Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Η τουρκική προκλητικότητα αντέστρεψε το κλίμα

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Η τουρκική προκλητικότητα αντέστρεψε το κλίμα
ΑΓΟΡΑ: Αυτά δε γίνονται! Μια φορά πήγαν να χαρούν οι long και γύρισε ο κόσμος ανάποδα. Απίστευτα πράγματα. Η τουρκική προκλητικότητα έχει πλέον χτυπήσει κόκκινο. Χρειάζεται ψυχραιμία, οι ώρες που θα ακολουθήσουν ίσως να είναι δύσκολές. Δε θα ασχοληθούμε με την εξωτερική πολιτική, δεν είναι δουλειά μας. Θα μείνουμε στο ΧΑ.

Η μέρα ξεκίνησε όμορφα και με καλό τζίρο. Πήγε σε άλλη αντίσταση το ΧΑ και όλα έδειχναν πως ίσως πάμε σε καλύτερες αποτιμήσεις. Και ξαφνικά οι κινήσεις της Τουρκίας, φέρνουν ένα μεγάλο κύμα πωλήσεων στο ΧΑ. Και εκεί που δοκιμάζαμε αντιστάσεις πήγαμε ξανά στη στήριξη των 630 μονάδων. Μάλιστα έγιναν μεγάλες πωλήσεις εκτοξεύοντας το τζίρο.

Είχε φτάσει ο γενικός δείκτης στις 663,50 μονάδες και στο +1,58% και πήγε μέχρι τις 630,34 μονάδες και στο -3,49%. Το υψηλό της Πειραιώς έγινε στο +10,08% και το χαμηλό στο -3,88%. Όλες οι μετοχές έκαναν ακραίες διακυμάνσεις. Μπαίνουμε σε άλλες περιπέτειες… Είδαμε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων στην κρίση, για να δούμε αν θα τη δούμε και στα ευρωπαϊκά της σύνορα.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Τελικά κράτησαν οι 630 μονάδες και κλείσαμε στις 638 μονάδες με απώλειες 2,28% και 106,7 εκατ. ευρώ τζίρο. Οι ξένες αγορές εννοείται με άνοδο! Η ΔΕΗ έκανε 11,5 εκατ. ευρώ τζίρο, ο ΟΤΕ άλλα τόσα περίπου όπως και η Εθνική. Δέκα έκανε η Alpha Bank.

Η αβεβαιότητα επιστρέφει. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος υπήρχε αλλά τώρα αυξάνεται. Θα πρέπει να δούμε τις επόμενες συνεδριάσεις για να βγάλουμε συμπεράσματα. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την ειδησεογραφία.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Coca Cola και Jumbo μόνο με άνοδο. Μεγάλη πτώση για Σαράντη και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Υποχώρησε παραπάνω από το μέρισμα που έκοψε ο ΟΠΑΠ, ενώ με σημαντικές απώλειες έκλεισαν Motor Oil, Lamda και ΔΕΗ.

Πολλές μετοχές βρέθηκαν την ώρα που η αγορά έγραφε 630 μονάδες να καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Η Μυτιληναίος έγραψε χαμηλό στα 7,40 ευρώ, η Aegean 3,83 ευρώ και η Ελλάκτωρ 1,03 ευρώ. Προς το τέλος της συνεδρίασης μαζεύτηκαν οι απώλειες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η αντίδραση η πρωινή δε μας ενθουσίασε. Πήγαιναν καλά αλλά όχι εντυπωσιακά. Για τις απώλειες δηλαδή που έχουν από την αρχή του έτους η κίνηση δεν είχε δυνατό momentum, αλλά τέλος πάντων.

ΔΕΗ: Με έκθεσή της η Euroxx δίνει τιμή στόχο τα 5,50 ευρώ. Η χρηματιστηριακή κάνει μία σύγκριση και με τις εταιρείες του εξωτερικού. Στέκεται στο δείκτη EV/EBITDA και βρίσκει σημαντικό discount. Εμάς όμως μας αρέσουν και άλλοι δείκτες. Μπορεί λοιπόν να έχει με αυτό το δείκτη discount, αλλά έχει 102% premium σε όρους P/E το οποίο γίνεται discount το 2022.

Δεν έχει μερισματική απόδοση αφού δεν δίνει και δεν αναμένεται να δώσει μέρισμα, ενώ οι ομοειδείς είναι στο 4% και κάτι και σε όρους net debt/ebitda και παρά τη μεγάλη βελτίωση από τα μέτρα παραμένει το premium σημαντικό και κοντά στο 40%. Τρομερό το turnaround δε λέμε, αλλά οι άλλες για τη στήλη μάλλον είναι πιο φθηνές. Δείτε και το σχετικό πίνακα.
Image
Η μετοχή έκλεισε με απώλειες 3,7% και στα 3,85% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια! Η αποτίμηση στα 893 εκατ. ευρώ. Έγραψε υψηλό στα 4,0720 ευρώ και χαμηλό στα 3,8080 ευρώ.

ΒΙΟΤΕΡ: Και όγκο 30 χιλ. τεμάχια και με αγοραστές στο κλείσιμο. Στα 0,0555 ευρώ και στο -19,57%.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Με όγκο 100 χιλ. τεμάχια παρακαλώ, πολλά από αυτά έγιναν σε υψηλότερες τιμές από αυτήν του κλεισίματος. Πήγε μέχρι 0,3080 ευρώ και έκλεισε στα 0,2540 ευρώ και στο -12,41%.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Στα 1,43 ευρώ και στο -7,14% με όγκο 33 χιλ. τεμάχια.

AUTOHELLAS: Με όγκο 127 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 3,42 ευρώ αλλά έγραψε και χαμηλό στα 3,30 ευρώ.

ΚΛΜ: Με υψηλό όγκο και σήμερα και με εντολές που έμοιαζαν με αυτές των δύο προηγούμενων ημερών. Δηλαδή μάλλον ήταν ο ίδιος πωλητής. Στα 0,48 ευρώ και στο -2,04% με όγκο 77 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 19,3 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς 
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης