Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης ενισχύει το ΧΑ – Βελτιωμένος ο τζίρος

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης ενισχύει το ΧΑ – Βελτιωμένος ο τζίρος
ΑΓΟΡΑ: Έχει μία μεγάλη ευκαιρία να αρχίσει να ανακάμπτει και να κλείσει την ψαλίδα με τις αγορές του εξωτερικού. Έχει και η κυβέρνηση μία μεγάλη ευκαιρία να μετασχηματίσει τη χώρα και να κάνει όσα δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Δεν πρέπει να τη σπαταλήσουμε. Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα είναι τεράστια.

Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες μετά από αρκετό καιρό διαφωνιών επιτέλους βρήκαν τη λύση. Κράτησε αρκετές μέρες αυτή η Σύνοδος Κορυφής αλλά τελικά βρέθηκε λύση. Παράλληλα οι ειδήσεις για το εμβόλιο ενισχύουν την επενδυτική ψυχολογία. Ο DAΧ είναι πολύ κοντά στο να φτάσει εκεί που ήταν πριν την κρίση που δημιούργησε η πανδημία. Εμείς απέχουμε ακόμα.

Μπορεί να αλλάξει το κλίμα στο ΧΑ; Θα δούμε να ενεργοποιούνται περισσότεροι επενδυτές και να οδηγήσουν τις μετοχές πιο κοντά στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση; Είναι νωρίς ακόμα, αλλά η ευκαιρία είναι ιστορική. Η χώρα μετά από μία κρίση που κράτησε 10 χρόνια και πάνω που άρχιζε να στέκεται σε πόδια της έπεσε σε μία ακόμα βαθιά κρίση. Της δίνεται όμως η ευκαιρία να ανακάμψει. Αν διατεθούν ορθά τα κεφάλαια θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Άνοιξε με καλή άνοδο και πάνω από τις 660 μονάδες. Αφού πρώτα κατάφερε να κρατήσει στηρίξεις, μετά από μερικές καλές συνεδριάσεις, σήμερα έχει καλύτερες δυνατότητες. Ο τζίρος αρκετά βελτιωμένος στο ξεκίνημα. Στα πρώτα 4 λεπτά ήταν πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

Πρωταγωνιστούν οι τράπεζες και είναι αυτές που πρέπει να κάνουν τη διαφορά αφού έχουν απώλειες σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς. Με άνοδο άνω του 4% οι περισσότερες συστημικές. Καλή εικόνα και πάλι από ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ.

ΞΕΝΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ: Ο DAX όταν ξεκινούσε η κρίση ήταν στις 13.600 μονάδες και σήμερα διαπραγματεύεται στις 13.200 μονάδες. Ο DOW προσπαθούσε να ξεπεράσει τις 30.000 μονάδες και η κρίση τον γύρισε στις 18.200 μονάδες, αλλά σήμερα είναι στις 26.680 μονάδες. Ο CAC ήταν στις 6.000 μονάδες και σήμερα είναι πάνω από τις 5.000 μονάδες ενώ είχε βρεθεί στις 3.600 μονάδες.

Σημειώστε επίσης πως το ευρώ έναντι του δολαρίου είναι πάνω από το 1,1450 και αυτό έχουμε να το δούμε από το Φεβρουάριου του 2019.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δε μπορεί η αγορά να είναι στο -30% και οι τράπεζες να είναι στο -60%. Η ψαλίδα πρέπει να κλείσει αν θέλουμε να δούμε κάποια στιγμή να γράφει ο γενικός δείκτης τιμές πάνω από τις 700 μονάδες. Καλό το σημερινό ξεκίνημα και με καλό όγκο συναλλαγών. Ξεχωρίζει η Πειραιώς και η Εθνική.

ΕΧΑΕ: Αν ενισχυθούν οι συναλλαγές στο ΧΑ, αν πάμε να βελτιώσουμε λίγο τις αποτιμήσεις των μετοχών, η μετοχή θα ευνοηθεί. Τα 3,23 ευρώ που γράφει σήμερα ίσως είναι λίγα. Μιλάμε για το ελληνικό χρηματιστήριο. Όσο μικρό και αν είναι δεν έχουμε άλλο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Μπορεί τα p/e που βλέπουμε σε πολλές μετοχές του κλάδου να είναι υψηλά, αλλά αν η χώρα θέλει να περάσει στην ψηφιακή εποχή, και βλέπουμε τέτοιες ενδείξεις, θα υπάρξουν ευκαιρίες για αύξηση πωλήσεων και κερδών στις εταιρείες του κλάδου.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Χωρίς την εκκίνηση των μεγάλων έργων η ανάπτυξη θα αργήσει. Γρήγορα πρέπει να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και να αρχίσουμε να βλέπουμε όχι μόνο μπουλντόζες αλλά και μπετονιέρες. Οι θέσεις που μπορεί να δημιουργήσει ο κλάδος είναι χιλιάδες.

ΔΕΗ: Πάει και για νέα τιτλοποίηση απλήρωτων λογαριασμών με εκτιμώμενα έσοδα 350 εκατ. ευρώ. Η μετοχή είναι από τις λίγες που σβήνει τις απώλειες σε σχέση με την τιμή που είχε λίγο πριν την κρίση. Τα θεμελιώδη βελτιώνονται λόγω των παρεμβάσεων αλλά πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά.

«Κλειδί» είναι το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει για εκπομπές ρύπων. Η απολιγνιτοποίηση προχωρά, αλλά και οι τιμές ρύπων είναι πάλι στα ύψη. Στα 4 ευρώ η μετοχή στο ξεκίνημα.

ΟΠΑΠ: Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα των 0,30 ευρώ σήμερα η μετοχή. Υποχωρεί 2% η μετοχή.

QUEST: Χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,15 ευρώ η μετοχή σήμερα στο ταμπλό.

ΤΙΤΑΝ: Πάνω από τα 11 ευρώ η μετοχή με όγκο πάνω από 5 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 913 εκατ. ευρώ η οποία κατά την άποψή μας είναι χαμηλή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης