά τα 3,77 εκατομμύρια καθώς και 514 θάνατοι με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 140.534.
Στις ΗΠΑ καταγράφονται πάνω από 60.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ημερησίως τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Εν τω μεταξύ σε έξαρση είναι ο ιός στην Πολιτεία της Φλόριντα, όπου για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα αναφέρθηκαν χθες Κυριακή 19/7 περισσότερα από 10.000 κρούσματα.
Πέρα όμως από την Φλόριντα, ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφουν σχεδόν καθημερινά η Καλιφόρνια και πολλές Πολιτείες στα νότια και δυτικά των  ΗΠΑ
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες το Τέξας ανακοίνωσε 7.300 νέα κρούσματα ύστερα από 5 ημέρες που αναφέρονταν περισσότερες από 10.000 μολύνσεις.
Παρόλο αυτά η κυβέρνηση Trump πιέζει τις Πολιτείες να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, διαμηνύοντας πως πολύ σύντομα η επιδημία θα είναι υπό πλήρη έλεγχο, εκτίμηση πάντως που δεν συμβαδίζει με τους υπολογισμούς των ειδικών και τους αριθμούς της πραγματικότητας.
Τουλάχιστον 14 Πολιτείες, ανάμεσα τους η Αριζόνα, η Αλαμπάμα, η Τζιόρτζια, η Φλόριντα, η Νεβάδα, κα έχουν ανακοινώσει ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.
Image
Θερίζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Προσεγγίζει τους 80.000 νεκρούς η Βραζιλία

Με ιδιαίτερη ένταση εξακολουθεί να εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική με το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχεται η Βραζιλία.
Η Βραζιλία μετρά 79.488 νεκρούς και 2.098.389 επιβεβαιωμένα κρούσματα και αποτελεί τη δεύτερη πληττόμενη χώρα παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 296 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 και 5.311 κρούσματα μόλυνσης τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κοροωνοϊού να φθάνει τους 39.184 νεκρούς επί συνόλου 344.224 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.
Κρίσιμη όμως είναι η κατάσταση και στο Περού, τη δεύτερη μετά τη Βραζιλία πιο πληττόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Στο Περού ξεπεράστηκε χθες Κυριακή 19/7το όριο των 13.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με 189 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 να καταγράφονται κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στο Περού ανήλθε σε 13.187.
Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έφθασε τα 353.590, καθώς επιβεβαιώθηκαν άλλα 4.090 το προηγούμενο 24ωρο, κατά την ίδια πηγή.
Το Περού καταμετρά τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία, και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Η εξάπλωση του ιού έχει θέσει υπό τεράστια πίεση τα νοσοκομεία της χώρας, όπου το σύστημα υγείας βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, με μέλη του ιατρικού προσωπικού να καταγγέλλουν φοβερές ελλείψεις υλικού και πόρων.
Παρόλο αυτά το Περού άρχισε από την 1η Ιουλίου τη διαδικασία σταδιακής και κατά τομείς άρσης των μέτρων περιορισμού, αρχικά της καραντίνας σε 18 από τις 25 περιφέρειές της.
Σήμερα Δευτέρα θα γίνει ακόμη ένα βήμα, με την επαναλειτουργία των εστιατορίων, που πάντως υποχρεούνται να υποδέχονται ως και το 40% των πελατών που χωρούν οι αίθουσές τους υπό κανονικές συνθήκες.
Εν τω μεταξύ, στην Αργεντινή η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει την καραντίνα στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της.
Από σήμερα Δευτέρα 20/7, τα εμπορικά καταστήματα, οι βιομηχανίες και ορισμένοι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι θα επαναλειτουργήσουν ενώ θα επιτρέπεται στους πιστούς να επισκέπτονται χώρους λατρείας και θα ξαναρχίσουν οι αθλητικές δραστηριότητες.
Η Αργεντινή μετρά πάνω από 126 χιλιάδες κρούσματα και 2.260 θανάτους, με το 90% να εντοπίζεται στο Μπουένος Άιρες και στην ευρύτερη περιοχή, όπου ζουν 14 εκατομμύρια άνθρωποι.
Οι αρχές είχαν χαλαρώσει την αυστηρή καραντίνα στις αρχές του καλοκαιριού αλλά την επέβαλαν και πάλι για το διάστημα 1-17ης Ιουλίου.
Image
Νέα μεγάλη εστία η Ινδία

Σε νέα μεγάλη εστία της επιδημίας του κορωνοϊού εξελίσσεται η Ινδία, η οποία είναι τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 1,12 εκατομμύρια και 27.497 θανάτους.
Χθες Κυριακή 19/7 η Ινδία ανακοίνωσε περισσότερα από 40.000 κρούσματα, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί έως σήμερα ενώ τα ινδικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη καθώς επιβεβαιώθηκαν περισσότερα από 230.000 νέα κρούσματα.
Μάλιστα αναφέρεται πως η Ινδία εξελίσσεται στη νέα μεγάλη εστία παγκοσμίως καθώς κάθε 20 ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται.
Ωστόσο, ανάμεσα στα θετικά νέα είναι ότι η θνησιμότητα παραμένει χαμηλή καθώς έχει πέσει κάτω από το 2,5%.

Αυστραλία: Θα χρειαστούν εβδομάδες για να αντιμετωπιστεί η έξαρση κρουσμάτων στη Μελβούρνη

Την προειδοποίηση ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να αντιμετωπιστεί η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στη Μελβούρνη παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί απευθύνουν οι Αρχές της Αυστραλίας.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 275 νέα κρούσματα και ένας νέος θάνατος στην Πολιτεία της Βικτόρια, η οποία φαίνεται πως είναι αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Σε δηλώσεις του ο Paul Kelly, επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αυστραλίας υποστήριξε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να επιβραδυνθεί η πορεία του ιού και να πέσει στα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου, αναφέροντας πως η μέχρι στιγμής εμπειρία έχει δείξει ότι από την εισαγωγή ενός μέτρου μέχρι την απόδοση του χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται στην Αυστραλία έχουν ανακοινωθεί 11.800 κρούσματα και 123 θάνατοι από την επιδημία του κορωνοϊού ενώ μέχρι πρότινος ήταν στις καλύτερες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού.
Τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό στη Βικτόρια τον Ιούλιο, ιδίως στην πρωτεύουσα Μελβούρνη.
Οι αρχές της πολιτείας, που έχει τεθεί σε καραντίνα, ανακοίνωσαν ότι καθιστούν πλέον υποχρεωτικό οι κάτοικοι να φορούν προστατευτική μάσκα όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους, διαμηνύοντας ότι στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 200 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 122 ευρώ).
Η έξαρση των κρουσμάτων στην πολιτεία της Βικτόρια και τα αυξανόμενα κρούσματα στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ενισχύουν τους φόβους για ένα εθνικό δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
 
Χονγκ-Κονγκ: Ακόμη 100 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες – Υπό εξέταση νέα μέτρα

Περισσότερα από 100 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Χονγκ Κονγκ, όπου πλέον ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται στα 1.788 και οι νεκροί είναι 12.
Κρίσιμη χαρακτήρισε η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Carrie Lam, την κατάσταση, η οποία ανακοίνωσε την Κυριακή 19/7 ότι μέσα σε δύο εβδομάδες καταγράφηκαν πάνω από 500 νέα κρούσματα.
Το Χονγκ Κονγκ ήταν πρώτες περιοχές που επλήγησαν από την ασθένεια που εμφανίστηκε στην κεντρική Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο και  στα τέλη Ιουνίου τα κρούσματα είχαν σχεδόν μηδενιστεί, όπως αυξήθηκαν ξανά τις δύο τελευταίες εβδομάδες και οι ειδικοί δυσκολεύονται να ιχνηλατήσουν τις επαφές των κρουσμάτων στην πυκνοκατοικημένη πόλη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων.
 «Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη και τίποτα δεν αφήνει να εννοηθεί ότι είμαστε σε πορεία να την ελέγξουμε», είπε η Carrie Lam στους δημοσιογράφους.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να εφαρμόσουν και νέα μέτρα, όπως το κλείσιμο των αθλητικών χώρων και των κλαμπ, ενώ επιβλήθηκε η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η Carrie Lam ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, καθώς επίσης και η τηλεργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πηγαίνουν στον χώρο της δουλειάς τους.

ΠΟΥ: Διαδοχικά ρεκόρ σε νέα κρούσματα

Αυξήσεις ρεκόρ στα νέα κρούσματα ανακοίνωσε τα προηγούμενα 24ωρα ο ΠΟΥ.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 18/7 ο ΠΟΥ ανακοίνωσε 259.848 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από το ξέσπασμα της επιδημίας.
Το προηγούμενο ρεκόρ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για νέα κρούσματα ήταν 237.743 την Παρασκευή 17/7.
Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΠΟΥ, οι χώρες που καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.
Οι θάνατοι από την Covid-19 αυξήθηκαν κατά 7.360, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τη 10η Μαΐου, ενώ τον Ιούλιο κατά μέσο όρο καταγράφονται 4.800 θάνατοι την ημέρα, ένας αριθμός υψηλότερος σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 4.600 θανάτων ημερησίως τον Ιούνιο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε 71.484 νέα κρούσματα στις ΗΠΑ, 45.403 στη Βραζιλία, 34.884 στην Ινδία και 13.373 στη Νότια Αφρική.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ξεπέρασαν τα 14,3 εκατομμύρια στις 19 Ιουλίου, ενώ για πρώτη φορά σημειώθηκε αύξηση 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων σε λιγότερο από 100 ώρες.
Χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ημέρες για να φτάσουν τα 14 εκατομμύρια από τα 13 εκατομμύρια που καταγράφηκαν στις 13 Ιουλίου.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης