Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πηγή ΕΕ: Κοντά σε ιστορική συμφωνία – Κερδισμένες οι χώρες υπέρ της λιτότητας

Πηγή ΕΕ: Κοντά σε ιστορική συμφωνία – Κερδισμένες οι χώρες υπέρ της λιτότητας
Τί δηλώνει πηγή της ΕΕ για τη Σύνοδο 
Μία «ιστορική» συμφωνία κρίνεται πλέον «πιθανή», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος -σύμφωνα με το Politico- για τη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, αποκλείοντας τυχόν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής στην τρέχουσα ολομέλεια.
Ο αξιωματούχος χαιρέτισε την τρέχουσα συμβιβαστική πρόταση ως «αλλαγή μοντέλου σε δημοσιονομικό επίπεδο» με συμφωνία για αύξηση του κοινού χρέους και σχέδιο ανάκαμψης που παρέμεινε στα 750 δισεκ. ευρώ, το οποίο ήταν το συνολικό ποσό που πρότειναν Γαλλία και Γερμανία στην κοινή τους πρωτοβουλία τον Μάιο 2020.
«Μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, καταφέραμε να κάνουμε 27 χώρες να συγκλίνουν με επιχορηγήσεις περίπου 400 δισεκ. ευρώ και ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκ. ευρώ.
Είναι ένα άλλο σύμπαν σε σύγκριση με ό, τι έλεγαν ορισμένοι ακόμη και πριν από δύο εβδομάδες», δήλωσε.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte «πήρε πράγματα που, από δημοσιονομικής άποψης, είναι καλά για την Ολλανδία».
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι οι παραχωρήσεις που κέρδισαν οι λεγόμενες χώρες υπέρ της λιτότητας είναι «πάρα πολλές» από την οπτική της Γαλλίας, «μας κοστίζει χρήματα και επειδή πιστεύουμε, ως ζήτημα αρχής, αυτές οι συνήθειες έθιμα και οι εκπτώσεις πρέπει σταδιακά να εξαφανίζονται ή τουλάχιστον να μειωθούν».
Παρ' όλα αυτά, ο αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι οι συνεισφορές των τεσσάρων αυτών χωρών «θα αυξηθούν περισσότερο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε σύγκριση με το προηγούμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης